« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Silvergen – vår mötesplats i sybehörsrymden!

Skrevs 2008-11-10, 18:26 av Stam Renrew

Låt mig börja med att säga att jag inte har någonting med ”silvergen.org” att göra annat än som brukare.

Jag bara ”hamnade” här och fann att jag trivdes. Inte nog med att jag fick tillfälle att skriva om allt mellan himmel och jord, vilket jag tycker är så himla roligt, utan dessutom vet jag att jag har ett icke föraktligt antal läsare och att jag får både feed-back, uppmuntran OCH ibland t.o.m. lovord för det jag skriver!

Vilken ”arbetsplats” kan man säga detta om?

Jag är visserligen nybliven pensionär men har trots detta såpass mycket annat att göra att jag inte hinner skriva i den omfattning jag många gånger skulle vilja.

Här finns alltid något intressant att läsa, ett roligt kåseri (av t.ex. mästaren ”bebe”), en intressant artikel om något aktuellt ämne, en reseberättelse o.s.v.

Här finns dessutom intressanta diskussionstrådar (har jag lärt mig att det kallas) som man kan delta i eller bara följa. En och annan gång bränner det till men för det mesta är tonen hövlig och andan god. Just nu: den helheta diskussionen som ”etha” och ”Tintomara” startade om hur det blir för oss när vi blir 85!

Varför skriver jag nu detta?

Jo, för jag vill gärna att ”silvergen.org”, trots sitt något aparta namn, ska finnas kvar för mig att skriva och läsa i så länge jag orkar..

Jag har kikat på några andra sajter som också riktar sig till oss som uppnått en förhoppningsvis mognare ålder men mest funnit dating, medlemsavgifter och kommersiella inslag.

”Silvergen.org” har inget av detta – eller i vart fall minimalt (utan annonskolumnen till höger skulle inte sajten kunna hållas öppen). Istället är det en öppen, välkomnande ”veckotidning” som kommer varje morgon med nya läsupplevelser.

Jag har också fått veta att det inte ligger någon kommersiell organisation bakom sajten, utan efter grundaren ”Leos” död, i praktiken endast tre stycken eldsjälar och vanliga halvpensionärer som gör det här för att de tycker det är lika roligt som jag. Men medan jag bara kan njuta och skriva och läsa så måste dessa tre, sälja annonsplatser, fixa sponsorer, svara på tekniska frågor etc. etc.

Man köper in tekniken och den tekniska supporten från ett företag men får då betala för sig hela tiden. Här skulle behövas en frivillig ”supportsluss” som kanske själv skulle kunna besvara enklare tekniska frågor medan de svårare kan slussas vidare till proffsen. ”Supportslussen” kunde sedan översätta de tekniska svaren till begriplig 55+-svenska……..! Någon?

Som ni förstår behövs sponsorer och det behövs medlemmar/deltagare. Vi är redan ett par tusen, men några tusen till skulle göra sajten ännu intressantare som annonsorgan för flera företag som söker marknader bland oss som är 55+-are.

Så varför inte tala om för era vänner och bekanta att de ska besöka vår sajt och gå med. Vill ni inte berätta att ni själva döljer er bakom en eller annan signatur så räcker det ju bara med att säga något i stil med att ”jag själv besöker den dagligen. Det finns alltid något kul att läsa”.

På så sätt hjälper vi alla till att behålla vår roliga och alldeles avgiftsfria mötesplats i ”sybehörsrymden” vid liv.

Gör det!

Svar

 1. Instämmer! Tusen, sinom tusentals internetanvändare söker sig till sajter som den här. Ofta får man något för den ibland, guschelov, blygsamma avgift som tas ut, support tex, vilket ju kan vara tacknämligt om man är i behov av en.
  Själv är jag en högst amatörmässig användare av internet med en högst kortlivad erfarenhet, men jag kan föreslå Seniornet som en ”backup” i det fall man behöver support. Där blir man medlem och det är troligt att det finns en grupp på din ort.
  Det vill jag också skicka vidare till Silvergens egen organisation ; ta kontakt vetja och fråga om ”bakjour” i nödfall. Medlemskapet kostar 200:-/ år. Det finns många bra och tränade medlemmar där.
  I annat fall får man ju hoppas att det finns en och annan entusiast till som brinner för Silvergen.
  Kanske det kan gå, kostar inget att fråga…….

 2. ethaetha

  Tack Mats, jag kunde inte ha sagt det bättre själv… :-)

  Till skillnad från Silvergen startade SeniorNet med ekonomiskt stöd av IT-kommissionen om jag minns rätt. Det är riktigt att där finns många dator-kunniga hjälpare men under mina år som medlem – för 200 kr per år – fann jag sällan något som kan jämföras med Silvergens underhållande och sakliga diskussioner, artiklar och bloggar, lättåtkomliga för alla.

  Om jag får vara oerhört personlig så vill jag påstå att Silvergen är det bästa stället för 55+ och dessutom avgiftsfritt!
  Jag instämmer med Mats om att många fler borde hitta hit, speciellt som sajten har så mycket som kan läsas av utomstående.
  Det är förstås bara vi som kan skriva inlägg, men för övrigt är materialet tillgängligt för allmänheten. (Undantagandes ”hemliga” bloggar som vi själva kan kan välja att göra synliga med olika alternativ.)

  Den öppenheten är särskilt välkommen just nu när Silvergens diskussioner drar till sig extra uppmärksamhet i den aktuella debatten om äldrevården.

 3. Nej,etha, jag menade enbart som backup.
  Seniornet är ju välkänt numera som utbildare, inget annat som jag heller kan se.

 4. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Jag gjorde en ”studie” av ”dax.se”, ”60Plus”, ”Pantertorget” och ”Seniorkontakten” och har nu också tittat på ”Seniornet”.

  Seniornet har ju bara länkar till medlemmarnas egna hemsidor och erbjuder således ingen lösning för andra än dem som kan sköta en egen sådan. Inte heller den trevliga översikt som möter oss på Silvergen jämt. Det är ju i bloggarna och diskussionerna som saker händer. Varför jag skulle betala 200:- om året för att mötas av Seniornets heltrista förstasida – det begriper jag inte. Så föga intresseväckande.

  Det här med profilbilderna är en stor del av orsaken till att man upplever vår sajt som mer levande, mer personanknuten. Egentligen borde man inte få full access förrän man som nyanmäld lagt in såväl presentation som en profilbild. Jag har fått veta att registreringen är ”aldrig rörd av människohand”, men det kunde ju också vara en uppgift för någon frivillig, att scanna av nyanmälda och ligga på om presentation etc.

 5. Om den här tråden nu handlar om Silvergen lite i största allmänhet, så har jag en fråga: vad betyder Silvergen? Har letat runt på hemsidan och i introduktionsbrevet till medlemmar för att hitta en förklaring. Men finner ingen. Anar att det har med silver i kalufsen att göra, och det har man ju, men gen? I den sammansättningen? Att medlemmarna gemensamt har vitnande gener? Borde finna ngn bättre uttydning, tänker jag. Men vilken?

 6. SofoklesSofokles

  Kanske Silvergenerationen? Sedan är det så att här finns vanliga människor av kött, blod och föreställningar som överallt där människor bildar grupper med de sociopsykologiska lagar som alltid råder. Så till nytillkomna, stig in och delta i kraftfältet!

 7. Mats, jag menade att man från org.Silvergens sida kunde använda Seniornet (och inget annat) som tex granskare av nya medlemmar. Då har vi genast en webmasterfunktion.
  Eftersom ingen verkar ens vilja ta tag i saken så får det väl bero.
  Vad är det som är så tjusigt med att det är gratis!!?? De flesta verkar ha det gott ställt och man har ju knappast vänt sig till målgruppen ”gemene man”. Vad är så tjusigt med att det är reklamfinansierat om det samtidigt tar både tid och kraft från översyn och stöd till medlemmarna?

 8. TatluserTatluser

  Jag är också ganska säker på att det finns Seniornetmedlemmar som gärna skulle ställa upp, men Silvergen är fortfarande ganska okänd bland väldigt många, tyvärr. Medan jag skriver här slår det mig att man knske ska dra en kopia förstasidan och visa upp på de olika mötena man går på. Jag ska prova i morgon på vår litteraturgrupp! Aha!

 9. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Härligt med all respons! Silvergenerationen är helt rätt gissat. Jag håller verkligen med om det tveksamma i förkortningen. Kanske skulle man begränsa det förkortade namnet till själva webadressen och låta hela namnet bilda huvud på sidan.
  Gunillago: Visst har de flesta av oss råd. Men jag menar att det är ett hinder. Jag är lite yrkesskadad och menar att om man vill nå en effekt snabbt så gäller det att eliminera alla former av hinder och tveksamheter (hur sköter man betalningen? Kan jag betala över nätet?). Bort allt sådant och Du får många fler att faktiskt ta steget och börja blogga på Silvergenerationen!

  Sedan förstår jag inte varför en konkurrerande sajt skulle ha intresse av att hjälpa Silvergenerationen?

 10. SofoklesSofokles

  Mats har här och annorstädes uttryckt sin glädje över att ha 100-150 beökare per artikel. Även jag och de jag talat med ligger på samma ”träffnivå”. Det säger att det är många inne här och de läser eller tittar på vad de aktiva bloggarna har för síg. Då kan man vända på det och säga att många finns här men få delager i bloggtrådarna, Är det ett faktum eller fråga?

 11. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Ja, Sofokles! Det är en berättigad fråga. Varför så förhållandevis få tar steget över till att kommentera diskussioner och bloggar. Men å andra sidan – det är inte heller alla som skriver insändare som läser Allers. Om de ändå finner tillfredsställelse av att baa besöka och läsa så är väl det gott nog. Och ett gott betyg till de som ändå faktiskt skriver och aktivt deltar. Vi bidrar ju till att göra sajten (ush! Jag avskyr ordet) intressant också för rena besökare. Och besökare hjälper också till att göra sajten intressant som annonsorgan.

 12. Nej , du har förstås rätt i det Mats, att det blir mer strul än nytta med en avgift, skönt att slippa kanske.
  Jaha , konkurrens! Så långt tänkte inte jag, tänkte i min enfald att vad den ena har har inte den andra och vice versa, det kunde ju bli bra.

 13. bebebebe

  Mats Werners såg jag som en blänkare om varsel. Vi sitter på ett olönsamt företag som är byggt med entusiasm. Affärstanken bakom var kanske att 55+ sitter med en icke föraktlig köpkraft varför annonsmarknaden borde vara intresserad om de kunde väcka klientelets köpkraft och ge shoppingglädje åt rullatorerna för att uttrycka sig bildlikt. Men de flesta av oss gamlingar har ännu inte förstått varför fler pixlar gör ett TV program mera njutbart, speciellt inte om varje ny pryl man skaffar sig kräver att man själv lär upp sig och till slut faller ihop utmattad medan 2000 möjligheter flinar hånfullt från apparaten.

  Så den kommersiella ideen är nog inte så bra. Men nu visar det sig trots det att en massa människor samlas kring bloggeriet och uppenbarligen får ut något av det. De flesta läser bara och skriver kanske något inlägg som de direkt inser inte är någonting viktig och därför kastar. Men så finns det ju också exhibitionister med fingerklåda som älskar att delge världen sina unika erfarenheter eller bara älskar att skriva överhuvudtaget. Eller bara visa upp sina konstifika huvudbonader, ingen nämnd. Och därför flyter det in en hel del läsbart matrial som handlar om den värld vi gamlingar lever i. Och som blir läst.

  Själv är jag väldigt glad för Silvergen. Jag började blogga på Metrobloggen eftersom jag inte längre kunde sprida mina mestadels elaka kåseriet inom ”mitt” företag och gillade skriva. Metro blev det för att jag slapp beblanda mig med konstifika layoutprogram och webberier och dessutom där hade chansen att få hela 3 öre per inloggning när jag bara fått 5000 inlägg i månaden. Men jag kom bara halvvägs trots hjälp av Veteranen som uppenbarligen lästes av många. Och utbytet med kommentarer blev aldrig så stort. Och aldrig hörde någon av sig från Metro och ville köpa ett kåseri, vilket kanske var min hemliga förhoppning.

  Så jag gick vidare och hittade Silvergen där jag väl skrivit i ett års tid och fått mycket fler läsare än någonsin på Metro. Och dessutom kommentarer med både positiv och negativa reaktioner och till och med någon gång beröm som jag nogsamt noterat. Lite plus är inte fel ens för pensionärer. Men nu ligger tydligen varsel i luften.

  Så vad kan vi medlemmar göra för Silvergen.org mer än att skriva?

  Att berätta för vänner och bekanta och grannar att man skriver inlägg som kanske t o m handlar om dem är en metod som jag själv använt med måttlig framgång. Och jag tycker inte att man kan tjata.
  Att få datorkunniga medlemmar att agera heldesk kanske är möjligt. Men datorkunnighet måste vara kombinerad med pedagogisk förmåga, skrivkunnighet och ett mycket stort tålamod och sådana medlemmar tror jag inte växer på träden.
  Medlemsavgifter avfärdades förmodligen med rätta som administrativt krångligt.
  Att få silverbloggister idogt läsa insatta annonser och gå på deras erbjudande och därmed höja sitens reklamvärde går nog inte. 55+ har till delar säkert ekonomi, till stora delar säkert för att de inte spenderar pengar i onödan och gamla hundar byter inte till kattmat.
  Att liera sig med en pensionärsorganisation och bliva någon slags ”medlemsblogg” , vore det en tanke. De inlägg som funnits om åldringsvård borde rimligen intressera dessa föreningar. Att de finns två föreningar är visserligen ett aber. Men att t ex låta någon av deras medlemstidningar få publicera blogginlägg gratis från Silvergen vore väl möjligt. För visst finns här publicerbara inlägg av pensionärsintresse,t ex den ypperliga Götakanalsuiten! Och kanske ett sätt att visa för föreningens medlemmar att bloggande inte är omöjligt svårt ens för gamlingar och att det finns läsvärda saker i Datormaskinerna.

  Nu kommer jag inte på mer och har annat att göra. Men jag skulle bli ledsen om Silverbloggen.org stängdes. Vad skulle man då ha för hattbonader att se fram emot?

 14. Att kunna tjatta och skriva och vara anonym är nog en förutsättning för att en del skall vara här. Och om man kräver full identitet så försvinner säkert en hel del.

  Om mantittar lite på de större sajterna så är inte pensionärerna de som är aktivast eller har de frågor som engagerar mest. Försök driva en allvarlig diskussion om vården och det får inte alls samma gensvar som om man t.ex. skriver om sex eller lite skvaller om en kändis.

  För att få genomslag så måste man först tänka igenom syftet med det man skriver och sedan stenårt rätta artikeln efter det. Är det hundra som läser någons blogg här så tycker inte jag att det är någon större idé att skriva här. Då skriver jag hellre på min hemsida där jag har ett par tusen besökare per vecka.

  För att vi äldre skall få riktigt genomslag och bli en maktfaktor att räkna med måste vi bli till hundra procent eniga och det tror jag inte vi blir i min livstid om man skall se på vad som sker runt omkring oss.

 15. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  bebe! Det är ju inte bara dyra tekniska prylar som vi köper! somliga kanske har behov av Tena inkontinensskydd för sin ordsvada eller AC3 mot skrivklåda! Och som Du säkert instämmer i: varför inte en annonsserie från Wigéns huvudbonader!

  karlingrid! Roligt att läsa något mer än one-liners från Dig. Det vore också roligt att besöka Din ordinarie blogg för att se om Du där skriver mer läsvärt än vad vi hittills (frånsett ovanstående) sett från Din penna och motiverar de många läsarna! Vad har Du för adress till hemsidan?

 16. Bodil Friis

  KarlIngrid – för dig har det kanske ingen betydelse vem som läser? Ändamålet att få många läsare får måhända överskugga kvlitén i det skrivna? Tillåt mig att tvivla på att det skulle vara ett bra sätt att attrahera de tyngre beslutsfattarna i kommuner, landsting och riksadag.

 17. Vill man påverka så behöver det inte vara kvalitet i det skrivna utan bara sådan substans att det berör den stora massan…Tänk på Tage Danielssons: -En droppe i livets älv kan ej flyta av sig själv, men många droppar tillsammans blir en stor älv!

  För att få maximal effekt så måste sändare och mottagare vara inställdapå samma frekvens, annars kan det kvitta vad man för ut. Vill jag prata med massan får jag göra det på massans vis och vill jag prata med kungen får jag göra det på hans vis. Jag måste alltså vara flexibel och ställa in mig på en viss politiker om jag vill nå just honom. Vilka sajter läser han? Har han egen hemsida?

  Ett problem som inte skrivits särskilt mycket om här eller annorledes är vad som händer om man hoppar över några steg i hierarkin. Man skall veta det att det finns många folkvalda som inte gillar någon som hoppar över de lokala politikerna och går på högsta ledarna i stället. Det finns centrala politiker som alltid skickar ner en i organisationen i stället för att själv ta tag i frågan.

  Med riktat budskap når Du rätt mottagare…

 18. Jag har funderat lite över vad han/hon skrivit om ”för tunga ämnen” och att han/hon trodde ”de egna ämnena var för lätta för er” tillsammans med egna önskan om att få vara anonym. Det ligger något i vad han/hon säger. Detta känner jag igen från mina år i samverkan med facket (hoppsan!) De fackliga företrädarna var ofta begåvade kvinnor och män, som uppträdde mer som SKAF, SKTF eller SSR än som Kalle, Pelle eller Brita, vilket är begripligt i mötet mellan arbetsgivare och fack. En sak har jag lärt i yrkeslivet – facket ska tas på allvar.Men samma anonymitet här på Silvergen ogillas i vart fall av mig. Jag har noterat att han/hon samtidigt har flera olika namn (som ibland dessutom samtalar med sig själv) här på Silvergen.

  Tror medlemmar här att de själva inte duger? Uppfattas här vara för hög snobbfaktor? Det är inte bra i så fall. Det kan bara vi själva göra något åt.

  Nu blev det väl för tungsamt – igen. Men jag är som jag är och jag tror att det duger, ska ändå försöka bli lite mer lättfotad!

 19. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Det är väl som jag skrev – en blandning av lättsamt och allvarligt, är det eftersträvansvärda. Jag brukar tänka på min barndoms Allers som ett slags ideal. En god produkt med god kvalitet på det mesta utan att kännas tung och tråkig och inte heller för lätt och trivial.

 20. BrittBritt

  Tintomara….han/hon…. är det mig Tussilago som du menar… så har jag bara ett profilnamn och det är som sagt Tussilago. Så var du har noterat att man har flera olika profilnamn förstår jag inte.Och att man samtalar med sig själv?????Vad menar du och vem menar du????

  Anonymitet….jag har skrivit en profil berättelse om mig. Min ålder att jag är kvinna och mina intressen. Foto på nätet är inget måste. Inte alla som vill sätta ut det.Kan inte vara ett måste för att få lov att skriva inlägg. Jag valde en gul tussilago.

  Som jag skrivit tidigare tycker jag inte det är fel att blanda allvarligt och lätt mellan varven i sina inlägg. För den skull behöver man inte bli ”lättfotad” Kanske vi då får fler medlemmar att vara med och skriva. Desto fler som vågar skriva desto roligare blir sajten.

  Helt klart Tintomara är inlägg av äldrevård m.m mycket viktiga frågor och det är positivt att läsa dina inlägg.Intressant och givande.

  Snobbfakter….på sajten nej absolut inte. Men som sagt hade varit roligt om vi kunde få fler att skriva. Desto fler som skriver ju trevligare blir det är min uppfattning.

 21. OK Mats, även den bäste kan göra fel! Det var ett litet syftningsfel det där med att rikta sig till fel personer. Det hör till en helt annan debatt.

  Nu kanske något som stör en del…men det får jag ta i så fall. Inte lägger man ner en massa tid, möda och pengar om man inte har något syfte. Och jag tror absolut inte att man gör det här för rena nöjets skull.

  LÄgger upp en sajt där andra får härja nästan helt fritt, nej den idealiteten finns inte.

 22. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Det är en sak, KarlIngrid,vad ens syften må vara, men verkligheten blir kanske annorlunda.

  Vad jag har förstått var det grundaren Leo som var den verkliga eldsjälen, inititativtagaren och den som drev på. Han son hjälpte till med det tekniska och sedan var det ett gäng entusiastiska vänner som hjälpte till. Av dessa återstår idag i praktiken bara ett fåtal som är direkt aktiva sedan Leo dog.

  Jag har också förstått att det inte är fråga om något täljande av guld utan hårt arbete och ingen utdelning. Som vanligt för många entreprenörer.

  Visst det kan fortfarande finnas en hägrande ”pott” vid regnbågens slut om man förmår att hänga med. Själva sajten kan ju till slut får ett värde som kan realiseras i en försäljning till t.ex. någon dating-operatör e.dyl.

  Men det vore bra trist om vi inte skulle kunna med gemensamma krafter åtminstone skjuta på en sådan konsekvens så långt bort i tiden som möjligt.

  Och då är det positiva och konstruktiva insatser som krävs av oss. Inte sådana som skrämmer bort eller tystar goda skribenter.

 23. Jag påstår inte att den här sajten är dålig men att den kan förbättras, till fromma för både ägare och brukare, om man följer de råd/kritik vi framför.

  Oavsett syfte så kan det ju bara vara bra för ägarna att göra en för oss brukare så bra sajt som möjligt…annars gräver man ju sin egen grav och bäddar för undergång.

 24. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Men där tror jag att Du och ägarna är helt överens. Såvitt jag förstått kommer några förändringar att ske också efter de synpunkter som framförts på några områden. Men grejen är som sagt också att vi borde försöka bli fler ”medlemmar” och där kan vi alla dra vårt strå till stacken.

 25. Har för mig att man ville göra en bra sight med inriktning på kunskap och upplysning.
  Med många goda skribenter, krönikörer, journalister, kunniga och vetenskapare av olika sorter, har man velat specialdesigna en community för äldre med tonvikt på åldrandet samt den vitalitet och det kunnande som finns i vår åldersgeneration. Den resurs som inte tas tillvara helt enkelt.
  Intentionen var god, mycket har försvunnit på vägen, men en hel del är kvar. Frågan är väl närmast om man vill ta till sig att Silvergen.org vill överleva…..
  om man kan locka till sig bra atikelförfattare och kunskapare i fortsättningen.?

 26. Än så länge är inte den här sajten så bra att jag skryter om den för mina vänner eller andra.

  Förutsättningen att vi skall gå ut och värva nya medlemmar skulle man från Silvergens sida kunna premiera på något sätt. Som jag ser det krävs det mer för att jag skall engagera mig och driva på mina vänner.

 27. Mats, ingen missar ett bra kanalreportage, jag lovar.
  Du som själv anser att konkurrens är ett lyckat koncept, vad tror du betalsajterna säger om Silvergen?
  Mig säger dessa anonyma nick att det säkerligen spioneras hej vilt från de närmast berörda….
  Låt Silvergen tuffa på, låt de som tröttnar gå….
  De som söker spänning i tillvaron söker den inte här, det kan jag garantera.
  KarlIngrid, vem bryr sig….

 28. bebebebe

  Jag tycker mig höra ett förskräckligt gnällande om att bli matade. En site blir inte bättre än vad dess medlemmar presterar. Man måste helt enkelt bjuda på sig själv och/eller sina kunskaper för att få något tillbaka! Detta gäller även för pensionärer.

  Jag tycker det är alldeles för få skribenter på Silvergen och känner mig inte sällan tveksam att publicera ytterligare en bebe-blogg. Tanken att ”en välformulerad förälder kan få tyst på ett helt föräldramöte” har kommit mig före.

  Silvergen blir vad vi gör den till. Och ”vi ” innefattar oss alla.

  tycker lätt småsur bebe

 29. Jodå Mats, det tycker säkert fler.
  Jag hejar på en framtid med intensivt bloggande, låt oss se framåt.
  Blir ofta förvånad över hur torr och kantig min text kan te sig i andras ögon, när jag tycker att jag anstränger mig….

 30. ethaetha

  Ni har rätt, bebe och gunillago.
  Förmaningar och tillrättavisningar gör en människa onödigt självkritisk. Lustskrivandet kan ta skada.

 31. BrittBritt

  Absolut Silvergen blir vad vi gör den till. Jag ser framemot fler skribenter. Som både diskuterar och skriver blogg. Och utan förmaningar och tillrättavisningar. Det är bara att skriva av hjärtats lust.
  Vi är ju ganska många som kikar in här har jag förstått när jag tittar på mina besök siffror i min blogg.

  Så bebe och alla ni andra…fortsätt läs och skriv och besvara.
  Vi kommer garanterat att då få fart på Silvergren och dela med oss av erfarenheter, känslor, humor, mm

 32. Hur etha är känner jag igen från annan sajt och nu har vi också fått veta vem medicinmannen är, men det kvittar väl för det är bara bebe som kan skriva läsvärdigt här!

 33. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Läsvärt – KarlIngrid – läsvärt! Det är sant att vad bebe skriver oftast är oerhört läsvärt.

  Men jag ställer också frågan till Dig efter att ha läst det mesta Du skrivit. Det är föga konstruktivt. Det måtte väl finnas andra platser i sybehörsrymden som isåfall passar Dig bättre, eller?

  Försök att skriva något trevligt i en egen blogg så att vi andra kan få tillfälle att gnälla lite också.

 34. bebebebe

  Fantastiskt vad intelligenta människor som finns på Silvergen.org, dvs folk som (oftast) gillar vad jag skriver. Man bockar och tackar och ser fram mot fler inlägg. Det är bara i matlagning man måste använda ättika vid inläggning, honung fungerar också jättefint på Silvergen.org i alla fall.

 35. TatluserTatluser

  Bästa Claudia jag förstår dig helt, håller med, men du vet hur det är, man får inte ta i för hårt mot KarlIngrid, hon förstår inte bättre än det hon hitintills visat!

 36. TatluserTatluser

  Mats Werne r och bebe, Silvergen org borde väl mycket väl kunna vara ett öppet forum för båda pensionärsorganisationerna, i grunden är ju ytters behoven desamma när åldern trycker på! – Det finns massor av gemensamma behov och önskningar specifika för de äldre generationerna, oberoende av vilken organisation man tillhör.

 37. DidaniaDidania

  Är det bara jag som inte känner igen mig på Silvergen?

  Jag undrar över alla nya ”namn” som så gott som varje dag presenteras -
  Var är alla dessa människor?
  Och finns det människor bakom dessa könssymboler?

  Själv kan jag inte gå in på ”vänner” – den avdelningen har varit stängd för mig l ä n g e (jo jag har påtalad detta)
  men finns det någonstans en översikt över hur många som har registrerat sig på Silvergen?
  Och betyder det att man stannar här – även om ”man” är osynlig på samtalssidorna?

  Jag tror inte att Silvergen kan överleva om det enbart är ca. 4 personer som skriver här??

 38. TatluserTatluser

  O, nej det är inte bara du Didania, tyvärr det finns allt för många krafter som vill hindra kritiska granskningar av offentlig sektor och särskilt då ädreomsorgen.

 39. DidaniaDidania

  Jag tror, Tatluser,att du missförstod mig – om du räknar in mig i ”de krafter som vill hindra kritiska granskningar av offentlig sektor”är du definitivt fel ute.

  Jag talade om Silvergen som ville vara en mötesplats för äldre.
  Jag undrade i all ödmjukhet över att ”vi” med nuvarande aktivitet inte får till så värst många ”möten”?

 40. TatluserTatluser

  Förlåt, jag syftade absolut inte på dig Didania, men håller med dig, det är svårt att få igång möten som känns angelägna, som befrämjar livets angelägenheter såväl fysiskt som psykiskt! Vänligast!

 41. Tala om sybehörsrymden! Gjorde lite ”research” på en annan
  sajt där jag var med i tidernas begynnelse, för att se hur
  det fungerar idag. Samma slagfält som förut, om inte värre!
  Jag kämpade som Don Quijote mot väderkvarnar i en hel månad. :) )
  Man kände sig lite som en fotbollshuligan bland några
  värsting-seniorer, som inte verkar ha någon annan avsikt att
  vara med än att reta gallfeber på andra och förstöra alla
  diskussionstrådar.
  Det finns många varianter av dessa sybehörsställen!

 42. Är det begynnande symptom för demens, tro?
  Jag har hört att man kan bli personlighetsförändrad och
  aggressiv. :) )

 43. Bodil Friis

  Sandlådans konfliktälskande destruktiva invånare finns tydligen med genom hela livet. Om det är samma personer som nu i sybehörsåldern fått nya möjligheter eller det är de som i sandlådeåldern fick sina slott förstörda och sand i hår och mun som försöker ta igen och hämnas – det vet jag inte. Själva idén att djävlas och ställa till det för andra tycks emellertid vara evig – i stort som smått. Precis som då kan det fixas enkelt om de goda krafterna ser till att behålla övertaget. Då brukar de stygga gossarna och flickorna söka sig till andra sandlådor. Den regeln kanske inte gäller om det är tecken på en begynnande Alzheimer?

 44. Den sandlåda Jatta talar om har jag också kontakt med, avskräckande minst sagt om man vill ha ett givande åsiktsutbyte, men rätt oförarglig om man vill ha kontakt i största allmänhet.
  Där finns ett järngäng som tagit över hela sajten och som håller gränserna intakta, självutnämda ordningsmän…synd.

  Så inte här, vi kan vara lite bitska emellanåt, men det finns en grundläggande sympati jag finner väldigt charmig med nuvarande Silvergen. Förhoppningsvis får man behålla den tonen även om vi blir fler….
  i den virtuella sybehörslådan finn många ting, nålar som sticks och färger som man broderar med, kul…..

 45. TatluserTatluser

  Det är enligt de sakkunniga nyttigt att få ge utlopp, att få vara arg och gnöla. Det ger efteråt lugn i själen och stimulerar till ”nya tag”. Jag läser för närvarande emellanåt i en bok av den inte helt okända E Kybler-Ross, samt David Kesseler: Leva i Livet, om det svåra och vad som lättar i det svåra. Att få lätta på det som ”stockar sig” i tankeströmmen, det lättar i hela kroppen. Tillåt oss att vi släpper ut missnöjet i lagom doser och sedan gläds tillsammans.

 46. Om jag får fortsätta den ”psykologiska” trådändan så tror jag att vår personlighet, som vi har hela livet, förändras över tid. Det verkar som våra mindre goda sidor förgrovas när vi blir gamla. Det behöver inte vara tecken på demens. En alltför ekonomiskt sinnad person kan med åren exempelvis bli snål.

 47. bebebebe

  Jag tror man blir aggressiva av ensamhet och brist på respekt för sig själv som lätt infinner sig när man lämnar arbetslivet. Kalla det ålder den som vill. Kan bloggandet bryta ensamheten och ge någon form av feedback tror jag sådan verksamhet kan ersätta åtskilliga piller. Så man bör försöka bemöta även bråkiga typer med respekt även om jag erkänner att det inte är lätt. Möjligheten att redigera sina kommentarer i efterhand tror jag är en åtgärd i rätt riktning.

 48. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Som vanligt är den alltför sällan framträdande Ugglans synpunkter kloka. Varför inte oftare och varför ingen presentation etc.?

  Och den ”grundläggande sympatin” som gunillago pekar på är nog så viktig.

  Om bebe blir aggresiv beror det säkert på att han tagit av sig militärmössan!

 49. TatluserTatluser

  Den där sången om gumman som säger ”när jag blir pensionär så ska jag..” och så räknar hon upp allt hon ska göra som tummar på anständigt uppträdande, då ska hon minsann släppa loss. Jag har den någonstans, sången men har just nu inte tid att leta.

 50. ethaetha

  Tatluser,
  jag kunde inte låta bli att leta fram den där dikten av Dorothy Parker som i alla fall påminner om den sång som du söker.

  När jag blir gammal ska jag klä mig i illblått
  med en röd hatt som inte passar till och inte klär mig.
  Och för pensionen ska jag köpa konjak och sommarhandskar
  och sidenskor och säga att vi inte har pengar till smör.
  Jag tänker sätta mig på trottoaren när jag är trött
  och vräka i mig när det är provsmakning i butikerna
  och trycka på nödsignaler
  och dra med käppen utmed kommunens staket
  och ta igen för min ungdoms skötsamhet.

  Jag tänker gå ut i tofflor när det regnar
  och plocka blommor i andras trädgårdar
  och lära mig spotta.

  Man kan ha gräsliga blusar och lägga på hullet
  och äta ett kilo korv i ett svep
  eller bara bröd och ättiksgurka en hel vecka
  och samla pennor och kritor och glasunderlägg och sånt
  i kartonger.

  Men fram till dess måste vi förbli respektabla
  så barnen slipper skämmas; de tar vid sig
  ännu mer än vi, om man skiljer sig från mängden.
  Vi ska vara torra och propert klädda och hushålla
  med pengarna och göra det som är riktigt
  och tänka på vårt eget och barnens bästa.

  Men kanske jag skulle ta och öva mig lite nu?
  Så att de som känner mig inte blir alltför skakade och
  häpna när jag plötsligt blir gammal och börjar klä mig i illblått.

  Dorothy Parker

  (Och jag är där nu! Min illblåa linnejacka ska få en chans att pigga upp i gråvädret. Det andra fixar sig nog…)

 51. Kan passa på att knuffa för en bok om ”Genen som inte kunde säga nej” av Terry Burnham & Jay Phelan.
  Beteendevetenskap i ljuset av genetik och arv, det biologiska…

 52. bebebebe

  Vad blir man om man tar på sig tomtedräkt? Tomtig?

  För övrigt tappade jag bort min värdiga keps idag som jag celebrerat så många kepsdagarfestligheter med. Finns någon som vet var sådana kan finnas. Anständiga sådana, alltså som icke begår visuellt våld mot medmänniskor, djur eller natur.

 53. ”Anständig” (?) keps kanske du kan hitta i Jakt- och läderaffären på Fredsgatan i Stockholm. De har nog en gammal låda på lagret med kepsar. För Clas Ohlsson för väl inte såna

 54. Förstår inte varför inte bebe också kan klä sig luva, ;) .

  Keps har bara lantgrevar och fortifikationsbaroner, ingen i sybehörslådan ska behöva gå omkring och känna sig adlig eller som en innehavare av T-Ford, tycker´nte jag.

  Fast det finns ju en o annan sjavig engelsman som stilar i densamma, kepsen, alltså…..

 55. ethaetha

  bebe, om du har vägarna förbi metropolen Borlänge kan du slå en forsk på ett museum http://www.cth-hattfabriken.se/ ett fornminne som en gång försåg mig med en oförglömlig smäck. Intet öga torrt när jag och kepan seglade in på Fortnum & Mason i London en gång i forntiden.

 56. Leif

  Varför tycker du att det är fjantigt? Själv tyckte jag att det var rätt kul, att det utryckte ett slags ironisk och klacksparksliknande distans till det som många av oss betraktar som något svårt och ogripbart.

 57. Vi behöver lyckligtvis inte tycka lika om allt. Förresten välkommen hit, Dagmar! Att hålla viss distans till somligt – inte minst till sig själv, är långt mer begåvat än korkat som jag ser det.

 58. TatluserTatluser

  För den delen kompisar, sybehör är väl inte simpelt, sybehör är ju verktyg som kan lösa problem, klassiskt kan det vara skillnad mellan att komma i tid eller få ringa och meddela att jag blir försenad. Syskrinet och verktygslådan har definitivt samma status när knappen släppt i brallan eller skruven lossat i låset! I båda fallen måste jag fixa det innan jag går hemifrån.

 59. ethaetha

  gunillagos liknelse är träffande:
  I den virtuella sybehörslådan finns många ting, nålar som sticks och färger som man broderar med, kul…..

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen