« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Miljöfrågan har flera deminsioner!

Skrevs 2019-07-23, 13:59 av kylling

Miljöfrågan gäller mer än Miljön!

Nu är det fart på diskussionen om miljön och hur vi löser den annalkande miljöförstöringen . En det debattörer skyller från sig som om de inte funnits på jorden ett antal år och därmed bidragit till ”vad som komma kan”. De pekar finger åt andra för att de lever ett härligt liv omgivna av ägodelar av skilda slag och njuter av vad de skapat genom idogt arbete.

Miljödebatten är viktig. Men tittar vi ut genom fönstret så ser vi följande: En del personer har allt; pengar, ägodelar, hus m m och reser mycket.  Andra har inte lika mycket av det goda – men nästan. Så kan vi fortsätta tills vi kommer till dem som saknar det mesta av det goda.

Ska dessa skillnader bestå eller kommer de att öka. Vem ska spara och vem ska öka sitt leverne och njuta av livet? Denna fråga, vilka ska få det bättre eller få leva i godan ro och vilka ska ”sacka efter”, få det sämre? Det måste diskuteras samtidigt som vi pratar om miljöförändringarna eller ett annat sätt att leva. Att bara snacka miljöfrågan leder ingenstans och är grogrunden för ökande konflikter.

Vill man, så kan beskrivningen  gälla världen över och länder emellan. Därmed blir problemet inte mindre. Får vi er värld där klyftorna ökar – då är det inte långt till att det smäller med uppror och krig. Då faller allt om en bättre miljö, som ska rädda jorden.

Alla vet hur lätt det är att vilja ha saker och ting, speciellt när man står långt ifrån för att få dessa ting. Å andra sidan är det lika svårt att avstå från ett gott liv man skapat genom idogt arbete. Snart hamnar vi i en fördelningspolitik och hur den ska utformas, ty att bortse från denna är omöjligt. En värld utan klyftor når vi inte – men ska de öka?

Tore Bryneholt

 

Svar

  1. gunillago

    Hoppas verkligen att klyftorna mellan jordens människor inte ökar men det är nog en fruktlös förhoppning. Återplantering av skogar, färre födslar och mer odling kanske kan hjälpa en del men – som du – ser jag ett mörkare skede i vår värld. Krigen har en tendens att väcka till liv efter fredstider som varat länge. Revirstrider, konkurrens, etc.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen