« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Falsk studentexamen

Skrevs 2015-06-15, 09:16 av dagmars15

Varje år i juni hör jag att de som slutade gymnasiet ”tog studenten” alltså de menar att de gjorde studentexamen. Nej det är inte så. De har inte gjort någon studentexamen överhuvudtaget. Det är ren bluff! Att sätta på sig en vit mössa och supa sig ned är inte studentexamen. Studentexamen, i vissa länder i Europa, betyder att man gör skriftligt och muntligt prov i minst fyra ämnen. Först är det skriftliga provet, sedan det muntliga. Det handlar om att visa att man är i stånd att skriva om ett ämne/problem självständigt och att man har tillräcklig kunskap om det. Muntligt prov betyder ett prov framför en kommission och andra klasskamrater utan några hjälpmedel och det gäller att behandla muntligt ett ämne/problem självständigt och visa att man har tillräcklig kunskap om det. I t.ex. Frankrike är det ännu hårdare. Det är inte fallet i Sverige. I sådant fall är det oacceptabelt att tala att man ”tog studenten”.

Avgångsbetyg i Sverige har inte samma värde som betyg om studentexamen i Europa men Sverige tar sig rätten att underkänna eller inte acceptera europeiska betyg om studentexamen. Och sedan man talar om det att det inte är diskriminering. Snarare borde inte Europa erkänna svenska slutbetyg från gymnasiet.

En svensk kommenterade mina synpunkter att om det skulle vara likadant studentexamen i Sverige, då skulle hälften av den svenska befolkningen inte ha gymnasiebetyg. Idag har det nästan alla. Smart! Svenska regeringen alltid säkrar till den svenska befolkningen första platsen i allt.

Svar

 1. Lurifax

  Håller helt med dig och det är skrämmande.

  Politikerna skämdes över att ”Vissa” inte bryr sig ett dugg om att göra sitt bästa i skolbänkarna. I stället för att skärpa upp kraven, tog man bort betygskraven. Fiffigt, för då blev dom helt plötsligt rumsrena.

  Vi läser nästan dagligen hur man fuskar till sig bra betyg genom att köpa skolornas facit på nätet som man bara skriver av och vips är man civilingenjör med stora A i alla ämnen.
  Skrämmande

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Rätteligen borde det heta Gymnasieexamen. Och som nu fyllefirande en hel vecka i förväg. ”Studentfirandet” är i princip ett fylletåg som drar genom stan. Så var det i Skara både förra året och i år.

  Kanske skulle man gå tillbaka till den riktigt gamla studentexamen som då kallades mogenhetsexamen?

 3. Jalle

  Att sätta på sig en vit mössa och sedan supa ner sig är verkligen ingen studentexamen. Ungdomarna borde avlägga en riktig studentexamen innan de super ner sig. Det tycker jag också.

 4. Hyperbore

  Egentligen håller jag med Dagmars15.

  Men detta med att ”ta studenten” handlar nog mer om språk än om utbildning. Det där med att ha ”avlagt studentexamen” är nog något som Dagmars15 lägger i ungdomarnas mun. De nöjer sig med att ”ta studenten”.

  Och för dem betyder ”ta studenten” inget annat än att ha gått ut gymnasiet. Nu kan ju Dagmars15 och jag tycka att de använder begreppet felaktigt, att ”ta studenten” ska betyda att ”ha avlagt studentexamen”.

  Men på samma sätt som med en massa andra ord, om svenska folket väljer att låta ”ta studenten” betyda ”gått ut gymnasiet” så betyder det det. Och uppenbart menar svenska folket (eller i varje fall en mycket stor del av det, de som är unga) det. Om ett antal decennier kommer det säkert att stå i uppslagsböcker att ”ta studenten” betyder att ha gått ut gymnasiet – kanske med en liten kommentar om att ”förr i tiden” innebar det att man hade avlagt en examen.

  Förresten har jag för mig att ännu längre ”förr i tiden” (dvs långt före min tid) avlade man studentexamen när man antogs till universitet eller högskola – det var då man blev student.

 5. Lasse-MajaLasse-Maja

  De ungdomar jag träffat, både i år och förra året anser på fullt allvar att de tagit student. jag har själv diskuterat med dem och de skulle absolut inte kunna tänka sig att kalla det för att de tagit gymnasieexamen. Nej det har faktiskt gått så långt att både lärare och skolledning nu kallar det för studenten. I alla fall här i Skara!

 6. vetgirigvetgirig

  För att ha rätt att påstå att man tagit ”studenten” eller ha avlagt gymnasieexamen, så bör man ha inhämtat kunskaper som svarar mot det.
  Eller hur?

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen