« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Visst kan du svara på frågan: Vad är meningen med livet???

Skrevs 2017-09-23, 11:46 av kylling

Alla vi med lång…livserfarenhet…har vi lättare att hitta svaret på frågan??? Men även de som har färre år ”på nacken” borde kunna komma med tankar och synpunkter på frågan… Så låt oss få ett härligt meningsutbyte, i hopp om att vi blir först att kunna besvara denna evighetsfråga! Hälsar Kylling

Svar

 1. PaulThomasPaulThomas

  Vem har påstått att det finns en mening med allt?
  Kanske är det helt enkelt så att meningen med livet existerar icke.
  Vi förväntas måhända födas, växa upp, bilda oss uppfattningar, glädjas, njuta, förfasas, reproducera oss och så småningom vissna bort. Enligt naturens ordning är vi inte ett dugg märkvärdigare än däggdjuren.
  Mening med livet är något människan med sin lite abnorma hjärna hittat på. Gud, Jesus, Tomtar och Troll är något skapat av ängslan, så tror jag.

 2. GerdGerd

  Livet (i bestämd form) är ett resonemang på hög abstraktionsnivå, en allmän och övergripande föreställning som inte kan uppfattas av sinnena utan bara i tanken. Jag har skummat i mina läroböcker i Idéhistoria och hittar inget svar på frågan om meningen med Livet. Varken Platon eller de andra grabbarna tycks ha något att komma med i denna fråga. En fundering dock om jag tror på ett liv efter detta. Då kan ju meningen med det jordiska livet vara förberedelse för nästa liv.

  Meningen med enskilda människors liv däremot – med mitt liv, det kan jag förhålla mej till och söka meningen med.

 3. TatluserTatluser

  En fråga som väcker flera följdfrågor. Första gången jag mötte frågan var när jag som åttaåring var på väg hem från skolan, det var begynnande vår och tjällossning, det gick varken att cykla, åka skidor eller spark så jag fick gå de fyra kilometrarna, när jag hade drygt hundrafemtio meter kvar passerade jag den omtalade jätteenen som var drygt tio meter hög och med en jättetjock stam, det sades att den var unik, jag tittade på den och stannade, en kraftig tanke fyllde mig som en signal ”varför finns jag vem vågar jag fråga”, frågan svindlade inte vågade jag fråga någon om det, men jag glömmer aldrig frågan och den märkliga känslan som dök upp.

  Man kan fråga sig vad i existerande kvantenergier som orsakar att det skapas atomer och celler med syre och koldioxidutbyte och med åtföljande näringsupptag under en tidsperiod som växlar med vad det är för individ, träd, buskar, blommor, fiskar, fåglar, däggdjur inklusive människan, etc., och när individer slocknar återgår dess energi tillbaka till därifrån den kom. Men vad är syftet med att denna process pågår och vad har knäppt till så det började? – Ett är säkert vi lär oss allt mera om systemet, men ännu har ingen hittat vägen till begynnelsen och dess syfte.

 4. bebebebe

  Jag tror att frågan om meningen med livet beror på den hybris som är inprogrammerad i människornas hjärnor. Vi människor, skapelsens kronor, måste helt enkelt ha en mening med våra liv med djur och växter och svampar och insekter och berg och floder inte alls ställer sådana krav på sina liv.Meningen med livet ser jag därför som ett programmeringsfel. Det gör livet lättare. Den mening som finns är något vi själv bestämmer och därför också själv utvärderar. Vårt livs förmåga att uppfylla meningen med livet har vi själva kontroll över. Tror jag.

 5. TatluserTatluser

  Det är ju inte bara vi människor som har liv, vad är det för mening med allt annat liv i naturen, är det till för att vi ska få vår föda och i så fall, vem räknade ut det och skapade naturen, för den delen så vet vi ju att det var inte människan som kom först, vi är bara en sen del i systemet.

 6. Jalle

  ”Meningen med livet” är gudarnas hämnd för att Eva åt av kunskapens frukt. Hade hon inte gjort det så hade vi smasket godsaker, kopulerat, lekt och roat oss och njutit av livet som de andra djuren.

 7. gunillago

  Är av uppfattningen att livet ska levas. Vi ska erfara, misslyckas, grunna, få det väl och meditera över detta. Vi är på väg någonstans vars mål vi inte kan se, men öppnar vi oss för det inre – själens erfarenhet – så kan vi gå vidare. Vi behöver bejaka mystiken i tillvaron.
  Avsnittet i SVT;s serie ”Meningen med livet”med fd biskopen Hammar, som i New York talade om Dag Hammarsköld, hade mycket bra saker att säga om detta.

 8. vetgirigvetgirig

  Ja vad vi än påstår oss veta, så vet vi i alla fall ingenting. Vi har inte facit och kommer säkert inte att få det in i vår intelligenta hjärna.
  Vi kan bara gissa oss till att jordens betingelser för att leva drägligt som Homo Sapiens, snart är slut!
  Jorden börjar om på ny ”kula”. Nya former av levande intelligens uppstår, och kanske en ny DARVIN! Också! Vad vet Vi?

 9. vetgirigvetgirig

  Meningen med livet? Det är väl fortplantning, eller hur?
  Det svaret fick i alla fall Levengood I programmet Tro Hopp och Kärlek.
  Han ställde frågan till den mannen som dejtade den mycket rara och tilldragande lilla kvinnliga prästen.
  Är Du ute efter hennes kropp?
  Sanningsenligt svarade mannen att så var det! Därmed var lågan tänd! Även hos ”prästinnan”
  Undrar hur den talföre men ändå naive och oerfarne prästen kommer att lyckas med sitt dejtande?

 10. kyllingkylling Inläggsförfattare

  Jo…det va ju en intressant debatt som skapats och visar att frågan inte är lätt att svara entydigt på. Det verkar som om ”en var” bär på sin lösning. Den första frågan är kanske…behöver vi söka om det finns en mening med livet??? Är det inte bara att leva på och gör det bästa av det liv vi fått??? Var ock en får fixa sitt liv. Men vi har alla olika inriktningar mot livets vägar, en del är ständiga sökare – andra tar livet som det kommer och återigen andra gör något av livet. Det är ”nog” så att det är vi människor som övervärderar vår tillkomst och tror – tröstar oss – att just människan har en mening med livet??? Kanske för att vi tror att ”vi är extra särskilda varelser” på jorden… allt har ju ett slut…just allt! Då kan det hända att många tycker livet kan vara meningslöst, när det med säker inriktning tar slut, varefter ingen minns oss. Därför gäller det att leva i nuet och med en framförhållning som gör livet behagligt och i detta kan ligga att man ska vara ”en god människa”. En gång i min aktiva tid pratade jag biskopen Martin Lönnebo och ställde frågan: Vad är svårast här i livet? Efter en stund kom svaret: Att vara människa! Och så hänvisade han till sin tro… som var den stora hjälpen och vägvisaren.

 11. vetgirigvetgirig

  Lönnebo svarade : Att vara människa!
  Men just det att vara människa börjar bli oss människor övermäktigt. Eller hur?
  Jag såg på naturprogrammet nu på söndagmorgonen, och insåg hur mycket arbete som fordrades bara för att rädda en enda unik fiskart. Snart verkar det vara behov av att lägga ned ett övermäktigt arbete för att rädda vare unikt djur och insektsart i VÄRLDEN! Hur ska vi kunna det, all den stund vi våldför oss så kolossalt illa(om ni så vill förbannat illa) mot naturen?

 12. TatluserTatluser

  Under senaste tiden har, som väl många sett, Veteskap i SvT haft intressanta program om vårt ursprung, vad man kan notera är att allt liv har gemensamt ursprung och succesivt utvecklats år olika håll, från algerna kom det första som krälade, sedan blev det ryggrad och liv av olika slag har blivit beroende av varandra för livets fortbestond och alla är mer eller mindre beroende av växtlighetens liv, därifrån vi alla kommit. – Den väsentligaste meningen med livet (alla liv) tycks mig vara att allt liv ska vidareutvecklas, men varför och till vad, ja säg det, hitintills har utvecklingen pågått i flera miljoner år, kanske vi har utvecklats för att föra liv av olika slag till flera ställen än på jorden, kanske det är uppdraget att vi gemensamt samarbetar för att detta ska lyckas att förverkligas och så fortsätter livet att utvecklas i nya, kanske mycket annorlunda banor. – Varför? Det lär vi inte få veta i vår nuvarande tillvaro, eller kanske!

 13. Elvira37Elvira37

  ”Livet är som en tom påse, man måste fylla den med något” eller något liknande sa Hasse och Tage.
  Var och en måste nog fylla den på sitt sätt. För egen del har det tagit större delen av mitt liv att fundera över det och utan att förlita mig till Gud eller Tomtar och Troll, tycker jag mig ha funnit min mening och det känns skönt – eftersom jag därför inte fruktar livets slut utan ser fram mot döden med tillförsikt. Men tills dess ska jag leva livet, som den unga flickan sa.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen