« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Skall – skall inte?

Skrevs 2013-09-16, 17:30 av Didania

Har blivit ordinerat Simvastatin för att få ner ”det onda kolesterol” som låg på 4,5 -

Tillhör tyvärr nog en högriskgrupp med två hjärtoperationer bakom mig – samt nedsatt cirkulation i benen.

Har länge velat undvika stetiner då jag har läst en del skrämselrapporter om den medicinen.

Jag cyklar på motionscykel, promenerar så gott som varje dag (med rollen) äter förnuftigt, ingen övervikt – men ändå ligger kolesterolet alltså för högt.

Nu har jag ätit Simvastatin i 4 dagar och känner mig i dag konstig och obehaglig i magen – och kanske extra trött.

Vad säger de kloka silverrävarna ang. Statiner? Finns någon med erfarenhet av detta?

Svar

 1. PaulThomasPaulThomas

  Jag har (på eget bevåg) slutat med Simvastatin för några år sen. Det gick helt utan bekymmer. De oroande nya rönen var skrämmande tyckte jag. De övriga tabletterna (tre stycken) jag tar, bryter jag av på mitten. Jag bryter dessa mediciner med mina hårda tumnaglar. De räcker alltså dubbelt så länge och detta har heller inte inneburit några som helst problem. Som alla silverrävar vet så är jag stark och uthållig. Hur det ser ut med kolesterolet och triglyceriderna vet jag inte.

 2. TatluserTatluser

  Gå in på Google och under rubriken ”Forskare varnar för statiner”, där har du massor att läsa. Statiner har biverkningar och senare forskning ifågasätter behandlingen allt mera. Det är mycket viktigt att inte utgå från totalkolesterolet utan urskilja LDL och HDL, ju högre HDL man har dess bättre. Det är den del av LDL som är skadligt fett som inte får bli hur högt som helst. Läs även vad ”Kostdoktorn” skriver.

 3. Lasse-MajaLasse-Maja

  För några år sedan hade jag ett allvarligt samtal med min läkare om Statiner och biverkningar. Bland annat hade jag muskelproblem. Vi kom överens om att testa och jag forskade fram en del om naturliga kolesterolsänkare.

  Man kan säga att soicialstyrelsen/medicinalstyrelsens rekommendationer om att man skall sänka kolesterolet till en närmast orimligt låg nivå. De flesta friska svenskar har en betydligt högre nivå än vad läkarna vill pressa ner den till.

  Själv har jag inte de senaste åren ätit någon form av Statiner och andra mediciner har jag i samförstånd med min läkare minskat i antal.

  Min mathållning är riktig mat med grädde och smör i både såser och andra rätter så de smakar ordentligt. Får jag inte riktig mat kan jag likaväl lägga mig ner och dö. Men en viktig förändring har vi gjort med tanke på min kolesterol så äter jag både Cashewnötter och broccoli flera gånger i veckan. Och min kolesterol har det senaste året varit perfekt.

  Mitt råd: Ta en ordentlig diskussion med din läkare för jag anser att man får onödigt många livsfarliga biverkningar av dem.

 4. silverladynsilverladyn

  Blev ordinerad en hel drös piller bl a Simvastatin 40 mg, efter en liten stroke, sk ”tia” för 13 år sedan.
  Har mått bra hela tiden och haft mycket bra blodtryck och kolesterolvärden under åren som gått, fram tills senvåren i år. Fick otroligt ont i hela kroppen med ömma muskler och trodde att jag nog drabbats av muskelreumatism. Min doktor misstänkte att det var simvastatinet som var boven och efter 1 månads uppehåll försvann värken.
  Tyvärr steg mitt kolesterolvärde också och med tanke på min tidigare stroke ansåg doktorn att jag behövde medicinera för att få ner värdet. enligt doktorn är det mediciner med statiner som har den bästa effekten på höga kolesterolvärden och jag har fått pröva en annan sort, men också med statiner i. Trots allt är jag inte rädd för att äta medicin med statiner om det ger en bra hjälp utan biverkningar.
  Är man en sk ”riskzonspatient” vill min doktor att man inte ska ha ett kolesterolvärde över4,0- 4,5 (det goda och onda tillsammans) så jag lyssnar på vetenskapen och förlitar mig på att jag får rätt hjälp att slippa biverkningar, men ändå få bra medicin.
  Mitt råd till dig är att ta en disskusion med din doktor och höra om vad som kan vara bäst för dig.

 5. Lasse-MajaLasse-Maja

  Glömde tillägga att jag kan väl också ses som en riskpatient med hjärtinfarkt för ca. 10 år sedan och stroke för 4 år sedan. Men efter diskussion med läkare, kostrådgivare och dietist verkar värdena hålla sig med den kost jag nu har. Jag har mejlkontakt med flera andra patienter som tagit bort Statinet och ändrat kosten, vi upplever samma sak.

  Men som skrivits ta ett allvarligt samtal med doktorn. Och till sist i vissa fall kan det vara bra med ett högt kolesterol då man blir gammal. Men det kanske bara rör män…

 6. TatluserTatluser

  Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är en viktig byggsten i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och som även finns i organeller inuti varje cell. Rent kemiskt är kolesterol även en steroid och en alkohol. – Kolesterol behövs i nervcellerna och hjärnans operativa funktion. Nötter, havrekli och frukt bidrar till att sänka kolesterolet, liksom motion.Kolesterol behövs för kroppens upptag av D-vitamin. Vitaminerna B6, 9, och 12, omega 3 och antioxidanter.

  HDL bör ha höga värden enligt senaste forskningsresultat.

  ”– Motion är överlägset som kärlskyddande ”medicin” hos friska personer. Träning minst tre gånger i veckan har vetenskapligt dokumenterad effekt, säger Lena Jonasson,professor i kardiologi vid Linköpings universitetssjukhus. – Men då måste du motionera på en nivå som gör dig svettig och får upp pulsen ordentligt, till exempel en rask långpromenad. Man har sett att motion höjer det goda, skyddande HDL-kolesterolet och motverkar inflammation och oxidation av våra celler. Inflammationer är en bidragande orsak till att det onda kolesterolet ska bli skadligt.”

  En anna sida av problemen:
  ”Publicerad 2009-01-12
  Den insulinbildande betacellen är starkt beroende av kolesterol för att fungera normalt. Endast en blygsam sänkning av mängden kolesterol i cellens vägg halverar kapaciteten för insulinfrisättning, visar forskare vid LUDC.
  Detta är ett betydelsefullt fynd eftersom i stort sett alla diabetiker, oavsett kolesterolnivå, behandlas med läkemedel som sänker kolesterolhalten.

  Gravt rubbad förmåga
  Kolesterol är en viktig beståndsdel för strukturen och organisationen av membranet på de insulinproducerande betacellerna. Detta gäller också för hjärnans nervceller.
  LUDC-forskarna är först med att visa att enbart en marginell sänkning av halten kolesterol i betacellens vägg gravt rubbar cellens förmåga att svara med frisättning av insulin när blodsockerhalten stiger.

  Känsligt system
  - Vi har visat att när kolesterolhalten sjunker i cellens membran kan de små vesiklar (blåsor) som är fyllda med insulin inte ankra vid cellens membran och därmed hindras de från att utsöndra insulin. Vi har också demonstrerat att balansen i systemet är mycket känsligt, säger Jenny Vikman, forskare på LUDC.”

  Rekomenderade nivåer.
  HDL: Kvinnor 1.0 – 2.7 mmol/L Män 0.8 – 2.1 mmol/L
  LDL-kolesterol:
  Vuxna 18 – 30 år 1.2 – 4.3 mmol/L
  31 – 50 år 1.4 – 4.7 mmol/L
  > 50 år 2.0 – 5.3 mmol/L
  LDL/HDL kvoten < 4
  Referens: NORIP

 7. DidaniaDidania Inläggsförfattare

  Tack, alla för åsikter och goda råd.
  Tack, Tatluser för vetenskaplig analys.

  Har läst mig skelögd på nätet och sett vilken invecklad frågeställning det är – och vilken fanatism som finns på båda sidor – svart och vitt.

  Eftersom jag förstår att min ”riskbild” är förhöjd, gör jag nu ett försök med Simvastatin.
  Om jag blir övertygad om biverkningarna och besväras av dem – kommer jag att lägga av.
  Jag vill absolut må bra den tid jag lever.

  Jag ”tror” starkt på ”naturliga” saker som rätt kost och motion – och kommer att forska vidare ang. detta – samt att lägga på ett kol med att röra mig.

  Självklart kommer jag att ta upp detta/informera den utskrivande läkaren (som är hjärtspecialist)
  men jag har ju helt klart för mig hans åsikter byggd på hans erfarenheter.
  Till slut blir valet mitt eget, förstår jag ju.
  Tack igen för alla åsikter!

 8. MajsaMajsa

  Hej Didania, Du har fått flera goda råd redan! Jag vill bara tala om att jag har slutat med Simvastatin, min doktor sade att om jag fick värk i kroppen skulle jag sluta och det fick jag. (Det är över två år sedan). Innan tog jag Lipitor, det var en dyrare medicin. Nu har jag ju haft diagnosen hjärtsvikt och hjärtflimmer i över ett år, men ingen doktor har andats om mitt kolesterol! Det finns också en bok, ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” av Uffe Rawnskov.

  Tack, Majsa – Uffe Ravnskov har jag läst både av och om på nätet. Han har ju sin åsikt klar.
  Hörde i dag att vitlök (som ju är bra för allt) också skulle vara bra på att sänka ”det dåliga kolesterolet” – och vitlök tycker jag om!/Didania

 9. sonswasonswa

  Mig ville de ge kolesterolsänkande mediciner för mer än 20 år sedan på grund av mitt höga kolesterol, som då var betydligt mer än Didanias 4,5. Efter att ha provat ett litet tag och direkt fått muskelproblem slutade jag och vägrade att ta dem. Jag är fortfarande frisk efter 23 år, så jag tror att medicinen är överreklamerad. Möjligen är det annat om man är riskpatient. Man blir ju rädd när man läser alla biverkningar på simvastatinet och tänker att varför skall man äta något som man får en massa muskelproblem och annat av. Då är det väl lika bra att må bra och få ett något kortare liv, fast det har jag inte fått än. Läkemedelsindustrin tjänar otroligt mycket pengar på att man prånglar ut simvastatinet till höger och vänster utan att det egentligen behövs.

 10. TatluserTatluser

  Nog är det missvisande att man utgår från totalkolesterolet, både LDL och HDL tillsammans. LDL ska hållas lågt och HDL högt, att lägger man ihop dessa värden blir det så extremt fel. Enligt rekomendationerna för den som är 50+ (se ovan) så ska LDL vara mellan 2,0 – 5,3 och HDL 0,1 – 2,7 (män 0,8 -2,1). Lägger man ihop de högsta rekommenderade värdena här, vad får vi då? Vi får långt över kvoten fyra, vi får för kvinnor upp till åtta (8 mmol/L) och för män drygt sju (7,4 mmol/L).

  Avgörande måste vara att man avläser HDL och LDL var för sig. Höga värden av det goda kolesterolet HDL 2,7 = bra. Lägre värden av det onda kolesterolet LDL under 5,3 och helst ner till 2,0 = bra.

 11. Lasse-MajaLasse-Maja

  Det viktigaste här är att man sätter sig ner och funderar över är jag beredd att bära de biverkningar min medicin ger för att må bättre på ett annat sätt. Inget vi stoppar i oss är fritt från biverkningar och det är upp till oss själva vilka vi vill släpa på. Statinernas verkningar är mycket kända och finns många skräckexempel att läsa på nätet.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen