« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Vi är också människor

Skrevs 2013-12-30, 07:32 av Gerd

Två fd socialchefer den ene 88 den andra 78 talar med varandra i telefonen. Den äldre behöver idag hjälp från hemtjänsten. Den andra är jag som ännu kan klara det mesta själv. Vi har olika politisk grundtillhörighet och vi har samma uppfattning om vad som är god äldreomsorg. Vi behöver då och då tala med varandra om detta som är vårt tidigare yrkeskunnande och vi ogillar det vi idag upplever som omänskligt. Vi behöver tala om det som skaver och upprör. Jag berättar om tatlusers idé om att fackliga organisationer som organiserar anställda inom vård och omsorg, pensionärsorganisationer och forskningsråd för äldreomsorg bör kunna göra gemensam sak och kräva bättre omsorg för oss gammelblivna. Min fd kollega gillade vad jag berättat. Jag hoppas att valåret 2014 blir starten på Äldreårtiondet.

Vi är värda att få vällagad, välsmakande mat – det är ett glädjeämne för många av oss med riktigt god mat och vi som behöver hemtjänst är värda att den som kommer hem till oss också har tid för en liten pratstund. Vi är också människor och vi vill inte att den som kommer hem för att hjälpa oss är vråljäktad utan har lite tid att också notera hur vi faktiskt mår. Även liten vänlig omtanke gör gott hos människan.

Svar

 1. ethaetha

  Valfrihet borde införas i alla kommuner. Det kan vara ett mål att sträva efter eller som exempel när påtryckningsgrupper (förhoppningsvis) ställer sina politiker mot väggen.
  Jag har valt tillsyn och matlagning av kommunala hemtjänsten. Inköp och städning får jag av en privat firma som ser till att samma kvinna sköter dessa sysslor. För allt detta betalar jag till kommunen, vars maxtaxa garanterar att priset blir överkomligt.

 2. ethaetha

  Det har inte skett utan kamp, gunillago! Dessutom har jag haft turen att handläggas av en klok och förstående chef på socialkontoret. Hon är guld värd, både för de anställda och deras ”kunder” i hemtjänsten.
  Det är alltid MÄNNISKAN det kommer an på – dessvärre…

 3. seniorenredaktionenseniorenredaktionen

  Äldreårtiondet, det kanske kan bli något. Och mer tid skulle påverka situationen till det bättre både för den hjälpande och den som tar emot – och betalar för – hjälpen.

 4. TatluserTatluser

  Annars går man in på google och skriver rubriken i sök så kommer DN debatt upp med artikeln.

  Det är dags att slå samman all vård under en huvudman ett kommunalt samarbetsorgan under kommunerna. Avveckla de dyrbara landstingen med sina jätteadminstrationer och politiker som befinner sig långt från den vardagliga verkligheten.

 5. vetgirigvetgirig

  Jag har läst Dagens Nyheters artikel. Nio stycken ”förståsigpåare” som bara staplar ord, tycker jag. Multisjuka och ”sköra” blir vi lite till mans, när vi blir äldre. Min åsikt är att gapet mellan primärvård och specialistvård ännu är för stort. Det är lätt för många att försvinna i gapet. Och det blir inte bättre av att det är två stridiga huvudmän som sköter vården.

 6. GerdGerd Inläggsförfattare

  Artikeln uppmärksammar bristerna i vården av de äldre Jag ser inte att bristerna i första hand är en huvudmannaskapsfråga utan snarare en fråga om svag kompetens beroende bl.a. på tidigare ointresse för äldre människors komplexa behov. Alla uppslag till strukturerat omhändertagande av äldre välkomnas därför.

 7. TatluserTatluser

  Har man suttit som representant för tjänstemannafacket och förhandlat med ekonomichefer om resursfördelning, då blir man mycket snart starkt medveten om hur utomordentligt främmande vård och omsorg är för dessa ekonomimänniskor, de har absolut inte den blekaste aning om vad verksamheten omfattar och kräver. Däremot är de ytterst medvetna om vad de tekniska verksamheterna kräver. (Kan det möjligen bero på att dessa ekonomimänniskor har närmare personliga kontakter med teknikfolket?) – Det är lättare att se värdet av investeringar i nya maskiner och sofistikerad teknik än satsning i omvårdnad av skruttiga gubbar och gummor. – För ekonomerna gäller att få ut något (ekonomiskt) värdefullt av investeringarna. Det är mycket svårt att se lönsam investering i omsorgsvård, där det gäller att god ekonomisk investering är att kunna se resultatet av att god och effektiv vård ger mindre behov av vård.

 8. GerdGerd Inläggsförfattare

  Utmärkt, tatluser! Du har rätt i att möta ekonomism med ekonomism ”God och effektiv vård ger mindre behov av vård” allt annat som exempelvis kan ge större livskvalitet är omätbart känslopjunk, som inte biter på flertalet ”ekonomimänniskor”. Jag har också som verksam i många år inom socialtjänst och några år innan pensioneringen inom miljö och stadsbyggnad märkt det du pekar på.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen