« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Högutbildade flyktingar

Skrevs 2017-05-31, 11:00 av Hans A

Det påstås ofta att det strömmar in högutbildade flyktingar till Sverige – läkare, civilingenjörer och ekonomer. Problemet är att det inte alls bara handlar om flyktingar. Bland dem man räknar finns det svenska studenter som studerat utomlands och personer som flyttat hit från exempelvis andra EU-länder för att arbeta eller studera.

Ändå sprids nyheten att mer än var tredje syrisk flykting har en högre utbildning och att syrierna skulle vara mer utbildade än svenskar. Detta stämmer inte. SCB:s rapport ”Utbildningsbakgrund bland utrikes födda”  redovisar de som kom till Sverige 2009-2013. Enligt den har 10 procent av syrierna en eftergymnasial utbildning på mer än tre år och 22 procent har en utbildning kortare än tre år. Här måste man vara noggrann med orden. För ”eftergymnasial utbildning” är inte samma sak som högskoleutbildning. Statsminister Stefan Löfven har till exempel eftergymnasial utbildning – en ettårig svetsarutbildning samt 1,5 år på socialhögskolan. Men han är inte högutbildad. Av sverigefödda har däremot 25 procent minst en treårig eftergymnasial utbildning.

Flyktingar som har upp till tre års eftergymnasial utbildning kan alltså ha gått en enda kurs på universitet eller en ettårig praktisk utbildning, som svetsare. Dessa personer är inte högskoleutbildade. Anledningen till varför detta är viktigt att reda ut är att vi inte kan basera vårt mottagande av människor, varav syrier är en stor grupp, på fel fakta. Att sprida myter om att det är horder med läkare och civilingenjörer som kommer hit hjälper inte majoriteten av flyktingarna.

De är nämligen till 80-90 procent ej högutbildade och 34-58 procent har bara förgymnasial utbildning, beroende på ursprungsland. De behöver utbildning eller snabbt komma ut i arbetslivet på enkla jobb. Använder vi fel politiska verktyg för integrationen kommer vi att få fel resultat i slutändan. Så enkelt är det. Ingen tjänar på att vi låtsas som om verkligheten är någon annan än den är. Allra minst de som kommer hit.

 

Svar

 1. vetgirigvetgirig

  Säkert har Du rätt i vad Du skriver i Ditt inlägg Hans A! Men ändå, så får högutbildade allt för ofta finna sig i, vad Du kallar enkla jobb! Och fram för allt, så är hög utbildning inte alla ggr bevis på hög intelligens.

  Hans A: Jag har aldrig påstått att hög utbildning är bevis på hög intelligens, vad du nu menar med det. Men hög utbildning krävs för att klara arbete som kräver hög utbildning.

 2. TatluserTatluser

  Intressant att också fundera kring i vilken utsträckning förmåga och hög utbildning är kopplat till aktiviteter i vardagslivet, det finns många erfarenheter av att enbart hög utbildning inte avgör yrkeskompetensen.

  Hans: Självklart bidrar inte utbildning till att man klarar vardagslivet bättre, det är inte det, det gäller. Lika självklart är att enbart utbildning inte är avgörande hur kompetent man är men det är för det mesta en förutsättning. Kan du inte köra bil så kan du inte arbeta som taxichaufför eller hur?

 3. vetgirigvetgirig

  Mänga av de nyinkomna i Sverige är förvånandsvärt autodidakta när det gäller startande av småföretag! Det kräver ju också viss utbildning och en klar skalle!

 4. Jalle

  Intressant inlägg Hans A, jag förstår att det gäller de myter som sprids av myndigheter, eller i alla fall med deras goda minne och inte om invandrarna är trevliga eller intelligenta. Jag tror att det är en medveten strategi för att man tror att det ska motverka misstron och aversionen mot invandrare. I själva verket har det nog helt motsatt effekt. Det påminner lite om ”alternativa sanningar” som florerar på andra ställen. Jag tycker att det vore mycket bättre om man sa sanningen; presenterade verkligheten som den är och sedan debatterade hur vi ska hantera den. Men frågan är vilken regering som skulle klara det?

 5. vetgirigvetgirig

  Återigen har Hans A rätt. Men ingen har väl påstått att horder av högutbildade flyktingar söker fristad i Sverige. Men Sverige verkar vara taffliga på att ta vara på, till exempel inkommande flyende läkare. Det måste Du väl hålla med om Hans A?

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen