« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Grav eller minneslund?

Skrevs 2020-02-06, 10:58 av silverladyn

I samband med Allhelgonahelgens besök på kyrkogården för att smycka pappas grav blev jag varse att gravstenen behövde rengöras, vilket jag så gjorde. För egen del kommer jag att skona ungarna från att ha sin mammas grav att ta hand om. Det blir en minneslund som ska gälla när den dagen är inne.

Har förstått att det är fler och fler som väljer minneslund istället för en grav. Är det här början till att göra kyrkogårdarna till stora tomter utan gravar eller kanske som en enda stor minneslund utan gravar och gravstenar. Ja den som lever får väl se.

 

Svar

 1. gunillago

  Jadu, i mina tankar finns detta nu. Har precis sagt upp min mormors och min dotters grav. Ingen i släkten vill ta över och vem vet när man kliver över räcket. Det blir strössel, helt klart.
  Enklast möjliga procedur – ingen som sörjer en eller bryr sig om hur gravsättningen går till efter mig.

 2. Jalle

  Jag tycker det är oförsvarligt att som nu ta upp stora markområden till döda människor när det är de levande som behöver mark för bostäder. Och att använda en massa energi till att destruera döda verkar vara ett dåligt alternativ i dessa klimatfråge-tider. Det borde gå att utarbeta någon sorts komposteringsmetod så att man efter döden blir till matjord, detta kunde sedan användas till parker och liknande. Jag tycker det skulle kännas fint att veta att jag efter livets slut blir en del av en vacker rabatt eller något liknande.

 3. Jalle

  Ur Aftonbladet:

  Nya miljötrenden? Kompostera din kropp när du dör

  I Washington, USA, godkändes en ny lag i fjol som gör det möjligt för folk att hamna på komposten när de dör – om de vill förstås. Företaget Recompose hoppas där bli det första som erbjuder mänsklig kompostering med start februari 2021.

  Svensk lagstiftning tillåter inte kompostering. Men även här är intresset stort för det nya begravningsalternativet, som ska vara mer miljövänligt än såväl kremering som jordbegravning, rapporterar TT. Det uppger Ulf Lernéus, pressansvarig på Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

  – Det ligger lite i tiden att börja titta på de här delarna. Vi har gjort det även tidigare, men då har inte tekniken funnits, säger han till TT.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen