« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Anonymitet är inte lika med könstecken!

Skrevs 2008-11-23, 01:31 av Stam Renrew

Av sexton inloggade och nya medlemmar som visas på förstasidan är det bara fem som har en bild! Ingen av de övriga har heller någon presentation.

Så oerhört trist det blir! Varför är det så?

(Akta er dessutom, pojkar, för semira01! Hon kommer med skamliga förslag! En mullvad med tveksamma syften….)

Svar

 1. Som motvikt, varför har Du bild och presentation? Jag är inte intresserad av hur någon ser ut eller vem den är, det behövs inte för att kunna diskutera.

  Vill vi vara anonyma och man kan det enligt regelverket är på Silvergen så är vi det och det är bara vi själva som kan släppa på hemligheten då vi vill och inte när andra tjatar om det!

 2. bebebebe

  En inlagd bild behöver inte avslöja en skribents identitet. Tänk om Mats Werner t ex vore sådan han såge ut! Det är helt tillåtet att vara förklädd. Förklädnad i form av enbart könssymbol är trist.

 3. Trist för Dig/Er kanske att vara utan bild/avatar men ändå fullt OK enligt reglerna. Jag/vi utan foto tjatar inte om Era bilder så varför hacka på oss om vår anonymitet.

 4. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  KarlIngrid!

  Jag har ingen åstundan att veta vem Du är. Men det vore trevligt med någon form av profilbild som ger en igenkänningssignal också för skumögda som kanske har svårt att läsa den blå texten i namnet. En presentation innebär inte heller att man måste ”avslöja sin identitet” men ändå kanske bjussa på vad man har för erfarenheter i bagaget och för intressen i livet. DET är intressant att veta om en människa man vill diskutera med.

  Sedan vill jag passa på att fråga Dig vad ordet ”avatar” betyder. Det finns inte i Lexins Engelsk-Svenska lexikon på nätet i vart fall.

 5. ClaudiaClaudia

  Mats!
  Se ”avatar” i NE!
  Förstår dig ang. din önskan att se bild – men ärligt talat vad säger den? Det är väl mer hur och vad man skriver som betyder nåt?
  Själv har jag tagit bort min bild, eftersom jag fortfarande är en ”offentlig” person och är trött på att höra mitt silvergen-skrivande kommenteras av personer, som i sin tur är helt anonyma för mig.

 6. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Men det är helt OK, Claudia, att inte ha ett personfoto. Det är inte vad jag efterlyser. Däremot ett ”varumärke”. När jag kikar efter nya blogginlägg eller läser diskussionskommentarer, behöver jag inte ”leta” efter vem som skrivit den. Ser jag i ögonvrån en tussilago eller ett vacker moln så vet jag direkt att det är ”Tussilago” eller ”Tatluser” som skrivit. Jag vet att detta är en yrkessjukdom jag har efter att i över 35 års tid jobbat med hur Du fångar en betraktares blick och uppmärksamhet på bråkdelen av en sekund när denne står framför en butikshylla t.ex. Det gör Du inte med en text. Men en solgul tussilago som står ut mellan ”Claudia” och ”KarlIngrid” – det är grejer det! (För att inte tala om den där märkliga militärmössan som sitter på bebe!).

  Det är ju hela grejen med min kommentar – inte att medlemmarna nödvändigt måste identifiera sig med personnummer och allt – men att särskilja sig!

 7. bebebebe

  Och hur skall man annars veta vilken man skall gå fram och krama om på tunnelbanan och man ny tycket att Du kanske borde ha en sådan?

 8. ClaudiaClaudia

  Tack för ditt svar, Mats!
  Själv har jag varit i en annan bransch, där orden i efterhand har visat vem människan är.
  Har tyvärr inga vackra moln eller blommor att lägga in än. Men ska bli till jul.
  Roligt med silvergen, tycker jag, liksom du, där olika människor kan mötas.
  Har jobbat mycket på sistone och bara orkat läsa: utmärkt läsning från dig och bebe!
  Hoppas ni framhärdar, annars vore det – som just nu – hemskt utan etha och Tintomara.

 9. En liten hälsning till Mats från semira01 som inte förstår vad han menar med tvivelaktiga syften. Kom och hälsa på säger hon, så skall Du få se…Kram Mats!

 10. Stort tack till Claudia och ni andra som hört av sig. Det känns gott att några saknar en. Presentationsbilder eller ej är inte det viktiga för mig. Det är kombinationen icke-bild och tarvlig ton som förekommer och som skapat olust på silvergen.org. En bjäbbighet, som vi hittills varit förskonade från, tycks vara enklare att ta till för de anonyma. Det är fegt att bära sig illa åt utan att riskera bli igenkänd! Förresten, hur kommer det sig att en person här talar om sig själv som ”vi”, det gjorde bara kungen förr!

  Igår gjorde jag spontant reklam för silvergen.org på ett möte för nya medlemmar i den pensionärsförening jag tillhör. Efteråt ångrar jag det. Jag saknar, rentav sörjer, den silvergen.org som var för bara någon månad sedan. Då när jag slagit på datorn och förväntansfullt letade fram intressanta inlägg på silvergen har idag förbytts i direkt olust. Hur få tillbaka det som förlorats? Ett sätt är naturligtvis att inte låta sig provoceras – ignorera mera!

 11. bebebebe

  Vad är det Du kräver, Tintomara.
  Jag vet inte egentligen vad Ni andra på bloggen är för nåra typer, men hursomhelst är vi alla frivilliga entusiaster som av mer eller mindre själviska skäl sätter av tid för att publicera inlägg utan betalning. Den enda belöning vi får är den respons i form av positiv eller konstruktiv negstiv kritik vi får av läsarna här.
  Naturligtvis kan det hända att våra läsare kanske uttrycker sig på ett sätt som vi inte gillar. Men Silvergen är inte ett välstädat kaffekalas med etikettsutbildade deltagare utan en samling småbus (flåt) som vräker ur sig det som pockar inom dem. Och detta är något som jag tycker Du skall lära Dig uppskatta. Vi i Silvergen är en del av verkligheten och dessutom en väldigt hänsynsfull del av denna!

  Var glad åt att det finns någonting i Silvergen.org som Du kan ta åt Dig! Gratis! Det somuppfattas som elakheter eller småsinthet sitter nog oftast i en själv och den tolkning vi själva ger upphov till. Jag tror fakttiskt bloggare är snälla.

 12. TatluserTatluser

  Det är naturligtvis komplicerat att föra debatt med varandra i mera allvarliga frågor samtidigt som det blandas med lek. Det är i sådant sammanhang svårt att rekommendera stressade företrädare för organisationer och beslutsforum att ta del av en debatt som är uppblandad med mer eller mindre ”cirkusuppträden”. De personer, jag talat med, som företräder organisationer, har jag varit tvungen att varna för att det även förekommer spektakel mitt i debatterna. – Det allra bästa vore om det gick att ha en speciell blogg för våra diskussioner där vi även bjuder in offentliga- och förenings-företrädare till diskussion.

 13. ethaetha

  Tack Claudia för vänliga ord.
  Jag har blivit så illa berörd av olustiga kommentarer att jag tvekar att gå in här.
  Jag känner som Tintomara och ska verkligen försöka ignorera det som känns som sabotage mot en community som hade så goda förutsättningar.

 14. Tack bebe för att du talar om för mig vad jag ska lära mig att uppskatta. Jag ska försöka det! Men mina svårigheter att uppskatta pretentiöst förhållningssätt tänker jag inte ens försöka ändra på.

 15. ClaudiaClaudia

  Låt oss alltså hjälpas åt att ta tillbaka den tidigare silvergen-”tonen”! För det HAR smugit sig in en olustig, låg ton. Jag har inte känt mig drabbad personligen, men jag kan läsa av en ton och en stämning. Sen beror det förstås på hur hårdhudad man är, bebe.

 16. Medlemsflykten från fackmötena under 1990-talet beror enligt mig och många andra på att man var för formella och medlemmarna upplevde dem som tråkiga. Kanske är det så att en del upplever den här sajten som lite tråkig och därför busar en del.

  Tyvärr kan jag inte här busa riktigt som vi gjorde i facket då vi fick ordföranden att spela dragspel, revisorn att dra en fräckis och kassören dansade limbo. Ja, vi hade mycket välbesökta medlemsmöten delvis för att vi försökte göra dem tillgängliga för medlemmarna. Man måste ha något som lockar hit deltagare och då tycker jag att ändamålet helgar medlen.

  Hit kommer de medlemmar och människor som är lockade och intresserade av vad vi sysslar med. Det handlar helt enkelt om kommunikation där man ställer in sändaren på den våglängd som tilltänkta mottagare har.

  Informerar vi på rätt ställe så får vi också fler som söker sig hit. Och det ligger mer på vilka sökmotorer Silver finns på och vilka tags man använder.

 17. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Se där, KarlIngrid! Du kan ju! Lite konstruktivitet minsann! Mycket välkommet. Dina idéer om sökmotorer och tags hoppas jag att ”höga vederbröande” läser och tar till sig.

  Och lite ”bus” behöver verkligen inte vara fel i något sammanhang om det görs med gott hjärta.

 18. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Claudia! Tack för tipset om NE. Dock har jag svårigheter att komma åt den. Håller mig gärna till Nordisk Familjebok (Uggleupplagan). Den är oslagbar på allt som skedde före 30-talet!

  Men Wikipedia är inte heller dumt. Jag förstod plötsligt varför ”Avatar” inte finns som engelskt ord att översätta i Lexin. Det är ju ett ord från Sanskrit minsann!

  Så här skriver WIKIPEDIA:
  Avatar (sanskrit: Avatãra) är i indisk mytologi ”att stiga ned”, det vill säga en guds nedstigande på jorden och antagande (inkarnation) av kroppslig (oftast mänsklig) gestalt. Ordet används främst om Vishnus tio inkarnationer.

  Modern betydelse

  Ur definitionen ovan avleds ordet avatar i flera moderna betydelser:

  * En elektronisk representation eller visualisering av en person eller spelare (spelarobjektet) inom science fiction, datavetenskap och MUD
  * En bild för att representera en användare på ett forum, community eller liknande.

  Jag undrar i vilket avseende KarlIngrid tror att jag vill att hon/han ska använda en Avatar? Den ursprungliga antagligen…. Eller kanske i den där lervällingen – MUD?

 19. silversilver

  Anonym eller icke anonym, på SvD´s ledarsida måndag 24 nov. skriver Merit Wager, fri debattör och översättare, ett inlägg: ”Vad är svenskarna så rädda för?” Jag citerar:

  ……”Men trots att ingen i Sverige riskerar vare sig döden eller fängelse eller något annat straff för vad de säger, verkar svenskarna vara bland de fegaste och räddaste av alla. Man behöver bara ta en titt på nätet så ser man hur illa det är ställt. Kommentarer till tidningsartiklar på nätet undertecknas så gott som alltid med pseudonymer som ”Krille”, ”Rabarber”, ”The Dog” eller ”Liberal” och liknande. På ett hundratal kommentarer till en artikel kanske en eller två skriver under med sitt riktiga namn. Varför är det så i yttrande frihetens stamort på jorden? Vad är det som gör att svenskarna inte vågar skriva vad de tycker och stå för det? Vad är de rädda för, vad eller vem är det som skrämmer dem?”…..

  Du kan läsa hela hennes artikel om du följer länken
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2088087.svd

  Personligen tror jag inte att den som vill vara anonym på Silvergen är rädd, kanske är det bara den gamla Jantelagen som slår till. Och visst skall man väl fortsatt få vara anonym på Silvergen, men nog vore det roligt om så många signaturer som möjligt i alla fall beledsagades med ett foto eller en personlig symbol. Vi är ju sociala varelser, även om vi mer och mer av myndigheter och i språkbruk depersonifieras som de individuella personligheter vi är.

  PS. Om den officiella svenska rädslan på tidiga 1900-talet har bl a professor Sverker Oredsson skrivit. Boken heter ”Svensk rädsla” Nordic Academic Press. DS

 20. KarlIngrid kan ju i sig själv de fakto vara en avatar liksom LasseMaja med flera, där behövs inget foto eller annan igenkänningssymbol.

  Varför kan inte Ni som har bilder som avatar ta bort dem och bli lika anonyma som vi andra? Det skulle vara trevligt om alla var lika anonyma…

 21. LizLiz

  Blev trött på min bild och tänkte byta men det gick inte alls! Får inte in dit någon ny bild !
  Minns inte hur jag gjorde förra gången men det gick hur lätt som helst. Undrar vad jag gör för fel ?

 22. Tyvärr talas det inte om hur stor/hög upplösning bilden bör ha för att bli bra, ej heller hur stor den skall/bör vara. Ni som är innei kväll får njuta av den avatar/symbolbild/nickfoto jag tillfälligt lagt in…alltid roar det väl någon…

 23. Stam RenrewStam Renrew Inläggsförfattare

  Jag brukar göra bilden ca. 5 cm bred. 72 dPi och JPEG/jpg eller GIF.

  Ingen dataskärm har högre upplösning än 72 dPi så högre upplösning har ingen betydelse.

  Och HEJA KarlIngrid! Du tar Dig! En avatar och allt! Jag börjar gilla Dig!

 24. kallekalle

  Kära Liz fråga din man han kan hjälpa dig..lycka till.
  Vem våga sticka ut huvudet i detta janteland med en vänster media som är utbildad på en flumskola utan etik och moral.Här gäller det att ligga lågt,det förstod Wallenberg och Ikea som lämnade landet på 70 talet tillsammans med många andra stora företag.Med en public tv som har 3000 anställda (tv4 har 140 st) och bedriver sin sosse tv.
  Bara att höra mona s får jag rysningar,kan bara nämna alla hennes inkompetneta företrädare som carlsson och palme,erlander..tackar f.n att det ser ut som det gör i sverige…..Låt oss nu ha kvar moderater vid makten lääänge!!!!!

 25. Liz, det verkar vara fel på ”interna servern”. Jag har kontaktat silvergen.org om det. Däremot tror jag inte att varken ”maken” eller ens ”moderater vid makten” klarar sådant!

 26. LizLiz

  Neej Frihet, någon sådan make har jag inte, däremot söner. Men om det är den ”interna servern” det är fel på, är det ju ingen ide att inkalla sönerna . Och….. då är det ju för en gångs skull inte mina bristfälliga datorkunskaper det handlar om. Tack Tintomara och tack Mats också, för god vilja. Det blir väl till att avvakta och göra nya försök, lite då och då.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen