« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Inlägg om Lobotomi!

Skrevs 2016-07-03, 06:50 av vetgirig

Eftersom jag nu är en av de sista överlevarna, som genomgått en Lobotomi, så vill jag kommentera just detta med att förändra en människokaraktär med en sådan operation. Inte ett ”smack” jag tror på en förändring av det mentala hos patienten! Däremot så är jag säker på att en hjärnkirurg som är alltför ”nyfiken” av sig, kan skära för djupt och ta av patienten både vett och förstånd!
Kanske har jag råkat ut för det? Men det åligger andra att bedöma. Jag fick en remiss till Södersjukhuset 1958, och blev Lobotomerad, på grund av kvarbliven och livshämmande ungdomsfobi.
En mycket känslig person var jag före operationen, och jag tror mig om att vara lika känslig efter den samma!

Svar

 1. GerdGerd

  Vilken styrka du har, vetgirig! Känslighet kan även vara en tillgång. Fantastiskt att du lever och troligen också fått hjälp av operationen men det kan bara du själv bedöma.

 2. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Och jag läser gärna Dina alster, de vittnar om tusenkonstnärskap!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Och i så fall utav mycket hög kvalitet!
  Jag var väl bekant med en ”gubbe”, gift med en kvinna från Vasa-trakten. Han arbetade vid ASEA all sin tid, men inte för att göra motstånd. Vad han egentligen gjorde vet jag ej. Tyvärr dog han för något år sedan i Parkinsson. Men Du skulle se de möbler han tillverkat till den gemensamma bostaden. Skåp, bord och stolar, som inte ens Malmsten skulle skämmas över. Dessutom hade han svarvat en Focker stjärnmotor, körbar, i tiondels skala. Den stod som prydnad på ett utav skåpen.

 3. silverladynsilverladyn

  Har alltid uppskattat att få ta del av en annan människas livssituation. Tack för att du tillhör de som gör det. Kan inte göra annat än att beundra dig.

 4. AmandaAmanda

  Ja, vetgirig, jag beundrar dig verkligen. Jag var med som elev på en sådan operation en gång 1959. Jag deltog inte i operationen på något sätt, jag var bara med eftersom jag gick på sjuksköterskeskola. Jag tyckte det var ett förfärligt ingrepp och har aldrig glömt det. Jag hoppas att det inte har gjort dej alltför mycket skada. Jag måste säga att jag alltid har uppskattat dina inlägg här.

 5. vetgirigvetgirig Inläggsförfattare

  Jag måste fråga Dig Amanda. Gick Du på Södersjukhusets sjuksköterskeskola? Var operationen där och fanns där en neurokirurg som hette Flyger, han opererade mig och var något av arvtagare till Oliverqrona. Det sades redan 1958 att de två ”spånade” om en klinik i Kairo. Om det nu var sant?

 6. AmandaAmanda

  Nej, vetgirig, det där känner jag inte till något om. Jag gick på Statens Sjuksköterskeskola i Göteborg och vi hade vår utbildning inom psykiatri på Lillhagens sjukhus i Göteborg. Men den här operationen skedde på Sahlgrenska sjukhuset, så jag följde med patienten till Sahlgrenska.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen