Om "Hyperbore"

Det som jag skriver här kommer sannolikt att bli en "spegling" av min blogg på SPF Seniorerna Faluns webbplats http://www.spf.se/content.asp?nodeid=80344.

Hur fungerar en sökmotor?

Skrevs 2015-07-08, 13:20 av Hyperbore

Det regnar idag. Och det verkar som om det blir ett heldagsregn. Ett stilla heldagsregn. Då kan man bli lite stilla och passiviserad själv. Fundera på djupsinniga saker.

Till exempel hur en sökmotor på internet fungerar, som Google. Jo, jag fattar att de letar igenom alla tillgängliga servrar runt jorden efter information och även att de inte gör det just när jag söker på ett visst ord. De gör det metodiskt med jämna mellanrum (där mellanrummen väl inte kan vara så långa eftersom nypublicerat material hittas väldigt snabbt).

Sedan lagras det som man har inhämtat i deras egna servrar. Jag gissar att det som man lagrar är ett ord, till exempel ”äpple” och sedan adresserna till alla webbsidor där ordet återfinns. Det måste bli en väldig massa att lagra eftersom man tydligen lagrar ”allting”, dvs även trivial ord.

Googlar jag på ordet ”och” får jag efter 0,33 sekunder upp 774 miljoner resultat, de har alltså för detta lilla ord sparat 774 miljoner adresser. Är jag mer internationell och i stället väljer ordet ”and” blir det efter 0,42 sekunder 25 miljarder 270 miljoner adresser.

Kan någon förklara hur de lagrar detta?

Kommentarer

 1. bebebebe

  Själv tror jag att de sitter en massa tanter och farbröder i jättesalar runt om i världen med datorskärmar framför sig som var och en visar träffar på ett visst ord, till exempel hushållsvåg. När det blinkar till på skärmen betyder det, att en ny referens kommit in. Då tar pensionären bakom skärmen fram ett rektangulärt arkivkort i syrafast papp och skriver det referensens namn med en nyspetsad blyetspenna. Sen tar han kortet och lägger det på ett transportband som går förbi honom och som för kortet till exakt den trälåda, där alla referenser för just det ordet samlas. Sorterings-mekanismen för transportbandet är väldigt intrikat som dels läser av varje kort, dels hittar rätt på rätt arkivlåda och dels vi ett sinnrikt system med växlar för det till rätt destination. Parallellt med detta läses även all annan information som står på kortet in och konverteras till binär kod och lagras i enorma hårddiskar, som står och snurrar här och var och som även är förbundna med fläktar, som blåser svalkande luft över alla pensionärerna.
  All spån som blir av pennvässarna proppas med hjälp av kringvandrande barnarbetare ner i små pelletsskal, som sedan framgångsrik säljs till innehavare av pelletsugnar, speciellt i Norden som återanvänt ekologiskt pennstoff.
  Inskrivningshallar finns bl a i Norrland där skåp ömsom innehåller hårddiskar, ömsom är inredda som pensionärsarbetsplatser,vilket gör ett trevligt intryck på besökande kommunalpampar.
  Så här är det säkert och ytterligare detaljer kring hanteringen kan man nog få fram om man tipsar Uppdrag spaning.

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Nej, jag skulle snarare tro att det är ett antal änglar som svävar runt i ”Molnet” den nya lagringstjänsten kopplad till bland annat Windows 8 med efterföljare. Eftersom de(änglarna alltså) fixar att jobba avtalslöst dygnet runt och deras änglakomputer slukar minimalt med solenergi då de befinner sig långt ovan molnen finns här hur mycket minne som helst! Deras(änglarnas alltså) huvuden är supersuper servrar som ännu inte uppfunnits på denna jord och har för oss en oändlig kapacitet. Tror Ni inte på detta, så leta reda på filmen ”Änglar finns dom? via Netflix eller Tivobox!

 3. Jalle

  Nu är det inte som du tror att du får upp 774 miljoner resultat efter 33 sekunder (långsam dator du har förresten) utan du får upp tio resultat och under tiden du tittar igenom dem så filtrerar servern vidare.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen