« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Varför ingen app?

Skrevs 2016-03-07, 06:57 av Mats Werner

Varför finns ingen app för Silvergenerationen för lätt åtkomst på mobila enheter?

Svar

 1. vetgirigvetgirig

  Ja inte vet jag. Antagligen är de flesta av oss gamla nog för att vara rädda om vår integritet. För de yngre, mer avancerade finns Facebook och allt vad det nu heter.

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag klarade mig bra före apparnas tid och lär göra det nu också. Det är så överdrivet med att man ”måste” ha en massa, som jag tycker, onödigt skräp. Dit hör appar och GPS. Nej här skall inga av mina enheter belastas med en massa onödigt skräp!

 3. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Tack för komplimangen! ”inte gammal nog” vid 73 års ålder är väl inte så illa!
  Jag vet inte vad ni är så rädda för. Appen i sig är ju inte farligare än den webläsare ni ändå använder er av för att komma till Silvergenerationen. På datorn kan man ju bokmärka och lätt komma till en ”applikation” men detsamma gäller ju inte på paddor och i mobiler. Där måste man utan app gå omvägen över sin webläsare och där skriva in det superlånga ordet ”silvergenerationen.se” för att sedan komma rätt. Med en ”app” så ligger där en s.k. ikon på skärmen redan, precis som för Facebook, Twitter, Instagram, Safari, Messenger, SMHI och vad Du vill ha utöver de som obligatoiskt finns genom Ditt operativsystem. En sådan ikon sparar fingerkraft och tid! Och är ej obligatoriskt, men för oss för vilka tiden och fingerkraften kan vara utmätt är en app ett otroligt hjälpmedel. Du behöver inte tillåta appen att sända Dig ”puffar”, ”stötar”, ”flashar” eller vad det kan heta. Den behöver vara finnas där som en direkt knappförbindelse med i det här fallet Silvergenerationens hemsida.

 4. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag förstår inte varför i helskotta jag skall komma åt Silvergen eller Internet över huvud taget via min mobil. När jag inte sitter vid datorn skiter jag fullständigt i Internet, silvergen och alla andra jävla (a)sociala medier. Jag behöver bara skriva första bokstäverna i webbläsaren så kommer silvergen upp. Jag vill ha ett så rent skrivbord som möjligt och vill jag ha något lätt tillgängligt så gör jag en genväg…

  Du skulle bara veta hur många onödiga appar jag tagit bort från Windows 8.1. Jag vill ha en snabb dator, inte en massa skräp som ligger och hindra snabb och enkelarbetad arbetsplats. Och jag är mycket tveksam till om apparna skulle vara både fingerkrafts- och tids-besparande.

  Var finns bevisen?

 5. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Ah! Där är förklaringen, Lasse-Maja! Du är Windowit! Det är ju inte jag. Jag lever sedan alla datortider i den enklaste av världar, den som Apple hittills har tillhandahållit. Fri från virus, cyberattacker och komplicerade upplägg.
  Jag medger att även Apple av outgrundlig anledning på senare år verkar ha låtit sig influeras av en del av Microsofts vansinnigheter som t.ex det helt oöverblickbara och obegripliga överliggaren i Words och Excel! Mac hade den enkla, självförklarande och helt begripliga i Works. Den nya Pages har en massa små rutor och symboler i överliggaren som kräver manual för att man ska förstå! Windows tycks nästla sig in också i Macvärlden genom worms, bugs och annat otyg.

 6. vetgirigvetgirig

  Jag har i alla fall skrivit ett par böcker på Open Office och gjort om till Ward, inga kioskvältare precis. Men duger åt mig och mina kvarvarande ambitioner. I Din kommentar här använde Du ett språk som är helt främmande för mig.

 7. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag har alltid tillgång till både Words och Works som även följde med på senaste Windows 8.1. Virus och annat otyg håller jag borta med gratis virusprogram från nätet och ser till att branddörrarna stängde.

 8. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  På vad sätt var språket främmande för Dig ”vetgirig”?
  Och Works kan knappast ha följt med Windows eftersom det var ett Apple-program som inte längre finns. Möjligen kan jag ha fel såtillvida att det kan ha hetat iWorks på Apple-manér.

 9. StinhStinh

  Att ingen tagit fram en app för Silver tycker jag inte är så konstigt. Det finns helt enkelt ingen ekonomisk drivkraft. Antagligen skulle efterfrågan ännu vara mycket liten och därför ge en alltför låg utdelning på eventuell sponsring.
  Själv har jag inte sett något behov av en sådan app.

  Att det förekommer attityder för och emot varumärken är som i religionsfrågor att antingen är man för eller emot alternativ. Det är en intressant företeelse som skapar många diskussioner.

  Beträffande Works, så skapade IBM på 80-talet en liten bordsdator PS/1 som skulle efterlikna Appels. I DOS4 hade man lagt in ett ett Windowsliknande skal som innehöll bland annat Works. Works för Windows version.9 fungerar alldeles utmärkt även i WIN10. Däremot är de data som DOS-programmet genererade inte helt kompatibla med v.9. Works har nog aldrig följt med Windows. Det kan dock ha varit förinstallerat i vissa fabriksdatorer. Utvecklingen av programmet har avslutats och säljs inte mer.

 10. StinhStinh

  Modigt Gerd, att ställa en sån fråga.
  Jag kan i hemlighet berätta att det är en sån där ickefråga som vi grabbar kan diskutera i oändlighet.

 11. FloraFlora

  På min mobiltelefon Samsung(Android) kan man lägga in bokmärken. Beträffande önskemål om en app är det väl till Silvergenerationens administratörer du skall vända dig till.

 12. Lasse-MajaLasse-Maja

  Härligt att det finns någon mer än jag som lärt sig begynnelsens dataspråk DOS. Jag blev nästan lätt nostalgisk då Stinh skriver så vackert om det. Jag har faktiskt kvar mina fyra kurshäften i DOS från 1984. För övrigt enda datakursen jag gått. För övrigt så är jag helt autodidakt med allt jag kan i datorvärlden.

  Med de senaste applikationerna tycker jag Windows har blivit både stabilt och mycket användarvänligt. Jag kan på intet sätt instämma i all kritik som kommit för just denna utgåva. Men att jag nu skulle vara mogen för att gratis uppdatera till Windows 10 finns inte i mitt lilla huvud. Man har inte lyckats motivera mig varför jag skall uppdatera något som fungerar oklanderligt!

  Om man gör ett bokmärke eller länk till Silver så ju det i princip samma sak som en applikation.

 13. vetgirigvetgirig

  Jag har uppdaterat mig till Windows 10, och är en aning mallig över att jag klarade det. Men hur jag gjorde och hur jag bar mig åt, det har jag ingen aning om. Och bryr mig inte heller. Jag kan använda datorn till det JAG VILL!

 14. TatluserTatluser

  Min dator går på W 7 och jag vill inte ha appar jag älskar mina mappar Ekonom, Film, Forskning, Hälsa, Kom-Landsting, Kultur, Media, Natur, Senior, etc. etc. som ligger i ett antal i en menyrad under menyraden Arkiv, Redigera etc. när jag vill gå in på silver trycker jag på mappen ”Senior” och då kommer bland annat silvergen upp och så blir det ett tryck där så är jag inne, behändigt, inget krångel och inga blaffiga mappar som fyller skärmen när man öppnar datorn, då blickar mina kissemiss mot mig och när jag öppnar Explorer stiger SvT fram med senaste nytt.

 15. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Hej Alla!

  DOS – javisst minns jag det. Min första dator var en PET Commodore på 80-talet. Jag var stolt som en tupp över detta groteska monster med 64 kilobytes minneskapacitet!!!! Jag och gamla mödelhandlar’n Bernhardsson och några till gick KURSEN! Ingenting fanns ju i själva datorn som bara var en processor. Allt man ville göra var man tvungen att stoppa in i form av en floppy-disc! Jag skrev först ”sloppy-disc”! En sladdrig sak som innehöll programvara och det Du ville göra. I mitt fall ordbehandling och bokföring huvudsakligen.
  Ack ja! 64 kb!!! Idag klagar man när 8 GIGABYTES inte räcker till!

  Men jag har heller inga appar på min dator, dessa blir bara nyttiga i mobil och i padda där små tangenter och stora fingrar gör app-knapparna till välsignade verktyg.

 16. bebebebe

  Förstår inte skillnaden mellan App och Bokmärke. Jag gillar en värld av filer och mappar och strukturer som leder fram till mål snarare än bläddring av menybilder. Men menybilder har kanske ett mervärde?

  Vad som Silvergen skulle behöva är kanske mer innehåll än sinnrika invisningar.

 17. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Skillnaden är att på datorn är allting lättåtkomligt med bokmärken etc. men när alla Dina bokmärken ska kokas ner på en mobilskärm när Du öppnar Din webläsare blir det inte lika enkelt och där gör appens tangent på displayen det lättare att komma rätt och snabbt! Du slipper en massa bläddermoment.

 18. TatluserTatluser

  Det går knappast att jämföra mobilen med datorn, jag använder datorn till mera omfattande textkommunikation och kunskapsinhämtning, mobilen blir mest samtal och ett och annat mycket kort textmeddelande.

 19. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag ifrågasatte det tidigare i tråden varför man skall ha allt möjligt i sin mobil. Vi, min fru och jag, använder våra mobiler som någon slags nödtelefon då vi inte är hemma. Och vi svarar bara i telefon/mobil om vi känner för det.

  Finns inget som säger att man måste vara uppkopplad på något sätt alla sina vakna timmar. Det är ju för sjutton sjukt det många människor håller på med. Hur skulle det vara om de lade ifrån sig sina mobiler/paddor och var som en riktig människa. Upptäck Din omgivning för där finns mycket att se!

 20. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Ja,Du LasseMaja! Det är väl tur att vi människor är olika. Jag lärde mig tidigt att uppskatta datorns välsignelse i mitt jobb. Att hustrun och jag ensamma kunde klara ett företag med den omfattningen och med export och import till och från hela världen var helt och hållet datorns förtjänst. Sedan vi sålde företaget har jag med hjälp av datorn kunnat utveckla ett författarskap också helt tack vare datorn. Mina första alster i den vägen på 70-talet hamrades fram på en gammal Facit med en bunt karbon- och kopiepapper bakom.

  Det är länge sedan nu som jag slängde ut tjockdatorn till förmån för en laptop, som förvisso är rätt stationär, och kompletteras av en padda (då och då) men mest av min mobil.

  Ett exempel på den rörlighet som mobilen fört med sig vill jag dela med mig. För rätt många år sedan befann sig hustrun, ena dottern och jag i Kirstenbosch nationalpark i Kapstaden. Resan var en kombinerad jobb- och fritidsresa. Då ringer min mobil, jag sätter mig på en bänk och tar emot en beställning från en kund i Norge. Kunde sedan via mail instruera hemmavarande dottern som skickade varorna omgående. Tala om mobilitetens fördelar.

  Jag känner mig aldrig låst av min mobil utan snarare befriad. Jag behöver inte vara bunden vid mitt skrivbord och min dator. Jag kan gå ut i naturen runt knuten och veta att om det är något viktigt kan jag bli nådd, men jag behöver inte svara på vad som helst. Och hör jag en fågel jag inte känner igen så kan jag anlita Bonniers utmärkta Fågelguiden, vars app är lättillgänglig och även ger sång- och lätesljud. En blomma jag undrar över kan jag ta en bild av och fråga hustrun när jag kommer hem.

  Bor man som vi lite ensligt ute på landet med en vänkrets ”all over” är mobilen ett fantastiskt hjälpmedel att hålla kontakt både verbalt eller via bildtelefon men kanske framförallt via sociala media.

  Den här kommentaren t.ex. passade jag på att skriva när inte händer och skalle behövde göra annat på ett ”visst ställe”. Skulle aldrig gått med tjockdatorn kan jag ju säga…

 21. TatluserTatluser

  Vad gäller dator kan man ju ha både en stationär och en laptop, så är det för min del, när jag drar upp benen i hammocken i trädgården då följer gärna ”lappisen” med ut, innanför väggen står den stationära stabilt med en lättläst 24-tums-skärm.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen