« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Dagens aha-upplevelse

Skrevs 2016-09-29, 10:31 av silverladyn

Läste i dagens tidning att enligt Naturvårdsverket slänger varje svensk 74 kilo mat om året. .Det är en rätt rekorderlig mängd.  Tänk att det finns så många människor som inte är någon bror Duktig och/eller syster Duktig.. Själv tillhör jag matkastarna också, men mitt matkast kommer inte upp till 74 kilo per år på långa vägar. Inser att vi är alla lika goda kålsupare. Tar man invånarantalet i Sverige gånger 74 kilo blir storleken på matkastarberget ofattbart stort.

Medias ständiga artiklar rörande all mat som kastas håller diskussionen igång, men förändrar inte  matkastarbeteendet.

Det finns otaliga knep och recept på hur man piffar upp trista rester och/eller tar till vara på halvdana råvaror.

Ett recept har jag provat och mina trista matrester blev en ny rätt.

Man häller 1,5 dl grädde i en kastrull. Smular ner 150 gr getost. Låter sjuda tills det tjocknar. Smaksätter med vitpeppar od. Häller röran över resterna och gratinerar 225 grader i ugn tills anrättningen fått färg (ca 15-20 min).  Klart att äta.

 

Svar

 1. TatluserTatluser

  När jag växte upp under krigs- och missväxtåren lärde man sig att alltid ta tillvara matrester, det slängdes inget och i så fall fick grisen och hönsen äta upp det som var ätbart. – Dessa lärdomar sitter fast i mig så jag slänger aldrig någon mat, alternativet blir frysen. Den tillagade maten brukar klara sig minst fyra dagar i kylens fyra plusgrader, under den tiden blir det vanligen uppätet eller som sagt blir det vägen till frysen. All mat jag äger går genom tarmen, de enda av matrester som åker i soporna är kärnhusen i frukten och apelsin- och bananskal och vissnade vindruvor på busken, samt missbildade/skadade morötter som jag hittar i kökslandet, det vågar jag inte slänga i komposten eftersom det lockar råttor. Alltsammans brukar bli knappt en enliterspåse i veckan, påsen förvarar jag i en liten plasthink med lock som får stå i hörnet på diskbänken.

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Här är också en familj som inte slänger mat. Förutom skal av diverse frukter, potatisskal och buljongkokta ben så slänger vi ingenting. Vi lagar till ganska exakta portioner och överbliven potatis sparar vi alltid till dagen efter. Vi tar nästan alltid fram exakt vad som går åt till middag och skulle vi händelsevis inte bli mätta finns det möjlighet att göra en macka.

  Om man tänker efter och lagar rätt så kan man på ett enkelt sätt få svinnet till ett minmum. Vi storhandlar och gör storkok ungefär var sjätte vecka och vi har oftast mat hemma så det skulle räcka en dryg månad utan att gå till affärn för att köpa mjölk. Och bröd blir det inget över för om det någon enstaka gång blir en skalk över torkar vi den och det blir ströbröd.

  Jag har fått för mig att det är nonchalant, slött, oekonomiskt och totalt onödigt att slänga så mycket mat som man gör. Och det är ingen nyhet för redan på 1950-talet fick min fosterbror en utskällning av min fosterpappa då han kom hem till oss med en hel säck gammalt bröd i form av hela limpor som vi skulle ha till grisen och de andra djuren. Min fosterpappa tyckte med all rätt att min fosterbror var en riktig slösa. Och, om jag minns rätt så var det väl redan då folk började slösa med resurserna i hushållet!

 3. vetgirigvetgirig

  Det börjar så smått att bli trend för en del, att hålla matkontot på NOLL, genom att besöka och plocka åt sig matavfall där mataffärerna dumpar sitt avfall.
  Men det är inte till stor hjälp för den miljard som nästan svälter sig till döds.

 4. minimalminimal

  Röd linssoppa fick jag häromdagen av en väninna.
  Röda linser i en stekpanna, vatten lök morötter och potatis, gurkmeja och chili. Sesampasta. Kan man äta i flera dagar. Dessa linser är så små, så det behövs ingen blötläggning.

 5. Lasse-MajaLasse-Maja

  JoDu, Vetgirig att komma med en hel säck hela limpor är väl inget annat än slöseri. Man rättar väl inköpen efter behoven och det hade min fosterbror inte gjort. Nej det var inte otacksamhet från min fosterpappa utan snarare ett erkännande att han inte fostrat min fosterbror så bra. Trodde faktiskt att Du Vetgirig skulle ha lätt att förstå innebörden i varför min fosterfar skällde ut min fosterbror.

 6. vetgirigvetgirig

  Att en del ”trendar” med att hålla matkontot på noll genom att äta släng-mat från restauranger och mataffärer, visar hur slösaktigt vi lever här i den utvecklade världen. Jag tycker att det är ett hån mot de svältande. Alla vi välbesuttna måste ändra levnadssätt.

 7. Lasse-MajaLasse-Maja

  Det är ju inte vi utan affären som skall ta sitt ansvar för att svinnet skall bli så nära noll som möjligt. Idag borde det vara mycket lättare att ha koll på vad som finns i hyllorna och inte fylla på i onödan.

  Men tyvärr så ser jag trots modern fin teknik ofta hur vårdslöst man hanterar frukt, köttvaror och allt annat. Ingen tycks ta ansvar på golvet utan bara hänvisa till att någon annan har ansvar för den avdelningen.

  Jag vet inte hur ofta jag påpekat för Willys här att det ser/är för djävligt i frukt- och grönt-disken. Det finns bara en affär här i Skara som är riktigt kundvänlig och håller ordning och reda i butiken. Denna affär är också mycket tillmötesgående då man vill beställa vissa för många affärer ovanliga köttstycken. Ica Munken fixar lätt rimmad oxbringa och rimmad fläsklägg, något som många affärsanställda inte vet vad det är, hur man tillagar det och hur jäkla gott det smakar…

 8. vetgirigvetgirig

  Jag måtte vara otydlig. Det finns personer som håller sitt eget matkonto med dryck på noll genom att ta vara på det som mataffärer och restauranger dumpar.
  Du kommenterar inte andemeningar i andras kommentarer.
  Vad tror Du den svältande miljarden på vår jord tycker och tänker om det? För dom vet om det, var så säker! Och vad skapas av detta slöseri? Jo terrorism och avundsjuka.

 9. Lasse-MajaLasse-Maja

  Alla kan ju, om de vill, hjälpa till att hålla nere svinnet och slängandet som möjligt. De som länsar det affärer och restauranger slängt bidrar ju också med ett strå till stacken. Inget som jag missunnar dem och har det hamnat i soporna så är det ju fritt för vem som helst att ta tillvara det.

  De svältande miljarderna kan den rika delen av jordens folk hjälpa. Jag har nog med att ihop med min fru försöka klara oss på den lilla pension vi har!

 10. TatluserTatluser

  Kanske dags att avsluta attityden ”köpa och slänga” och återgå till att ”hushålla”, i varje matvarubutik och restaurang alla behöver lära sig att tänka praktiskt, det som inte går åt ska användas på annat sätt, det kräver visserligen lite ansträngande konstruktivt tänkande, men slappt och slött vid soppåsen kanske ska förbjudas och framförhållning bli ett krav. Kanske dags att varje restaurang och livsmedelsaffär vid sidan om har ett hönshus och en grisgård dit svinnet går, grisar och höns är ju i stort sett allätare, då kan vi även minska de långväga transporterna över nationsgränserna med mycket av djurfoder som används i dag och som vanligen gått genom fabriksbehandling och därigenom kostat extra energi.

 11. Lasse-MajaLasse-Maja

  Bra uttryckt Tatluser, jag håller helt med Dig. Vi, min fru och jag, vet att det tar mindre tid per portion och blir billigare att göra storinköp och storkok. det tar lite extra tid att storhandla och storkoka, men den tar man lätt igen på alla de dagar man lagar något man hämtat i frysen. I stort set tar det inte längre tid att laga hela portionen än det tar att koka ris/potatis/makaroner. Så planerat rätt blir allt en form av mycket god snabbmat! Men är man lat och slösaktig kan man fortsätta som förut!

 12. BittmieBittmie

  Ev rester som blir över under ett par dagar tar jag fram och gör en ”buffé” av. Hur gott som helst! Går alltid att piffa till med lite extra kryddor, turkisk yoghurt som sås och färska grönsaker bredvid.

 13. silverladynsilverladyn Inläggsförfattare

  Av inläggen att döma borde jag som en notorisk matkastare skämmas rejält. Fast det gör jag inte. Trots att jag under min uppväxt fick lära mig att inget skulle förfaras utan man skulle ta till vara på all mat.
  Det efterlevde jag även i mitt vuxenliv under många år. Först i mogen ålder insåg jag att min frys och mitt kylskåp innehöll massa gamla matrester som jag så småningom kastade då jag inte ätit upp dem inom rimlig tid utan de fick kastas istället då både utseende och skick passerat sin bästa tid.
  Sedan dess kastar jag resterna nästan direkt efter jag ätit färdigt och tyvärr händer det också att mat jag tillagat inte smakat utan då har den åkt i soporna direkt.
  Kanske är jag okänslig, men inte bryr jag mig så mycket om vad de svältande miljarderna ska tycka om mitt beteende.
  Försöker alltid fundera ut vad jag tycker bäst om när menyn planeras, men ibland tycker hjärnan och munnen inte samma sak. Sådant upptäcker man först när maten står på bordet.

  Vissa dagar blir till och med matslarvdagar då intagen inte består av något tillagat. Förmodligen kommer jag att bli en notorisk lagbrytare om överheten i sitt oförstånd skulle lagstifta mot matkastning.
  Tror på tesen att var och en ska göra det som passar dem bäst utan att ha dåligt samvete eller mötas av snusförnumstiga råd.. Då blir alla nöjda och belåtna.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen