« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Den nya gruppen hemlösa är pensionärer!

Skrevs 2014-11-21, 18:05 av orera

Krävs en årsinkomst på 300 000 kr för att få tillgång till en hyresrätt? Då räcker inte pensionen. Och Stadsmissionen ser en helt ny grupp hemlösa växa snabbt i Stockholm när pensionen inte räcker ens till det mest nödvändiga. Vad gör vi det är inte acceptabelt?

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/alltfler-pensionarer-hemlosa

Svar

 1. Sherry

  Vi gör inget…Vad tycker du vi skall göra då Orera?
  Vi var föreståndare för stadsmissionen i många år och då (vi slutade i början på 2000-talet) var det också många som var över 65, både kvinnor och män.
  Sen undrar jag vilka äldre man räknar som hemlösa idag? Är det såna som ligger på långvård, såna som inte är skrivna där de bor, såna som bor hos barn eller annan, sådana som väljer det själv( fast det är ofattbart förstås), såna som har problem med alkohol, tabletter eller andra droger, psykiska problem? Vore intressant att höra vad du tror om detta..Sherry

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag vet vad jag skulle gjort om jag varit i den beskrivna mannens situation. Sökt lägenhet på annan ort. Han har ju varit byggnadsarbetare och då bör han ha en pension betydligt högre än vad många av oss har…

 3. orera Inläggsförfattare

  Det är frågan ”sherry”
  Det handlar om den ordinäre pensionären och inte om personer som tillhör någon utsatt grupp, utöver att vara pensionär. Frågan kommer obehagligt nära och man undrar om bostadsföretagen ska få styra/bestämma genom (för många) orimliga krav på inkomst/pension? Vad säger politiken?
  ”Stadsmissionen trycker särskilt på att äldre hemlösa i allt högre grad har ekonomiska problem. Alltså personer som inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa.”(Veteranen)
  ”Det handlar om människor som levt ordnade liv, men som har så låg pension att de inte klarar basala utgifter som hyra, sjukvård eller mat.”(SVT)

 4. Sherry

  Snäller! Det skulle ju vara en möjlighet att flytta till en mindre ort. Men då är det flytten, betalar socialen den?
  Orera! Idag är det ca 160 000 pensionärer i Sverige som har rätt till bostadstillägg men de söker det inte. Sen finns det ett speciellt äldrevårdstillägg man kan söka om man har det svårt ekonomiskt. Skulle tro att det kallas något annat men man får erbjudande om det när man söker bostadstillägg. Orsaker att de inte söker det är många tycker det är fattigvård!!!!, Man tycker det är bökigt att fylla i blanketter (fast man får all hjälp om man behöver det), Man vet inte om att man kan få bostadstillägg. Där kunde ju stadsmissionen gå in o hjälpa dom med ifyllning av blanketter..Om de nu hittar nån stans att bo.
  Sen tror jag inte riktigt att det är ordinarie pensionärer eller att det är människor som levt ordnade liv. Bara för att Veteranen skriver om det måste man inte tro på helt o hållet. Nog finns det nån hake här som inte kommit fram. Sherry

 5. orera Inläggsförfattare

  Jag har valt att se hemlösheten som ett uttryck för ett potentiellt samhällsproblem och inte som ett individproblem, vilket är det vanligaste synsättet. Den enskilde är ansvarig för hur hens liv utfaller. Det synsättet befriar samhället (politiken/bostadsföretagen och oss andra ) från ansvar för den enskilde pensionärens livsvillkor. Det är ett farligt synsätt men det är enkelt.

 6. Sherry

  SAmhället består av individer och räknar vi inte med dem så kan det vara, anser jag. Vad är ett samhällsproblem då? Är inte det en massa individer? Från när ville vi bli kallade en klump/samhälle? Jag har valt att se samhället som en stor grupp individer med olika intressen med mera.. Kanske jag är ensam om det? S.

 7. Lasse-MajaLasse-Maja

  Individproblemet är väl ett samhällsproblem om inte jag som individ tar mitt fulla ansvar? Det är ju ej heller bostadföretagen som pressar upp de höga hyrorna utan det är ju de nya hyresgästerna som betalar och hyr de nya lägenheterna. Marknadskrafter kallas det visst.

  Många hemlösa är det på grund av eget val och väljer man trots tidigare valmöjligheter att stanna kvar o Stockholm blir det ju självförvållad hemlöshet.

  Och det där med att man skulle bli av med sin bostad som en blixt ifrån en klar himmel stämmer väl ej heller. Som hyresgäst har man ju ett visst besittningsskydd på 3 månader och är man inte nöjd så kan man gå till hyresnämnden och då kan man ej bli avhyst förrän ärendet avgjorts i hyresnämnden. Hyresnämnden kan också bevilja uppskov för hyresgästen. Med andra ord har man ett antal månader på sig att hitta något annat. Plus de månader det tagit innan man fattat beslut om att i det aktuella fallet göra om det hela till bostadsrätter.

  Vad gäller bostadbidrag och andra tillägg för pensionärer så kan man lätt se om man har rätt till bostadstillägg och hur stort det eventuellt kan bli. Gå in på följande länk så kan Du enkelt se var Du själv står: https://secure.pensionsmyndigheten.se/BTP.html

  I det här läget återkommer jag till det som vi som fackliga företrädare alltid försökte inpränta i våra medlemmar. Som medborgare i Sverige har vi rättigheter men också skyldigheter. Det är min skyldighet att ta reda på vad som gäller för just mig som individ i Sverige. Myndigheten är skyldig att tillhandahålla all den information som Du behöver för att kunna uppfylla Din del som samhällsmedborgare. Det finns inget som säger att myndigheten är skyldig att skicka ut all information till Sveriges medborgare om de behöver den eller inte. Infon skall tillhandahållas och sedan är det upp till Dig att hitta den.

  Och för övrigt håller jag helt med Dig Sherry!

 8. orera Inläggsförfattare

  Artikeln om de hemlösa pensionärerna delas i olika grupper på FB det är bra, sociala medier är bra som budbärare och värdemätare.
  Vi vet att var tredje pensionär i Sverige ligger under fattigdomsgränsen (10 800 kr/mån) och om du är ensamstående så kan du som mest få 4 990 kronor per månad i bostadstillägg. Det är 93 procent av en bostadskostnad på 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor. Så ser förutsättningarna ut.
  Väljer man som jag att tro att förutsättningarna för ett gott pensionärsliv är uteslutna med en ”fattigpension” så kan faktiskt politikerna förändra till det bättre. Vem ska annars göra det?

  (Till och med har det diskuterats om inte bostadstillägget skulle kunna betalas ut automatiskt till de som har rätt till det, alla uppgifter finns ju i deklarationen. Det återstår att se om det blir så.)

 9. Lasse-MajaLasse-Maja

  Om Du Orera läst mina tidigare inlägg hade Du sett att vi, min fru och jag, kan statistiskt betrakta oss som levande under fattigdomsgränsen. Men det är ju bara en mattematisk term så därför så lever vi, min fru och jag, ett mycket gott pensionärsliv! Men det har kanske mer att göra med vad VI värderar som gott. Vad Du och alla andra värderar är ju i det fallet helt ointressant! Eller hur?

  Din sista passus inom parentes ser jag nästan som ett olycksfall i arbetet. Som jag skrev tidigare så är det så välordnat i det demokratiska Sverige att vi har både rättigheter och skyldigheter. I detta ligger att man måste i alla fall vara lite aktiv för att få det man har rätt till. Gör man som Du beskriver så blir det liksom stekta sparvar direkt i munnen utan ansträngning. Jag tycker att man skall göra rätt för sig!

 10. orera Inläggsförfattare

  Vill inte tro att våra förtroendevalda är nöjda med att så många pensionärer lever under den av EU fastställda fattigdoms-gränsen. Det är ”skämmigt” och det är ett misslyckande. Och är man som du ”snäller” (som gammal fackföreningskämpe) dessutom nöjd med ”lönen” och livsvillkoren så hoppas jag ändå på att ambitionsnivån hos våra nuvarande makthavare är något högre. Det visar sig.

 11. brickanbrickan

  Först vem är äldre? 50- åringen,60-åringen, 70–åringen eller 80-åringen.Det framgår inte av inläggen hur många som ska klara vardagen under gränsen för fattigdom enligt EU,10800/mån.
  samt högst 4990 i bostadsbidrag.
  Den generationen som jag tillhör och tidigare hade i stor utsträckning ingen inarbetad pension om man var, är, kvinna.
  Pengarna räcker naturligtvis inte till lyxresor men borde räcka till bostad ,mat och ev.mediciner.
  Har själv mer än 40 års arbete på heltid och mera bakom mig och därmed full ATP.

 12. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag skrev att vi, min fru och jag, lever ett gott pensionärsliv, men det är ju inte detsamma som att vi är nöjda. Men det handlar kanske mer om hur man hanterar den lilla summan man får ut. Jag vet folk som får ut mer än dubbla summan mot oss men som ändå klarar sig sämre. Det handlar inte alltid om hur mycket man får utan vad man gör med det man får.

  Det finns en hel del att ha synpunkter på som jag också ofta har i min blogg. Det som kanske är mest skämmigt är hur man behandlar de äldre då de hamnar på diverse hem, och det hutlösa pris många kommuner tar ut för mat som är näst intill undermålig. Personalvården i Skaras hemtjänst sägs vara under all kritik och det drabbar ju då med all säkerhet de som nyttjar hemtjänst… Jo där finns mycket att bearbeta.

  Pratar man om fattigdomsgräns uppfattar jag det som att det finns ingen åldersgräns utan det handlar om individer i arbetsför ålder och/eller pensionärer.

 13. Berit KBerit K

  Här talas om summor hit och dit – talas det om före eller efter skatt, ngt vi diskuterat förut. Jag får ingen rim och reson i resonemanget.
  Beskedet från pensionsmyndigheten uppger pensionen efter avdrag av skatt, vill jag veta totalsumman måste jag lägga till skatten.
  Hur många vanliga pensionärer har en årsinkomst på 300.000:-? Före eller efter skatt? Den som är en i ett par kan vara lycklig, innan min man gick hädan hade vi gott om slantar, SNÄLLER!
  Och snälla du, har man fötts och levt hela sitt liv i Sthlm ska man väl inte behöva flytta för att bo och dessutom kanske börja kosta en helt annan kommun pengar när man blir ännu äldre. Det är ju i bostadsorten man betalat sin kommunalskatt kanske under hela livet. Därmed inte sagt att man måste bo på Bromma flygplats. :-)
  Äldre bör man väl kunna kallas från pensionsdagen, knappast före det. Och många av oss klarar helt enkelt inte av att undersöka om det finns bidrag att få, SNÄLLER! Kanske har dom aldrig hört talas om det och man letar ju inte efter sånt man inte vet finns. Eller också är dom för sjuka och utan anhöriga som skulle kunna hjälpa till. Hemtjänst har många knappt hört talas om än i dag. Jag vet det! Informationen om det kommer som en total överraskning!

 14. orera Inläggsförfattare

  ”Berit”. Håller med om alla krångligheter vad gäller ”före och efter skatt” .
  Bostadsföretagen kan ”välja” hyresgäster genom att ställa orimliga krav på inkomst där de som har privata försäkringar klarar inkomstkravet.
  När miljonprogrammets lägenheter nu renoveras så blir troligtvis hyran mycket dyrare än 4990 kr som en garantpensionär med fullt bostadstillägg får. Vart tar de gamla vägen då? Har Allmännyttan och kommunerna något ansvar för pensionärer som inte har råd med sitt gamla boende? Det är ett angeläget problem som behöver belysas och det måste lösas på något sätt.

 15. Lasse-MajaLasse-Maja

  Det är väl inte konstigare att byta bostadsort efter vad kassan tål än att man flyttade dit där jobben fanns då man arbetade?

  Tyvärr Berit så försvarar Du svenskar som bott här hela sitt liv och inte vet varken rättigheter eller skyldigheter. Att veta sina rättigheter och skyldigheter är det absolut minsta man kan begära av en normal svensk. Kan personen inte så är det dags att vakna.

  Är man så dålig att man inte klarar av att undersöka själv bör man rimligtvis ha en god man eller förvaltare. Försäkringskassan kan ju nås via telefon, nätet och besökas på en del ställen. Kanske kan någon assistent eller annan på kommunen hjälpa Dig? Det är bara att fråga på tills allt är uttömt.

  Men tyvärr så är många svenskar så lata att de orkar inte. kanske på grund av ren lättja, ta reda på vad som gäller just dem. Just det där Du beskriver Berit K såg likadant ut hos många fackmedlemmar. Nej då, de skulle inget göra, det var facket som skulle göra det. Men efter en studiecirkel med mig så blev det ett helt annat ljud i skällan.

  Nej folk får sluta gömma sig bakom att de inte kan, för de fixar det…om de bara vill!

  Vad är det för konstigt med att hyresvärden kan välja hyresgäst? Det har de väl alltid kunnat? Och skulle inte Du vilja bestämma vem Du hyr ut till om Du hade en att hyra ut?

 16. orera Inläggsförfattare

  Hade för mig att allmännyttan angav tonen för hyressättningen i landet. Hyrorna skenar och pensioner och bostadstillägg ökar inte i samma takt. Det oroar!

  ”Snäller”: Man kan tolka dina inlägg i den här diskussionen sammantaget som att du är en ivrig förespråkare för individuell anpassning till låga pensioner och att du är nöjd med det. Många av de mer oppositionella pensionärerna valde SD (i valet) som språkrör för sina åsikter. Framtiden ger svaren.

  Tackar för alla funderingar och synpunkter och avslutar för min del diskussionen här.

 17. Berit KBerit K

  Så skönt att höra att du lagt ner kanonen! Även om du varit väldigt hjälpsam när jag behövt det så kan du tydligen ha andra sidor också. Du drar förhastade slutsatser om vad jag skrivit, menat och tror. Dina slutsatser grundar sig i vad du tror att jag skrivit och menat och det gör du med utgångspunkt från DINA egna erfarenheter. Det finns andra åsikter än dina och DU kan definitivt inte avgöra vad som stämmer bäst i alla sakfrågor bara utifrån dina egna erfarenheter och uppgifter på nätet. Så enkelt är inte livet! Allting är inte vetenskapligt fastställt och även om, kan vetenskapen ibland ändra åsikt, det är jag säker på att du vet. Det händer hela tiden! Och vad är egentligen en ”normal” svensk? Är det dom DU anser är normala? Jag vet att det fanns en tid när vetenskapsMÄN trodde att huvudets form visade om människan var normal! Det är inte länge sen alls! Med detta sagt, säger jag inget mer!

 18. vetgirigvetgirig

  Det finns en stor mycket stor grupp pensionärer som skött sig oklanderligt hela livet igenom. Men som av olika anledningar inte mäktar med att tillgodogöra sig det enorma informationsflödet som samhället ger oss.( Med tanken att den gruppen snart dör ut). Anledningarna kan vara många och oförskyllda: till exempel ett något för lågt IQ eller ett socialt handikapp eller oförmåga att be om hjälp helt enkelt.
  Det var Berit K som fick mig att komma in på den vinklingen

 19. vetgirigvetgirig

  Du Snäller. Du säger att Du och Din fru lever ett gott pensionärsliv. Det tror jag säkert. Men når någon av Er faller bort, hur blir det då? Då blir det läge att suga på ramarna. Eller hur?

 20. grinola

  I grannlägenheten bodde 4 äldre syskon. Det syskon som stod för kontraktet avled. Då blev resten av syskonen vräkta. De hade bott där i många herrans år. Det finns ingen trygghet

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen