« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Hur kan någon vara undernärd på ”hemmet”?

Skrevs 2017-05-25, 17:38 av kylling
Dagens Nyheter: ”Självklart ska 40 000 inte vara undernärda”
Märkligt förhållande! Hur kan det ske, att de som jobbar nära de äldre i t ex omsorgen inte noterar att de är undernärda???
Är det en omöjlighet att se och uppmärksamma detta ? eller är det så att en del anställda varken ser eller hör hur de äldre har det?
Denna passivitet borde utredas! Kanske behövs såväl hörseln som synen…testas vid anställningen!
Det kan också vara så… att  det finns arbetstagare som egentligen skulle syssla med annat, än omvårdnaden av äldre?
I det allmänna resonemanget kan jag ibland ”tro mig höra” tesen, vilket jobb som helst – är bättre än att vara arbetslös. Men i ett djupare perspektiv är denna tes föga människovänlig.
De som sysslar med vård av människor måste ha både fallenhet och empati för jobbet. M a o kan inte vem som helst klara av ett sådant arbete.
Nu förs en diskussion här och var i syfte att bringa ner arbetslösheten – och detta till vilket pris som helst -. Tidvis sveper vinden in om att en del av de människovårdande arbetsuppgifterna rubriceras som enkla jobb – och då kan alla klara av det.
Men så är det inte. Kravet på mångsidighet, parat med empati och rätt inställning till sina medmänniskor - går inte pruta bort!

Svar

  1. PaulThomasPaulThomas

    Om det ligger till som du antyder här ovan så är det inte så bra. Jag ska försöka att inte finna mig i någon dålig behandling. Jag ska försöka stå på mig och djävlas lagom för att få inta den näring som kroppen förväntar sig.

  2. Hans A

    Jag tvivlar inte på att det är som DN skriver men det verkar konstigt. Häromdagen såg jag ett TV-program om nudistcamping, det var mestadels seniorer och herregud vilka isterbukar männen ståtade med. För några veckor sedan höll jag ett föredrag på ett äldreboende och det var påfallande många som var överviktiga. Men kanske är det som med bilderna på barn från hungersnöd att de har stora magar fast de egentligen är undernärda. Men jag tror inte att äldres magar beror på kwashiorkor som är ett sjukdomstillstånd vid svält. Kanske är det matens sammansättning som det är fel på, att undernäringen drabbar dem så fort de kommer in på äldreboende på grund av felaktig kost. Det borde utredas för det kanske inte är så lätt att förstå utan specialkompetens att även överviktiga kan lida av näringsbrist.

  3. kyllingkylling Inläggsförfattare

    Detta som DN avhandlat är ofta förekommande – detta har slagits fast via utredningar. Vad som jag tycker är anmärkningsvärt…är att ingen av de anställda människovårdarna har noterat detta. Det borde inte vara ett låglöneyrke…detta att vårda människor. M a o borde inte vem som helst passa för yrket. Eller är det så att de som jobbar med människor – som här – liksom har vant sig vid att betrakta tecken på ohälsa som en automtisk följd av åldrandet? Så är det att bli gammal! Jag vet att en ock annan läkare har denna uppfattning – och då är chansen liten att vilja pröva något annat eller söka efter orsak och verkan! Att bo på Hemmet är i sig komplicerat; ty vi komma från olika håll…och därmed med olika vanor – inte minst matvanor! I en samling boende finns det de som får en standardhöjning på nästa allt – medan det finns andra som får en sänkning – av nästan allt. Där har vi pudelns kärna, att i möjligaste mån – mycket mera än nu – se till att allt fungerar och hänsyn visas per person. Kanske inte helt möjligt – men målet borde vara detta!???Men också ständig fortbildning av personalen, så de inte fastnar i tanken – så är det att bli gammal! Kreativt beteende här innebär att vara öppen för att analysera, ompröva och ha människovänliga mål för ett individuellt åldrande.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen