« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Livsuppehållande vård. Fyra månader!

Skrevs 2017-09-12, 09:11 av vetgirig

Nu på morgonen hörde jag att specialistvård upphör när läkaren anser att patienten har max fyra månader kvar att leva. Men det är väl inget nytt! Tidigare lades de svårt sjuka in på korttidsboende (max tre månader). I alla fall här i Västerås. Där förekom minsann ingen överlevnadsvård ,snarare tvärs om. Bara palliativ med smärtlindring. Min hundraåriga mor var inlagd så, hon hade egentligen inga krämpor. Hon var gammal helt enkelt.
Jag lyssnade på Fråga Doktorn, temat var Alzheimer. Vad jag kunde förstå fanns inget nytt i forskningsväg, sen 2004 då min fru
började (behandlas), tills nu 2017-18. Placken som strypte hjärnceller var aktuell redan 2004.
Förlåt det blev oreda bland meningarna

Svar

 1. TatluserTatluser

  Jo en hel del forskning om senilitetssjukdomarna förekommer faktiskt både här i landet och andra länder, senast här om dagen läste jag bl.a. i Läkartidningen om betydelsen av hälsan hos cellernas telomerer, både arv och kost har betydelse för att hålla dessa substanser aktiva så att de håller cellerna aktiva. Läkemedel är på gång men det tar tid innan färdiga resultat presenteras.

 2. Elvira37Elvira37

  Numera finns det också förebyggande mediciner, som inte kan hindra förstörelsen av hjärnan men fördröja utvecklingen, så att man kan vara frisk litet längre.

  Vi har vår utmätta tid och börjar den ta slut är det ju palliativ vård och smärtfrihet, som är det enda riktiga. Läkarna vet ju ofta då, att någon överlevnads vård är inte meningsfull. Den måste ju sparas till den som har chans att överleva. De måste vi gamlingar ju acceptera och förstå….

 3. Elvira37Elvira37

  Ja, jag menar bromsmediciner. Min granne fick det och hon klarade sig själv kanske ett par månader till hemma. När hon sedan kom till hemmet gick det snabbt utför, men hon blev väl omhändertagen där de sista 6 månaderna.

  Det kanske inte är något intressant forskningsområde förrän de/vi blir så många att samhället tjänar på att ge anslag till sådan forskning.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen