« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Senior eller veteran?

Skrevs 2015-01-03, 18:43 av gunillago

Tja, alla är ju inte veteraner.

Vi är ju många som haft en yrkesmässig bakgrund och som kan kallas veteran, eftersom vi tillskansat oss en betydande yrkeskunskap. Alla blir vi ju däremot seniorer även om jag tycker att beteckningen är väl mycket ”manlig benämning”. Senior-morsa har jag sällan hört. Det finns ju fortfarande kvinnor utan yrkesmässig erfarenhet även om de är sällsynta. Tänk vilka erfarenhetsmängder som ryms i en kvinnas ofta långa och innehållsrika liv.

Har nyss sett dokumentären om Astrid Lindgren -en sällsam historia och ändå så alldagligt påminnande om kvinnors lott under detta !900-tal. Hon fick verkligen erfara ALLT!

Vill skicka en hyllning till ALLA DESSA KVINNOR i hennes efterföljd, med hennes erfarenheter av utomäktenskapligt barn, kämpande yrkeskvinna i ett skarpt manligt dominerat samhälle, gift hemmafrutillvaro och betydelsefull säkerhetstjänst, samt en berömd författares utsatthet.

Ingen dålig seniortillvaro…

Svar

 1. minimalminimal

  Själv är jag inte förtjust i vare sig senior eller veteran. Men om jag måste välja, senior i så fall.
  Däremot hade jag inte tackat nej till att bli utnämnd till mentor p.g av min erfarenhetsmässiga undervisningsbas rymmande 25 år som lärare/pedagog. Det hade gett mig ytterligare ett par år på min gamla arbetsplats, och ytterligare ett par år med lön istället för pension.

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Att kasta en massa pengar i sjön för att putsa ytan gör ju inte SPF bättre. Tycker det finns bättre sätt att använda dem. Jag är pensionär och tycker om då man kallar mig för det. Finns inget negativt i det ordet, det är bara ett påhitt för att göra sig märkvärdig.

  Det är väl med detta som då Svenska Kommunalarbetareförbundet bytte till Kommunal. Nytt ansikte men samma gamla innanmäte!

 3. TatluserTatluser

  Benämningen ”SENIOR” är komplicerat eftersom det gäller man, för kvinna gäller benämningen ”SENIORITA” t.ex. professor seniorita för pensionerad kvinnlig professor.

 4. GerdGerd

  Har förbundet blivit endast för män? Trist att f.d. SPF:s styrelse inte läst på ordentligt t.ex i Nationalencyklopedins Ordbok. Där visar exemplen tydligt på att det är en manlig beteckning ex. ”den äldre, för att skilja far från som med samma namn” eller …idrottsman.
  Jag är kvinna och jag är besviken på min gamla pensionärsorganisation.

 5. orera

  Allting beror på…våra olika tankefigurer och erfarenheter och var man bor på klotet. I idrottens värld är man veteran i 30-årsåldern. Och det finns kulturer där hög ålder är ett kriterium för visdom och där är det helt okej att presidenten är sina modiga 80-fyllda. Tycker att det finns viktigare frågor för en pensionärsorganisation att fokusera på än vad pensionärerna som grupp ska kallas.

 6. gunillago Inläggsförfattare

  Didania; bloggar dessa möjligen någonstans för allmänt läsande?

  Vad en pensionärsorganisation heter kan ju göra detsamma, men kvinnans roll bakåt angår väl alla? Det roade mig en smula att se männen från tio-tjugotalet i förra seklet vara så ”spelevinkiga” och se så glada ut. Det var ju efter första världskriget, så man var naturligtvis allmänt lättad, men kvinnorna tycktes betydligt mer tillbakadragna. Det allmänna uttrycket är verkligen intressant.
  Efter andra världskrigets slut fanns min moster med från Postgirots fönster och kastade ner papper samt jublade. Hon syntes säkert fast jag inte kunde se henne… :)
  Seniores och senioritas, pensionär, passionär, senior eller veteran (kan inte hjälpa att jag tänker på en stor Varan) – äldre, gammal, farfars-och -mormorsgenerationen, silvergen…..
  Tänk om man skickat ut en tävling? Hade varit kul….

  Naturligtvis, orera…

 7. silverladynsilverladyn

  Ordet veteran ger mig associationer till amerikanska soldater och gamla bilar.
  Senior däremot ger mig bilden av en rundmagad halvpompös herre med vitt hår, monokel och med ena foten i graven.
  Ska man döpa om till något som mera associerar till målgruppen de vänder sig till ska man nog fundera länge och väl och kanske efterlysa namnförslag och till och med göra en rundfrågning bland medlemmarna, innan nytt namn bestäms. Det är väl ändå medlemmarna som ska vara delaktiga?

 8. TatluserTatluser

  Ordförande som ledde beslutet om namnändringen var säkert allt för upptagen av sin egen manlighet och ville väl ha en egen minnesstämpel på föreningen innan han skulle avgå. – Varför inte namnet ”SPF Pensionär efter fullgjort värv”, den längre texten kan läggas i en båge.

 9. Elvira37Elvira37

  Jag har hört begreppet ”äldre, äldre” när man fyllt 80. och det är väl så man säger i Tyskland också.
  Och det är väl OK.
  Pensionärer är vad vi är, om vi slutat förvärvsarbetat och är ”avlönade” av staten. Vad man i samhället kallar oss spelar väl ingen roll, tycker jag.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen