« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Dags att dra sig tillbaka ?

Skrevs 2013-02-05, 09:44 av Tyttemor

Har senaste tiden märkt att jag går bet på ganska enkla operationer vid datorn. Som nu t ex när jag försöker få in en bild vid presentationen av mig själv. Jo då jag har skrivit och bett om hjälp. Lite pinsamt eftersom jag inte heller klarade att bli medlem i Silv.gen. på egen hand. Jämnåriga vänner misslyckas av och till också. T ex R som via Facebook skrivit en lång redogörelse över sitt liv till mig. Vi har inte haft kontakt med varandra sedan 50 talet. När hon var klar försvann det skrivna för henne. Och till mig beklagade hon faktum o tänkte efter vila göra ett nytt försök. Det är i sådana situationer man längtar till snigelpostens dagar. En väninna i Norge smsade sin E-postadress till mig. Jag skrev till henne men fick mina rader direkt returnerade. Kunde inte skickas ”fel adress”. Hon hade väl missat något tecken. Min mamma hade sina käpphästar när det gällde barnuppfostran och har hamrat i mig orden ”var sak har sin tid”. Vi som försöker hänga med är vi duktiga eller bara till åtlöje ?

Svar

 1. TatluserTatluser

  Vi är alla duktiga och vi spårar nya signaler i våra hjärnor som blir allt mera alerta, att det blir fadäser i dataåldern hör till inte minst på silvergen, eftersom detta program har hål både här och där, själv har jag inte fått in några bilder under senaste halvåret.

 2. Mats WernerMats Werner

  Av samma skäl väntar jag ett tag att bli aktiv igen. Efter att tre gånger ha ”blivit av med” ett långt blogginlägg, att fortfarande inte få med första bilden från jultomtens verkstad eller lyckas få in ett profilfoto, båda trots åtskilliga olika försök, så inser man att frustration inte är någon bra motivation.

 3. ethaetha

  Om någon i Veteranens redaktion eller SPF:s ledning tog sej tid att logga in här dagligen så skulle det inte behövas några enkäter.
  Gjort på en kafferast…

 4. TyttemorTyttemor Inläggsförfattare

  Tack för alla tänkvärda inlägg. Har haft på känn att Silvergenerationens webmaster har ont om tid eller ev är mindre kompetent. Så jag gör som Mats, avvaktar. Men jag kan inte riktigt släppa tanken på att vi kanske gör oss löjliga genom att framstå som evigt unga i it- och övriga världen. Vi är inte längre så snabbtänkta och smarta. Men kloka av alla erfarenheter vi samlat på oss under årens lopp. Kloka nog att inse våra begränsningar. Detta sagt av en tidig 30-talist

 5. ethaetha

  Tänk om jag kunde ta bort min profilbild! Den ser ju ut som om jag vänder andra kinden till… Mesig…
  Säkert ett hundratal försök har gjorts, även av webmaster, men jag fortsätter att se fånig ut.
  PS
  Nu har jag fått rätt bild vid mina kommentarer! Men profilsidans foto får jag inte bort.

 6. DidaniaDidania

  Det är verkligen inte dags att ”dra sig tillbaka” på grund av att datorn ibland krånglar.
  Som du ser är du inte den ende här som har problem med t. profilbilden etc.

  Vi framstår inte ”som evigt unga” för att vi sitter framför datorn – men inte heller som stendöda.Varför skulle vi begränsa oss själva och inte använda den teknik som finns?
  Inte behöver man vara ett datageni för att kunna blogga här.
  Något annat är att visst har apparaten/datorn blivit mer o mer invecklad=specialiserad i den tid jag har använt den.
  Men det handlar om att undvika de onödiga utsvävelserna som ploppar upp och hålla sig till det välbeprövade – så går det bra!
  Så hälsar en annan tidig 30-talist till dig!

 7. sonswasonswa

  Om man skall skriva ett långt inlägg, som man givetvis inte vill riskera att bli av med, rekommenderar jag att man först skriver texten i ett worddokument eller open office eller vad man nu använder i sin dator och sedan kopierar och klistrar in det i ”tråden”. Då har man det kvar, om det till äventyrs skulle försvinna, och kan försöka få in det igen.

 8. enra

  Jag har hållit på med data sedan 50-talet och så småningom införskaffat egen dator. En enda datakurs från sent 50-tal som gick ut på att lära sig räkna med ettor och nollor. För att lära sig programmering. Den tiden är förbi som väl är. Sedan har jag förbrukat flera datorer allt efter utvecklingen gått framåt. Det råd jag ger alla som vill lära sig använda dator är, att leka med datorn, pröva allt, undersöka olika funktioner, göra och göra om. Framförallt använda datorn som ett hjälpmedel, inte försöka bli någon slags expert på allt som går att göra med en dator. Det senare kommer allt eftersom. Utan min dator vore livet lite trist. Använder den varje dag för forskning, för brev osv.

 9. gunillago

  Silvergenerationen(!) har haft oss på en tillfällig hylla i datorvärlden men har lovat att vi ska få en bättre sajt. Man säger att man inte har råd med bättre underhåll av sajten så att det gäller att ha tålamod. Själv har jag förlorat bloggar i parti och minut. Tycker det är trist med Word, men gör så förallandel, spar i Word.
  Skulle gärna vilja kunna byta presentation, vet inte hur många ggr jag försökt, pust!

 10. DidaniaDidania

  Märkligt att det ser så olika ut för oss här!
  Ändra min presentation kan jag göra utan problem – men inte byta ut profilbilden.
  Jag får in de blogginlägg jag skriver – jag använder inte word – men skriver direkt – det har gått hitintills.

 11. Det är ganska tråkigt att man inte bryr sig mer. Ingen reaktion då jag hade mina tre bildtester uppe. De bryr sig inte särskilt mycket och de verkar gripa mer än de kan svälja. Veteranens hemsida dignar över och börjar bli seg av all grafik.

  Finns det ingen som kan fixa till hemsidorna så de funkar? Nej som jag skrev i bloggen så är det länge sedan man kunde lägga in en bild riktigt!

 12. bebebebe

  Inte hade jag en aning om att det var så stora problem med att skriva inlägg på Silvergen.

  Att skriva text direkt till ett inlägg har aldrig varit problematiskt för mig som använder såväl Window XP som Windows Vista som operativsystem. Mer än att det händer, att texten ibland försvinner och man får göra om hela jobbet. Oftast har försvinnandet för min del att göra med att jag trycker på fel knappar.

  För att undvika ”försvinnanden” skriver jag oftast numera mina inlägg i Word och plockar därefter in dem via ”klipp och klistra” metodik. Detta fungerr på min dator endast om jag använder Internet Explorer eller Mozilla Firefox men inte med Google Chrome av någon anledning som jag tycker är trist, eftersom detta är ett bra program. Jag har försökt med att använda olika val (knappar) men misslyckats.

  När det gäller att få in signaturbild provade jag den funktionen igår, och då fungerade den inte även när jag gick ner till normal bildstdorlek om 500*500 bildåpunkter. Kanske färre punkter fungerar, men jag betvivlar det, eftersom det inte ens gick att ta bort min gamla bild. Funktionen är kanske kass.

  Att lägga in bilder i bloggtexten gör jag ganska ofta. Jag använder då jpeg bilder med storleken max 500 punkter i någon ledd, vilket brukar gå bra. Bilderna hamnar då överst på blogginlägget men det brukar gå bra att markera den bilkd man vill flytta och därefter dra ner bilden. Att få bilder bredvid varandra har jag inte varit framgångsrik med.

  Själv skriver jag parallellt på metrobloggen.se som jag upplever som likvärdig ur hanteringssynåpunkt. Bildinläggning är något mera genomtänk liksom textlayout, men jag använder mig endast av enklast möjligaste text och bildinläggning och missar därmed säkerligen en massa design, som kanske skulle kunna göra min inlägg mera attraktiva. Men man måste bestämma sig för hur mycket jobb man vill lägga ner på sina bloggaktiviteter. Man måste ju hinna leva också.

 13. Anonym

  Det stämmer att det inte går att kopiera och klistra text från Google Chrome till Silver. Men det går att ”dra” text från World till Silver. Ha både Word och Silverblogg öppna samtidigt. Markera texten och håll ner vänster musknapp över det markerade, dra texten till Din blogg och släpp. Vips så är texten på plats.

  Det här med signaturbilden och problem har funnits länge, och det spelar ingen roll hur liten man gör den inte ens en pixel i bredd fungerar. Jag tycker att man är respektlös mot oss som finns här och som troget funnits här i flera år då man inte fixar till just den biten. Kanske skulle man göra lite nytta här om man flyttar lite resurser från övergödda Veteranen och hit i stället.

  Visst lär man sig om visst kan jag utan problem nu lägga in bilder i bloggen. Men det som stör är att ingenstans talar man om för oss brukare hur vi skall göra och vad som händer med bilden om den är för stor. Det är som att köra i blindo för de som inte, som Du och jag Bebe, fixar att göra om bilderna.

 14. seniorenredaktionenseniorenredaktionen

  Det är absolut inte er det är fel på, det är tekniken bakom Silvergenerationen.
  Det vi tog över byggdes för över sex år sedan. Inom programutvecklings- och internetvärlden är det en evighet.

  Vi har snyggat upp framsidan, men ”baksidan” av Silvergenerationen är en härva av gammal programkod, i en gammal version av ett program som inte går så bra ihop med nya lösningar och som inte går att hantera på något vettigt sätt – knappt ens av den som själv programmerade den. Det är alltså hög tid att även ”baksidan” görs om från grunden, så att hela Silvergenerationen blir bra och användarvänlig – för både medlemmar och administratörer.

  Under våren kommer arbetet med att förbättra Silvergenerationen att påbörjas.

  Ni är definitivt inte för gamla. I det här fallet är däremot tekniken för gammal för er. Men det blir bättre!

  /Frida

 15. Till Bebe och andra som kör Google Chrome så fungerar inte klippa/kopiera och klistra in så bra vad gäller text. Men… …Om man gör så här så funkar det kanon. Sriv texte i Ditt ordbehandlingsprogram t.ex. Word och öppna Silver och Din blogg. Halvera ytorna så Du har både Silverbloggen och Word jämsides. Markera teten som skall kopieras. För muspekaren över texten håll ner vänster mu dra texten till där den skall var i bloggen. Går mycket fortare än att läsa texten här. Prova och kommentera.

 16. DinoDino

  Hmm…
  Inte så kul
  me´ allt strul.

  Tänkte jag skulle kolla in om den här sajten kunde vara nå´t för mej och möts av allmänt förvillande rörighet. Inte gick det att lägga in profilbild heller. Kanske är den för stor (bilden alltså)? För många pixlar? Letade efter vägledning och instruktion, men tji fick jag. Hittade den här tråden och finner att jag inte är ensam om svårigheten med profilbilden. Men redaktionens inlägg skrämmer (bort?) mej mest. Ambitionsnivån verkar alldeles för låg. Under våren(!) kommer tydligen något slags förbättringsarbete att påbörjas. Då har jag och förmodligen många med mej givit upp för länge sedan. Det finns andra alternativ som förhoppningsvis är mer ”på tårna”. Konkurrensen är stenhård.

 17. GerdGerd

  Synd att du tycker så, dino. Din presentation är ju intressant men jag undrar över vad som allmänt sett kan anses vara ”viktiga” frågor”? Vi som är aktiva här har varit här länge TROTS tekniken och, som jag tror, därför att här finns begåvade inlägg och en samtalston, som inte skadar någon. Var och en bedömer vad som är viktigt att skriva om och tänka kring. Människor är olika. Lyckligtvis! Konkurrensen på nätet i övrigt må vara stenhård likväl tror jag att silvergenerationen kommer att stå sej och hålla måttet framöver.

 18. minimalminimal

  Strunta i det där med ambitionsnivån Dino. Skriv ett inlägg istället och se om du får något svar. Disskusionssajsten skall snart läggas ner.

 19. kyllingkylling

  Hej Tyttemor..,. du ska inte ge upp. Jag vet inte vilken ålder du bär på, men har du klarat livet såhär långt så har du väl många ggr. fått kämpa. Det gäller även vid Datorn. Tag dig god tid och följ råden som övriga skrivit till dig. Bara ett ex. Du skriver att din kompis i Norge SMS:t sin e-postadress. Sådana adresse ska man skicka till varandra över datorn. Annars är det lätt att det blir fel. En bokstav eller en punkt = . Är du bra på SMS? om inte är det vådligt att få adresser via SMS. Börja med några enkla ord -inga långa brev. Gå systematiskt tillväga – så ska du se det fixar sig.Du kan ju t o m skicka till dig själv, för att testa…Lycka till. Tag dig tid.

 20. Ewan

  Förstår ni vad ni menar med inläggen här ovan. Har just gått med i Silvergenerationen och tänkte börja blogga här. Men det fungerar varken att lägga in en presentation eller bild (jag är van datoranvändare).

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen