« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Google books Ngram Viewer

Skrevs 2015-01-18, 15:45 av Hyperbore

På SPF Falubygdens månadsmöte i måndags (som handlade om äldreboende i Falun) uppmanade vår vice ordförande besökarna att gå in på vår webbplats för att se vissa illustrationer som en av talarna av tekniska skäl inte kunde visa (kontakterna mellan apparaterna passade inte ihop). Hon bad mig att påminna åhörarna om adressen till webbplatsen – vilket jag ”vägrade”. Inte av illvilja utan för att jag inte trodde att någon skulle komma ihåg den när de kom hem (även om den är ganska enkel, www.spf.se/falubygden). I stället sa jag att de kunde googla på ”SPF” och ”Falun” så skulle de omedelbart hitta en länk till webbplatsen. Det är ju så vi gör när vi vill hitta något på nätet. (Och för att vara korrekt och opartisk – ”det finns även andra sökmotorer”).

Google har ju på senare tid blivit ganska omdebatterat, det finns de som anser att de har eller kommer att få för stor makt och kunskap (”kunskap är makt”). Det man bland annat syftar på är att Google håller på att skanna in en ohygglig massa av världens litteratur. Hur långt man har kommit vet jag inte. Kanske får de för mycket makt, jag vet inte, jag har inte fördjupat mig i frågan.

Men Google är ju så mycket mer än bara sökningen för att hitta SPF Falubygdens webbplats. Bland annat redovisar de ju kartor och flygbilder över hela jorden. Och i det sammanhanget har de även för större samhällen funktionen ”street view” där man har från marknivå fotograferat gatubilder. Detta känner såväl jag som de flesta andra till och nyttjar ganska ofta.

En funktion som jag däremot inte var medveten om var ”Google books Ngram Viewer”. Det är ett hjälpmedel där man kan få reda på hur ofta ett ord eller ett uttryck förekommer i litteraturen (jag antar att det är i den del av litteraturen som de har skannat in). Hittills verkar det handla om litteratur på engelska (även uppdelat på brittisk engelska respektive amerikansk engelska), franska, tyska, hebreiska, italienska, ryska och spanska (och ”simplified chinese”, vad ”förenklad” avser i detta avseende vet jag inte). Men alltså inte svenska.

Man skriver in sitt ord eller sin fras (högst fem ord) och får fram ett diagram som visar hur ofta ordet/frasen förekommer i litteraturen uppdelat på år (man kan tydligen välja om man vill ha det uppdelat på ett år eller en ”hopklumpning” av år).

Naturligtvis blev jag nyfiken och ville testa. Jag skrev in ett uttryck som var väldigt vanligt när jag var barn, ”Kilroy was here”. Uttrycket sägs ha sitt ursprung under andra världskriget men exakt var det kommer ifrån är man inte lika säker på (läs Wikipedia-artikeln om uttrycket här). Det diagram jag fick såg ut så här:

kilroywashere

Bilden blev lite dålig eftersom jag var tvungen att behandla den mellan tre olika format för att få hit den – men det framgår ändå att det gick några år in på 1950-talet innan uttrycket förekommer i tryck. Och det verkar väl rimligt, ”Kilroy was here” var jag något som klottrades på väggar, det tog väl ett tag innan det hade hunnit komma in i böcker.

Sedan hade jag svårt att hitta på något passande så jag skrev dit ”Falun”. Först angav jag tidsintervallet från 1500 och fick ett par väldigt höga toppar på 1500- och 1600-talet. Det beror naturligtvis på att antalet böcker från denna tid är så väldigt mycket minde än från senare perioder så att om Falun nämndes i en bok gav det oemedelbart ett kraftigt utslag. Så jag begränsade mig till perioden från 1800.

falunengelska copy

Det är en markant topp i mitten av 1950-talet, jag gissar att det hänger samman med VM 1954. Och en topp i början av 1980-talet, kan det vara när Falun kandiderade för OS? Men jag ser inga toppar vid VM varken 1974 eller 1993. Det kan ju vara intressant med tanke på talet om att ”placera Falun på kartan” genom VM. Men så har vi en väldigt kraftig topp de första åren på 2000-talet. Är det VM-resonemang eller vad?

Statistiken avser tydligen böcker, inte tidningar och liknande. Vill du själv testa, klicka här.

Svar

  1. gunillagogunillago

    Det tycks mig mera tillhöra kategorin ”onödig vetskap” men har kanske en bärighet, om man är tillräckligt nyfiken.
    Är fascinerad av google-maps räckvidd däremot. Följde ett tag gatulivet i Paris – kul och intressant.

  2. Lasse-MajaLasse-Maja

    Det här med Googles framfart vet vi idag lika lite om som vilken effekt Mormonernernas fotografering av kyrkböckerna på 1950-1960-talet. Utvecklingen kan också bli som med stormakter/stater helt plötsligt exploderar de och blir en massa smått som har obetydlig påverkan.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen