« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Ett dilemma

Skrevs 2017-12-04, 12:32 av Elvira37

Ska man köpa ekologiskt eller närproducerat om man vill värna naturen för framtiden?  I dag köpte jag närproducerat från Öland istället för ekologiskt någon stans ifrån, Samma pris.

Hur gör ni?

Svar

 1. DidaniaDidania

  Ja det kan vara knepigt att handla mat, när man både vill ta hänsyn till eget samvete och miljön!
  Jag tror att jag hade valt närproducerat, som jag ofta gärna gör.
  Det känns lite ”närmare” – lite mindre abstrakt än ”ekologiskt” ?

 2. Elvira37Elvira37 Inläggsförfattare

  Jag tänkte så här: ”frigående höns inomhus” går ju där vare sig jag köper dem eller inte och de som heter ”ekologiska” vet jag ju faktiskt inte riktigt vad det innebär. Får de bra mat men står i bur, är de ekologiska då? Men transporterna måste vara kortare från Öland än från Skåne och då spar man ju i alla fall på avgaserna.

 3. vetgirigvetgirig

  Om man lägger sig vinn om att köpa när-producerad mat, då är det möjligt att minska på emballage och förpackningar. Det är väl ett logiskt ”tänk”?

 4. TatluserTatluser

  För mig är ekologiskt att odlingarna är natur-/jordvänliga och att djuren i ladugården slipper kemikalieprocessat foder och får leva ute i naturen vår, sommar och höst så länge temperaturerna är behagliga och det finns skönt bete. Bäst är det givetvis om det är vår egen mat är närproducerat, men det är inte så lätt när produktionen befinner sig långt borta.

 5. Elvira37Elvira37 Inläggsförfattare

  Ja, absolut, tycker jag att man ska decentralisera så mycket det bara går Vet ni att räkor som fångas i Sverige skickas till Spanien för att skalas och förpackas och sedan kommer de tillbaka till Sverige.
  Är det klokt det?

 6. PaulThomasPaulThomas

  Närproducerat är ibland knepigt. Det överlägset godaste (och nyttigaste) är det som man själv odlat och skördat. Det är samtidigt det mest närodlade och mest ekologiska. Tomaterna smakar fantastiskt och det är en fröjd att uppleva den äkta tomatsmaken. Likaså gurkorna, de från affären har jag svårt med. De (främst skalet) anser jag smakar mört. Rädisor, rödbetor och potatis, listan kan göras lång.

 7. TatluserTatluser

  På sextio kvm går det inte att odla allt som behövs under ett år, bladgrönsakerna räcker under sommarmånaderna, liksom tomater och gurka, aprikoserna och vindruvorna njuter jag av under hösten och rödbetor och morötter räcker till nyåret och äpplena mumsar jag på dagligen till slutet av mars, men säd av olika slag och potatis det finns det inget markutrymme för och när egna odlingsskörden är slut då gäller enbart butiksdisken och höns och fiskdamm liksom ko och getter får jag inte ha i stadsparken så även osten måste anskaffas via butiksdisken.

 8. vetgirigvetgirig

  Har ni sett Henry Schyfferts svinstia i vardagsrummet? Det kan verka lite ”övermaga”, men jag tolkar det som ett inlägg i debatten om djurhälsa och få folk att förstå att även djuren mår bra av god skötsel. Schyffert visar i sista programmet tecken på att vika ned sig, för grannars klagan om dålig lukt. Men intressant att följa.
  Hade säker lyckas för Schyffert om han bott annorlunda!
  Långt tillbaka i tiden byggdes djurstallar ihop med människoboningar, och mycket värme ”tjuvades” från djurstallarna! Så görs även i dag, men med ”sofistikerade” värmeväxlare.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen