« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Varför på väg mot ”världs ende”?

Skrevs 2018-02-26, 09:58 av vetgirig

Det kan man väl påstå, när vi på hundra år
, vi superintelligenta varelser; har skapat en kolossal obalans i atmosfären, så pass stor att Jorden riskerar att bli utan atmosfär, precis som Mars blev för kanske någon miljard år sedan. En obalans så stor att den skapar global uppvärmning. Tror vi! I stället kan det bli så att vi går mot ny istid, här uppe i Norden. Och det för att golfströmmen kanske byter bana. Vi får inte heller glömma att vi är inne i en poolvändning också.
Men i alla fall, vi människor har minsann sett till att göra land och hav ogästvänliga.
Forskning bedrivs om universum och även om kommunikation, men hur många ”skärvar” läggs på forskning om överlevnad?

Svar

 1. PaulThomasPaulThomas

  Kanske jordens nuvarande befolkning tenderar att bli den sista att kunna njuta av naturens under. Djurarternas utrotning och insekternas dramatiska minskande är minst sagt förödande. Utan pollinering = ingen skörd.
  Vad ska till för att få oss att inse fakta och göra avsteg i bekvämligheten? En drastisk livsstilsförändring är ett måste för oss i ”de utvecklade länderna.”

 2. bebebebe

  Ok

  Om det finns någon lösning som ligger i mänsklighetens makt att genomföra vore en sådan önskvärd. Men jag är inte alls säker på att vår förmåga att påverka klimatutvecklingen, tyvärr.

 3. Jalle

  Vad spelar det för roll om mänskligheten dör ut, det gör vi ju förr eller senare i alla fall. Jag är helt övertygad om att jorden klarar sig bättre utan oss människor. Det är nog inte så dumt att börja om och se om någon annan djurart klarar det bättre.

 4. TatluserTatluser

  Frågan är väl också hur mycket på jordens klimatförhållanden påverkas av människan och hur mycket som påverkas av den pågående snabba polförflyttningen. Polförflyttningen torde ändrar på de magnetiska drivkrafterna i och på jordklotet men troligen även på klotets lutning mot solen och på havströmmarnas riktning och även påverka kontinenternas rörelse, jordbävningar och vulkanernas aktiviteter, detta har sannolikt omfattande fortgående effekt på förändringar av klimatet på jordytan. Människans skadegörelse i naturens system är ingen tvekan men polförflyttningen torde ha en mycket större påverkan som leder till radikala förändringar på klotet. Vill vi finnas kvar får vi anpassa oss, kanske kommande scenarier också är orsaken till att forskarna nu så intensivt söker andra jordlika boplatser i rymden.

 5. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Det är nog så att Jorden kommer att må bättre om människorasen försvinner. Kanske förmås en reproduktion av både land och, hav och atmosfär. Men går det för långt med miljöförstörelsen. så blir Jorden utan atmosfär och blir dessutom ogästvänlig som Mars.
  Moder Jords stora miljölidande, och terrorismens uppblossande överallt orsakas av samma ”fenomen. Den ständiga överförbrukningen i Västvärlden. Förskottsuttag på alla resurser. När det gäller terrorismen ombeds vi alla att inte låta den vinna, men när det gäller Moder Jords närmande till ”Världs Ende, då blir vi som försöker väcka oppinion tillsagda att hålla käften på oss. Mer eller mindre!Ändå är terrorismen sprungen ur rädsla och frus

  truation över den orättvisa fördelningen av resurser. Tro nu ”för fan” inte att jag är IS-anhängare!

 6. Hans A

  Ett stort fel är att jorden är överbefolkad. Tidigare har naturen skött det där själv med epidemier och olika farsoter. Men nu har människan satt naturen ur spel genom vacciner och olika mediciner. Och samtidigt har människan som ras degenererat genom att det naturliga urvalet tagits bort. Naturligtvis med goda avsikter precis som uppfinningen av förbränningsmotorn och liknande naturförstörande saker. Så bra vi ville – så fel det blev.

 7. gunillago

  Intressant reflektion Vetgirig! Är lika frustrerad som du vad gäller människans framfart. Det finns en uppfattning om att vårt wifi-nät förstör många varelsers orienteringsförmåga – dessutom. Den yttersta av tider och kapitalismens högsta stadium (enligt Marx) – ja, vem vet?

 8. IngriaIngria

  Är verkligen jorden överbefolkad? Jag tänker inte alls så. Människorna är däremot placerade på valda delar av jorden, eller har själva valt att bo på valda delar av vårt klot. Men visst har vi massor av områden som är fullt beboeliga men ganska glesbefolkade: norra Sverige, i stort sett hela Sibirien, en stor del av Canada, valda delar av Australien … Men vi har gjort våra boendeval och då får vi leva med överbefolkningen på många platser. Sen tror jag det hänger ihop med levnadsstandard och utbildningsnivå också, och där skulle vi kunna göra en insats. Kanske borde vi fråga oss oftare varför vi i väst föder 1-2 barn och människorna i Kongo 5-8? Varför är det val en kvinna i Sverige så annorlunda mot valet hos en kvinna i Kongo? Jag tror inte det handlar om större eller mindre kärlek till barn.

  På tal om vår benägenhet att förstöra vår vackra jord. En gång för ganska länge sedan läste jag en fantastisk artikel om att jorden en dag kommer att slå tillbaka. Jag minns inte mycket av artikeln, men kommer så väl ihåg att artikelförfattaren hävdade att när vi sargat jorden tillräckligt mycket så kommer den att slå tillbaka med våldsam kraft. En fascinerande och skrämmande tanke.
  En av mina absoluta favoritsånger är en visa av Vysotskij, Sången om jorden.
  Låt mig få citera några rader:
  Hon är uppgrävd och sprängd och bränd, men hon är inte död, hon är sårad
  och hon sörjer med människosorg och gråter med människotårar.
  Men hon väntar, hon uthärdar allt, räkna inte vår jord till de döda.
  Hon ska klä sig i blommor och grönska, hon ska älska och växa och föda.
  Hon ska sjunga sin jordiska sång, fast hon ännu är skändad och skövlad
  för jorden är människans själ, och kan inte förtrampas av stövlar.
  Visst är det vackert! Med hälsning från Ingria

 9. TatluserTatluser

  Om befolkningsmängden totalt inte ökar så kanske jordklotet klarar sig, men fortsätter det hela tiden att öka som det gjorts hitintills så är det flera forskare som varnar, dessutom är det bekräftat att andra däggdjursarter minskar i allt mer oroande takt när människan bosätter sig och frågan är om klotet kan behålla den nödvändig fauna som förutsätter liv med att föda endast en ras av däggdjur, människan, det låter inte naturligt. – Redan på sjuttiotalet var det ett program på radion varje söndagseftermiddag då en professor, namnet har jag naturligtvis glömt något på R tror jag det var, redan då varnade han för att människan lade under sig allt mera av naturens domäner vilket skrämde undan djur förändrade naturen.

 10. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Nej den är inte överbefolkad! Men vi måste lära oss decentralicering, ock bilda lagom stora samhällen med möjligheter att finna arbete och möjlighet till överlevnad. Tänk efter hur stora möjligheter det finns att odla BOREAL skog, skog att driva på ett lönsamt sätt.
  Dessutom måste absolut regnskogsskövlingen upphöra!
  Möjligheterna är oändliga!

 11. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Visst är sången om jorden en vacker och dessutom tänkvärd sång.
  Men en sak måste vi tänka på, och det är, ska vi leva och verka med den höga levnadsstandard, som vi i västvärlden fordrar just nu. Då är det kört! Då fordras resurser från tre sådana planeter som den vi nu bor på. Och all denna jävulskap har vi ställt till med på de sista århundradena!
  Leker vi med tanken att förflytta Jordens befolkning till en gästvänlig planet, var hittar vi den, 0ch vem ger oss resurser till den flytten? Jag bara frågar?

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen