« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Larmrapport!

Skrevs 2015-02-19, 19:39 av vetgirig

I dag kom en larmrapport om cancerbildande tungmetallen Arsenik som förekommer i risprodukter.
Cancerbildande tungmetaller, även Arsenik, förekommer i våra samtliga sädesslag här i Europa, och gör det antingen bönderna odlar giftfritt eller inte!
Det är ett bevis för att dessa tungmetaller finns i jorden, och inte kommer från konstgödning och ogräsbesprutning.
Om sen halterna av de farliga tungmetallerna är för höga eller inte, det vet inte jag. Men de finns där och kommer alltid att finnas där.

Svar

 1. Lasse-MajaLasse-Maja

  Hade varit intressant att via länk fått veta var Du, Vetgirig, hittat Din larmrapport.

  Tydligen är det så att SVt skickat in några prover till ett labb.. Och dess vetenskapliga värde är väl nästan noll. Man har gjort dessa labbtester för att kunna gå ut med en ”larmrapport”.

  Det här sättet att leka undersökande journalist är mycket fult och ger bara en del av verkligheten. Som Du skriver, Vetgirig, så förekommer både arsenik och andra tungmetaller redan.

  Hade man haft med en redogörelse över hur arsenikvärdena förändrats i de testade produkterna kunde det gett en viss vägledning. Är värdet på väg upp eller ner?

  För mig så är en sådan här ”varning” oseriös! Och i slutändan så påverkar det också förtroendet för de som förmedlar denna ”larmrapport”!

 2. orera

  ”Lasse-Maja” Gift-larmet är ingen ny företeelse men verkar ånyo vara aktuell.

  ”Undvik att servera risdrycker som alternativ till mjölk i förskolan. Livsmedelsverket har under 2012-2013 analyserat tungmetallerna arsenik, bly och kadmium i olika livsmedel för små barn exempelvis modersmjölksersättning, gröt, välling och vegetabiliska drycker, som ris- och havredryck.” (Livsmedelsverket)

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/ny-matning-visar-arsenik-i-sex-populara-produkter

 3. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Larmrapporter är ju alltid aktuella. Och som gammal bonde så var jag bekant med att det fanns tungmetaller i alla våra sädesslag, och att dessa tungmetaller inte förekommer enbart på grund av konstgödning och giftbesprutning.
  Det har jag påpekat i mitt inlägg.
  Jag både såg och hörde om larmrapporten i går, och därför googlade jag fram att det fanns tungmetaller i våra samtliga sädes-slag. Fick jag inte det för Dig????????????

 4. Lasse-MajaLasse-Maja

  Den som är seriös här är Vetgirig då han på ett mycket välmotiverat och kunnigt sätt motbevisar SVT:s ovetenskapliga test.

  Om en larmrapport skall ha något värde så skall den någonstans ha ett visst vetenskapligt värde. Nu drev man fram en ”rapport” som enbart verkar vara till för att antingen få fler tittare/läsare eller skrämma folk att inte äta ris.

  Kan det vara några potatisodlare/pastaproducenter som vill sprida detta för egen vinnings skull.

  Men med ovanstående sagt ifrågasätter jag inte att det finns arsenik lite varstans. Men den viktigaste frågan om mängden är på väg upp eller ner missade man totalt!

 5. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  När det gäller riset så får vi vanliga okunniga förutsätta att Arsenikhalten är på väg uppåt, och det på grund av rapporten.
  När det gäller tungmetaller i våra sädes-slag, så ligger halterna fortfarande inom det ofarliga området. Vad jag kunde läsa mig till.

 6. TatluserTatluser

  I mitt speceriskåp har jag en burk med ris, detta är inte använt under de senaste femton åren, jag tycker inte ris fallit mig i smaken, kanske intuitionen mig ovetande givit mig signaler, nu ska jag ska göra mig av med det, kanske ta ut det på terrassen och bränna upp det.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen