« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Islamofobi!

Skrevs 2015-01-04, 10:40 av orera

Vår Kultur-och demokratiminister Alice Bah Kuhnke lovar en strategi mot islamofobi!

Moské-bränderna oroar och i februari ska hon möta företrädare för olika muslimska samfund och ta ett första steg för att införa en nationell strategi mot islamofobi. Undrar hur en sådan strategi kan se ut och vad den kan innehålla och vilka den angår?

Svar

 1. DidaniaDidania

  Att starta en stretegi mot islamofobi är ju i första hand att medvetandegöra att islamofobi finns.
  Hur strategin kan se ut? Det handlar väl om upplysning i syfte att stävja fördomar på alla plan.
  Vem strategin angår?
  Hela svenska folket, tycker jag om vi vill leva i ett demokratisk land med religionsfrihet.

 2. vetgirigvetgirig

  En världsomspännande strategi mot islamofobi ser ut att vara behövlig. Likaså är det nödvändigt med en strategi i de muslimska länderna, för att minska hatet mot kristendomen.

 3. gunillago

  Alice Bah är fostrad i en kristen gemenskap. Det faller sig nog naturligt för henne att inkludera alla som finns i vår nationella gemenskap. Politiskt är det ett välkomnande parti och regering hon företräder…..
  Naturligtvis finner den kristna gemenskapen i landet att den smygande vågen av islam in i EU:s länder kan vara ett hot, men det är naturligtvis en feltolkning av misstänksamma individer som är emot invandring. Det är väl dock klart, att om moskéer är krigshetsande enheter, så faller nog toleransen tämligen snabbt.
  Tråkigt nog….

 4. DidaniaDidania

  jo gunillago om moskeérna skulle vara rekryteringscentraler för fanatiska islamister som längtar till paradiset genom att ta död på andra – skulle det självklart vara fatalt.
  Dessbättre har vi sett flera imaner som står fram och säger sig kämpa aktivt emot denna villfarelse i islams namn.

 5. Jalle

  Det ska bli intressant att se vad Alice BK kan åstadkomma, jag har nog inga överdrivna förhoppningar. Något som skulle öka toleransen, tro jag, vore om man från muslimskt håll tog klarare avstånd från de avarter som förekommer inom islam, både i och utanför Sverige.

 6. silverladynsilverladyn

  Främlingsfientlighet och intolerans måste bekämpas från alla håll. Det politiska ledarskapet är centralt. Det budskap som ges är att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle.

  Främlingsfientliga och andra uppfattningar som står i strid med principen om alla människors lika värde, utgör ytterst en utmaning mot hela den värdegrund som bär upp en demokrati.

  Varför bara en strategi mot islamofobi? Det finns fler grupper som utsätts för främlingsfientlighet i Sverige.

  Lika lite som judar aldrig kan hållas kollektivt ansvariga för Israels politik gentemot palestinier, kan muslimer i allmänhet inte hållas ansvariga för enskilda individers uttalande och attacker.

 7. orera Inläggsförfattare

  Tycker att det är tveksamt att en kulturminister kan ställa diagnos på delar av ett lands befolkning och hon gör det helt utan utredning! Skolor, förskolor, bilar, restauranger och romska tältläger brinner? Utan diagnos!

  ” Islamofobi är inte synonymt med kritik av islam som religion och kultur, eller kritik av islamism politisk ideologi och normsystem, även om kritiker av termen menar att islamkritik ofta stämplas som islamofobi istället för att bemötas sakligt.” (Wikipedia)

  Jag ser inte Moské-bränderna som ett uttryck för spänningar mellan kristendomen och islam. Jag är ganska övertygad om att grupper som upplever sig som marginaliserade, inte sedda och inte hörda visar sitt missnöje mot överheten och mot den grupp som de anser får favörerna. Öppna hjärtan-talet (F.Reinfeldt) verkar ha öppnat alla slussar samtidigt. Så strategin bör vara saklighet och att inte lägga mer bränsle på brasan.

 8. vetgirigvetgirig

  Undrar vilka som öppnar sina hjärtan mest Reinfeldts moderater eller Hägglunds kristdemokrater?
  Reinfeldts öppna-hjärtan-tal var nog en bromsklots för Hägglund när han i sin tur öppnade upp för samarbete och samtidigt gjorde SD mer betydelselösa. Heder åt Hägglund!

 9. vetgirigvetgirig

  Jag vet med mig att jag allt oftare upprepar vad jag sagt eller skrivit tidigare. Det är ett tecken på att ” gammeln”slagit till, eller tecken på begynnande demens.

 10. vetgirigvetgirig

  Jag Vetgirig har då inte tagit bort inlägg för någon! Däremot får jag in kommentarer på fel inlägg ibland. Hur jag rättar till det, vet jag inte!

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen