Om "Hans A"

Jag är en 82 årig gubbe som försöker hänga med så gott det går. Jag avskyr gnäll och klagan, det finns så mycket man kan göra själv åt sin situation.

Svenska språket

Skrevs 2017-11-03, 20:49 av Hans A

Det blir allt vanligare att företagsledare för svenska företag inte behärskar svenska språket. Senast var det sjukhusdirektören för Karolinska som lät sig intervjuas och talade bara engelska. Det är förkastligt och väldigt nonchalant, leder man ett svenskt företag måste man naturligtvis behärska svenska språket. Han måste ju kunna tala med alla anställda i företaget och kan ju inte vänta sig att alla anställda ska rätta sig efter vilket språk han behärskar. Jag tror att det är en missriktad ”internationalisering”, en tro på att vi alla snart ändå kommer att tala bara engelska.

En del företagsledare, jag känner, berättar hur de med jämna mellanrum gör rundor genom företaget och talar med anställda på alla nivåer, så gör bra företagsledare. Hur ska de här utländska cheferna göra, ska de ha tolk med sig eller skicka alla anställda på engelskkurser?

Under min arbetsaktiva tid blev jag ibland placerad i andra länder och min första åtgärd var att lära mig landets språk om jag inte redan kunde det. Det blev intensivkurser och mycket pluggande, jag ansåg att det var ett absolut måste. Jag ville inte framträda offentligt innan jag behärskade språket någotsånär.

Svenska är språket i Sverige och det ska vi akta och vårda, det finns ingen motsats mellan det och att verka internationellt.

Kommentarer

  1. sonswasonswa

    Jag reagerade också på att han talade engelska. Är man en högt uppsatt chef i Sverige borde det vara självklart att lära sig språket.

  2. TatluserTatluser

    Naturligtvis ska man ha ambitionen att kunna samtala med alla när man chefar på ett företag, tyvärr sitter många chefer på piedestal ofta ganska okunnig om vad som sker där nedanför. – För min del har jag en avoghet mot engelskan med sina nästan äckliga läspljud, jag har funderat på om dessa läspande ljud uppstod under tiden människor levde isolerat på den engleska ön innan människorna enkelt kunde ha kontakt mellan ön och fastland så det växte fram inavel på ön som spred en gen som orsakade läspande, men det är väl ingen som har vågat forska om detta.

  3. PaulThomasPaulThomas

    Företagsledarna anser säkert att språkkunskaper är något väldigt värdefullt. Om inte annat när pengarna ska myglas iväg till bästa tänkbara skatteparadis.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen