Om "Hyperbore"

Det som jag skriver här kommer sannolikt att bli en "spegling" av min blogg på SPF Seniorerna Faluns webbplats http://www.spf.se/content.asp?nodeid=80344.

All vår väntan bliver svår

Skrevs 2015-05-28, 18:27 av Hyperbore

Jag vet inte varifrån detta citat kommer. Men det ligger mycket i det. Vi tycker inte om att vänta, i varje fall inte jag. Det mest irriterande är nog när man inte vet hur länge man ska behöva vänta. När folk blir intervjuade i TV med anledning av tågproblem brukar de ofta säga just det, att det mest irriterande är att inte veta, att inte få någon information.

I datorvärlden, när vi laddar ner (eller upp, jag vet inte vilket uttryck som är mest rätt) eller öppnar något program, brukar man kunna se hur förloppet går, ibland tom med angivande i procent hur mycket som återstår. Ibland är det en rak linje som ska fyllas. När man uppdaterar en app på iPaden är det en cirkelomkrets som fylls så att man ser hur mycket som återstår.

Ett annat dagligt tillfälle till väntan är vid en gatukorsnings trafiksignal. Den lyser rött. Hur länge som helst – kan man tycka. Även om hela cykeln ”bara” tar 2 minuter kan det kännas som en evighet.

Den här trafikssignalen fungerar som iPaden, omkretsen kring den inre ytan ”fylls” under väntetiden så att man kan uppskatta när man ska börja släppa upp kopplingen (vilket jag inte behöver eftersom jag numera kör automatväxlat). Bra idé, tycker jag.
trafikljus

Kommentarer

 1. TatluserTatluser

  Väntan! Väntan! – Hur ka det komma sig att de flesta aktiva numera så lider av minutens väntan? Under sextio sekunders inaktivitet kan den levande organismen upptäcka det som aldriga skulle ha dykt upp utan de där stilla sekunderna. – En liknande stressupplevelse, som du berättar, fick jag mig berättad på en bjudning, värden berättade att han var så irriterad och upphetsad på husets hiss som var så slö och där han fick stå och vänta och vänta när han kom hem och snabbt ville komma upp till våningen. Min kommentar blev ”men passa på och slappa, att hetsa innebär att om du inte redan har det så får du högt blodtryck”, kommentar från familjen blev ”som vi tjatat att han ska slappa, slappa, blodtrycket har redan stigit”. Man i sin bästa ålder med högt blodtryck, kanske bara för en slö hiss.

 2. PaulThomasPaulThomas

  Kanske är det mera stressande att uppleva grafiska åskådningsexempel? Att genom elektroniska ljud och ljus delta i ”väntprocessen?”
  Varför inte bara vänta och grunna på något annat under tiden. Själv lider jag aldrig av att vänta.
  När jag ska infinna mig nånstans är jag alltid ute i mycket god tid. På platsen i fråga går jag sen runt lite och registrerar hur där ser ut. Ett varv runt kvarteret kan vara riktigt givande.

 3. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag förstår nog inte det där problemet med folks väntan. Det får väl ta den tid det tar och, om man vill, kan man fylla den tiden med något. Har i alla tider förr vid telefon och senare vid datorn haft något block eller annat liggande vid sidan om. Oavsett i jobbet eller privat har jag vid väntan kunnat fylla blocket med påkomna tankar eller annat som jag kommer på.

  Många som reser sysselsätter sig med planlöst pladder både direkt och/eller via mobil. Många läser eller skriver och så vidare. Själv har jag alltid njutit av naturen som försvinner förbi utanför tågfönstret/bussfönstret/flygplansfönstret/båtfönstret/bilfönstret. Det är mycket de missar som inte ser världen utanför!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen