« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Fattig filantrop

Skrevs 2013-05-22, 21:20 av Didania

Ibland har jag kunnat ge pengar (mindre belopp) till organisationen Läkare Utan Gränser, som med sitt oberoende medicinska etiska handlande står för godheten och mänsklighetens hopp på jorden, tycker jag.

Organisationen finansieras till tre fjärdedelar av privata gåvor och kan då stå oberoende av makthavare och politiska eller religiösa krafter.

I dag blev jag uppringd av en person från organisationen, ärendet var, efter att ha blivit avtackat, om jag inte ville bli fast månatlig givare.

Jag förklarade min ekonomiska situation och sa att det tyvärr var omöjligt för mig att binda mig till något sådant.

När jag som sporadisk givare har kunnat skicka några hundralappar – brukar det snabbt följas upp av  nya brev med berättelser om brinnande pågående projekt – där även en liten peng kan göra skillnad.

Även om man inte har mycket att bidraga med – känns det bra att ibland kunna vara en liten del av de goda krafterna

På nätet kan man läsa mycket om dom – och många av fältarbetarna bloggar.

Svar

 1. gunillago

  Jag tror att behovet är outtömligt bortom rim och reson, så klart att det behövs givare. Mediciner blir bara dyrare och dyrare.

  Hur kommer det sig egentligen att U-länder fortsätter att vara U-länder i all evighet.? Definierar man problemen på det sättet längre? Verkar som om medel inte går dit de hör hemma i mottagarländerna. Så har det väl varit länge… och går insamlade medel till krigförande länder…då är ju problemen oändliga.
  Detta ang insamlingar i gemen.

 2. TatluserTatluser

  Alla dessa brev som organisationerna skickar ut och all administration som det medför, jag brukar fundera på vad allt detta kostar. – Dessutom borde de högavlönade riksdagsmännen och andra politiker, mycket väl, automatiskt få avstå tio procent av sin lön till alla välgörande organisationer. När jag får telefonsamtal från insamlarna brukar jag hänvisa till politikernas plånbok. Finansborgarrådet här i stan har en månadslön på 116 820 kr, det går säkert bra att lämna en summa till välgörenhet på den pengen.

 3. GerdGerd

  gunillago tar upp en intressant aspekt och Tatlusers propå delar jag. Idag kom ett synnerligen påkostat utskick från både Läkare utan gränser (!) och Cancerfonden. Om de höll måttan i detta avseende skulle de faktiskt appellera mer till mej.

 4. DidaniaDidania Inläggsförfattare

  Om man läser på nätet kan man se en årsredogörelse från Läkare Utan Gränser för 2011.
  Där kan man läsa bl.a. att under 2011 gick 9,4 % till insamling och administration ( 1,8 % i administrationskostnader).

  Av pengarna 2011 kom 26% från Sida och 74% var insamlade medel.

  Av de insamlade medel kom 1,1%från stiftelser och fonder, 7,8% från företag och 91,1% från allmänheten.

  Vart gick pengarna?
  Asien 16%
  Central och Sydamerika 8%
  Europa och Mellanöstern 3%
  Afrika 73%.

  Utöver siffror kan man läsa mycket om deras arbete som kan ge en inblick i vad det handlar om.

 5. gunillago

  Jag ställer mig frågande till den afrikanska kontinenten. Alla länder där torde ha uppnått ett visst mått av välstånd vid det här laget. Det är en rik kontinent med rika förutsättningar för självförsörjning idag. Korruptionen är gigantisk och slagsmålen om naturrikedomarna har börjat lägga sig. Somalia har tex börjat be sina flyktingar att ta sig tillbaka… Kinas intressen börjar konsolidera sig, nog borde man uppnått en viss stabilitet på de flesta platser….

 6. ethaetha

  Frågan är bara vart rikedomarna fördelas. Välståndet ”drabbar” en liten del av befolkningen och jag kan inte tänka mej att bidra till välgörenhet längre. Länge nog har jag lugnat samvetet med en gåva hit och dit, mer eller mindre regelbundet, men nu har jag tappat sugen.
  Det finns ingen rättvisa i världen och tiden har varit ur led i århundraden…

 7. DidaniaDidania Inläggsförfattare

  Nej det finns ingen rättvisa – och” världen” är svår att överblicka.
  Men så länge en liten peng kan göra skillnad finner jag det meningsfullt att hjälpa till om jag kan även om mina droppar är så gott som osynliga i nödens stora hav.

  För 150kr kan 100 barn få vaccination mot mässling – när jag läser om hur många offer en ”banal” sjukdom som mässling skördar – behöver jag inte betänka mig länge -

 8. Sherry

  Ja även om man inte har råd så kan man skicka den facila summan av 45 kronor i månaden som kan rena vatten till 5000 mnniskor. Detta låter ju inte klokt men så står det på deras hemsida.
  Jag skickar alla minnesgåvor (både död/gratulation) till Läkare utan gränser som är en fantastisk organisation. Ha en god dag fr Wendolina

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen