« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Bankerna och kontanter

Skrevs 2012-01-20, 18:03 av Flora

Dessa problem med bankerna och kontanthantering dyker ständigt och jämt upp!
Jag fick min första löneutbetalning ca 1968. Då var det ett utbetalningkort, som jag gick till posten med. Jag fick ut pengarna och passade då samtigt på att betala mina räkningar. Litet pengar blev det kvar, som jag handlade mat och annat för.
Några år senare började min arbetsgivare sätta in min lön på ett postgirokonto. Jag fick en bunt kuvert och en bunt små kort. På korten skulle jag notera mina räkningar. Stoppade kortet i ett kuvert, som jag sedan postade. Räknade sedan ut hur mycket pengar jag hade kvar, sparade kanske litet, men tog ut resten i kontanter.
Detta med kuvert,jag tror man kallar det brevgiro, fortsatte jag med till 2008, då jag övergick till internetbank.
Kort för uttag i automat började jag med för ca 15 år sedan.
Visakort för att betala med i butiker har jag haft ungefär 10 år.
Jag tror att jag är rätt typisk.
Hur kan då bankerna klaga över att kontanthanteringen är SÅ besvärlig?
Jag vet att det finns en del människor som fortfarande betalar sina räkningar kontant över disk. För mig är detta nästan ofattbart. Att många äldre och funktionshindrande inte klarar av internetbank, det förstår jag, men s k brevgiro har ju funnits i årtionden. Jag förstår också att många föredrar att betala sina vanliga inköp kontant. Man har helt enkelt bättre koll då.
Så för dessa kan det väl inte vara något större problem för bankerna att kunna ha litet kontanter kvar på sina kontor.

Svar

 1. Läste någonstans att det förelåg någon slags rånrisk på de banker som nu blir kontantlösa. Ganska lustigt då Handelsbanken inte alls tänker stänga ner sin kontanthantering. Vore jag kund i de banker som stänger ner kontanthanteringen skulle jag genast byta bank.

  Jag ahr tidigare frågat mig om det är lagligt att som Västtrafik neka mig att åka kollektivt trots att jag har kontanter med mig. Jag kan förstå att man vill minska busschaufförens risk att bli rånad, men det finns ju biljettautomater för kontanter på spårvagnarna i Göteborg. Att vägra ta emot ett i Sverige gångbart betalningsmedel borde vara ett lagbrott!

 2. GerdGerd

  Bra att du tar upp detta problem, BirgittaM! Girobetalning (står det på kuvertet) lägger jag på brevlådan med mina månatliga betalningar, enkelt och bekvämt. Skälet att jag håller fast vid detta är att en nära vän som på den tiden var väl insatt i Datainspektionen (finns den kvar?) sagt till mej ”Gerd, vad du än gör använd inte nätet för betalningar!” Jag vet att han ville mej väl och jag har följt hans råd när det gäller internetbank , men kortbetalning förekommer ( dock sparsamt) i mitt liv.

  Igår använde jag mej av Telefonbanken för att föra över pengar till en dotter, som har annan bank än jag. Min bank tog 150 kronor betalt för att utföra denna knapptryckning och kunde inte ens tala om namnet på den person som på detta sätt fått ta emot överföringen (jag ville i all enkelhet få bekräftelse på att rätt person fått mina pengar!). Denna upplysning sades mej ” kunde inte ges av konkurrensskäl”. Bankerna verkar ha det svårt (nåja) och deras kunder får det uppenbarligen allt svårare.

 3. AmandaAmanda

  Gerd! Hur i all världen kunde telefonbanken ta 150 kr för att överföra pengar! Det är ju inte riktigt klokt! Jag som för över pengar utan att betala ett öre över min internetbank! Däremot gillar jag inte att betala med kort på nätet, går det att göra det på annat sätt så gör jag det. Till min glädje såg jag häromdagen, att det kostade lika mycket på ticnet (för att betala teaterbiljett) antingen jag betalade med kort på nätet eller betalade pengar när jag tog ut min biljett på ATG på ICA.

  Det finns ju en annan aspekt på det här med kontanter också. Många små affärsidkare förlorar pengar när människor betalar med kort. Avgifter till banken! Vi får ju också betala för våra kort. 20 kr i månaden betalar jag för mitt kort. När jag var i Danmark i våras och försökte betala med kort på en restaurang (inte en av de minsta) så la de på en extra avgift bara därför!

 4. minimalminimal

  Eller vad skall man säga om den stackars bageriägaren i Stockholm, som sedan i höstas är tvungen att efter mörkrets inbrott smyga iväg till ett industriområde med ibland 100.000kr i en plastpåes för att hans bank inte tar emot kontanter längre.(dn.21/1 2012)

 5. Fundersam

  För min del tycker jag det är bekvämt att vara utan kontanter. Och blir glad när jag är på marknader med knallar som tar emot kontantkort.
  Det är mycket enklare och lättare också för den delen.
  Jag är glad att slippa gå in på banken annat än vid speciella tillfällen då man först bokar in en tid.
  Att betala räkningar över internet är ju det allra bästa.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen