« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Tiggarna

Skrevs 2013-04-13, 03:52 av PaulThomas

Tiggeriet gav nog inte vad som förväntades. Det lilla gänget tiggare drog hemåt från centrum. Hem mot det skräpiga husvagnslägret. Den skakiga tiggarn, som hängande på en krycka skakar så våldsamt att tiggarmuggen skramlar, gick nu helt normalt. Hade han glömt sin svåra sjukdom? De påbylsade människorna verkar hämtade direkt från nån fattig bergsby i Rumänien, är det kanske också.

Svar

 1. ethaetha

  Allt är inte vad det synes vara. Men var det inte ett program i radio eller teve där man hörde att tiggarna kom från en fattig by nånstans – med reportage från den familjen i det landet dessutom? Hur många sanningar tål vi?

 2. Tiggarna är verkligen ett oönskat inslag i stadsbilden. Om folk fortsätter att ge dem kommer det naturligtvis bara att resultyera i att ännu fler kommer hit, för det är väl ingen som tror att det löser några problem att lägga en krona i burken. Häromdagen gick jag Hornsgatan, det var nog inte mer än 50 meter mellan dem. En vän påpekade att de har mobiltelefoner för att hålla kontakt och jag läste i DN att en av dem köpt en husvagn för tvåtusen kronor! Det får ju inte bli så att tiggeri börjar betraktas som ett vanligt arbete.

 3. TatluserTatluser

  Det förekommer även att tiggare tigger på uppdrag. I höstas var det stor annons i tidningen om utbildning för att effektivisera tiggeri. Några veckor efter denna annons exploderade antalet tiggare här i stan och nya maner hos tiggarna kunde noteras, särskilt dessa pappmuggar, som inte synts till tidigare, samt hur de höll den, vidare hur många började stå/sitta på knäna.

 4. ethaetha

  En speleman på gågatan kan lyfta atmosfären och förtjänar en slant om han spelar bra. Men bevare mej för såna som övar sej på fiol eller blockflöjt på allmän plats! Och stackars expediter i närheten!

 5. Håller helt med etha, en musiker som spelar bra får alltid en slant av mig. Däremot aldrig en som bara tigger.

 6. Håller helt med etha, en musiker som spelar bra får alltid en slant av mig. Däremot aldrig en som bara tigger.
  Ursäkta, förstår inte varför det blir dubbelt.

 7. vetgirigvetgirig

  Är det så att tiggeriet är en ny och växande bransch. Ja varför inte vi har numera en uppsjö av nya yrkeskårer som kan tyckas helt onödiga. Och många av dem sanktioneras av de styrande. Dessutom finns yrken med namn som tex. inkontinent-samordnare med mera. Och det inom vården!

 8. På gågatan eller i affären vill jag inte ha någon jävla musik där är det tillräckligt med oväsen ändå. Men även om jag kanske tyckte de spelade bra så skulle jag aldrig ge en enda tiggare en enda slant!

 9. DidaniaDidania

  Jag tycker inte man kan jämföra en tiggare med en gatumusikant.
  Och då menar jag en riktig musikant som kan spela. Han levererar ju nånting. Kan jämföras med de som säljer de hemlösas tidning.

 10. Tyvärr är alla ett hinder för framkomligheten då man skall handla. Spelar de bra står ju även publiken i vägen och man kanske till och med måste tränga sig fram. Gator, trottoarer, gågator och allt vad det heter skall vara helt befriade från allt som hindrar min gång.

 11. DidaniaDidania

  Jamen käre Jag – tycker du inte alls om ”folklivet” som gör en stad levande , personlig och charmfull?
  Jag tycker du skall ge dig själv tid att lyssna på en bra musikant, bläddra i böcker som är framlagda i bokstånd, köpa en majblomma av en liten försäljare, ta en kaffe på en trottoarcafé, nu kommer den sköna tid då staden lever upp och gatulivet blomstrar!

 12. Håller helt med Didania. Det är väl det som kallas en levande stad.

  Vetgirig, skojar du eller finns det ett yrke som heter inkontinent-samordnare? Vad i hela friden gör en sådan?

 13. Var sak på sin plats går jag till ICA för att handla vill jag inte ha en massa gubar och kvinns som står i klasar och tjötar och hindrar oss andra som skall handla.

  Samma sak är det på köpcentrat stå inte ivägen för de som skall handla. Visst skall gatulivet blomstra men det får banne mig inte vara att det står folk överallt så den som skall fram måste gå ut i trafiken.

  Jag älskar musik men inte överallt. De musiktapeter som många affärer kör med förstör nöjet att handla. Samma sak är det med alla som sitter/står och babblar i t.ex. Apoteket så jag med min hörapparat har svårt att höra vad betjäningen säger.

  Jodå jag går gärna på kafe och sitter ute och fikar. Men det hindrar ju inte folk från att ta sig fram.

  En affärskedja som tagit det här med ordentligt utrymme för kunderna är CityGross. Där finns det jäkla mig gott om plats mellan hyllorna. Där kan flera permobiler mötas utan att det är trångt.

 14. ethaetha

  Inkontinens drabbar en halv miljon av oss och är lite skämsig. Man talar inte gärna om det.
  Men tydligen görs ansträngningar inom landstingen att samordna inköpen av hjälpmedel för att hålla nere kostnaderna.

  Vad trodde ni? ;-)

 15. vetgirigvetgirig

  Nej jag tror inte förslaget gick igenom. Jag var med på ett öppet möte på stadshuset som åhörare, när en tokskalle i Äldrenämden föreslog just inkontinenskoordinator som titel och det på fullt allvar. Kan man tänka sig??

 16. kyllingkylling

  Nej…bort med tiggarna i alla dess former och skepnader! Ska gatulivet bli en stimulans…så bör de som kan spela få intyg härom av t ex polisen – då måste polisen ha musiköra -. Då först kan musiken bli njutbar. Jag tycker mig har märkt…att de som ger tiggarna pengar är de som själva torde behöva dem = pengarna.

 17. Sherry

  Här var det mycken klagan,
  medmänniskor är alla.
  I denna nätupplagan
  bör vi fösöka älska alla…(åtminstone försöka)…

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen