« Tillbaka till diskussionsarkivet

Diskussionsämne: Ägna tiden till att skriva sina memoarer

Skrevs 2015-03-05, 15:31 av Tatluser

Betyder det att man räknas på samma sätt som man fått ett jobb på arbetsmarknaden? F.d. riksdagspolitiker får ju sitt arvode utbetalt i obegränsad tid till man erhåller ett nytt jobb som anställd. Frågan är intressant tycker jag, kan det vara så att Reinfelt som nu skriver sina memoarer samtidigt erhåller sitt riksdagspensionsarvode på dryga hundratusen i månaden, på oss skattebetalares bekostnad, medan han roar sig med att skriva memoarer? Systemet med att få behålla sitt arvode oavkortat på obestämd tid efter att ha lämnat sitt uppdrag, detta system är befängt, men givetvis beslutat av förmånstagarna själva medan de var aktiva. Skattepengarna de rinner iväg.

Svar

 1. vetgirigvetgirig

  Ja visst är det befängt i högsta grad och inget kan vi göra åt det! Det nya frälset är just politikerna och de har makten att manipulera oss gräsrötter, faktiskt ”lura oss upp på läktaren”.

 2. Lasse-MajaLasse-Maja

  Valde Ni rätt personer vid senaste valet? Tänkte Ni över huvud taget på att välja de som var villiga att skriva ner sina riksdagspensioner och liknande?

 3. hesiodoshesiodos

  Ja vad värre är De tycks var överbemannade också. Om man får tro lundaforskaren och fd politiken Ann Marie Pålsson så finns det kanske cirka 100 st för många knapptryckare i Sveriges riksdag som bara representerar sig själva och absolut inte svenska folket. En valdemokrati alltså.

 4. vetgirigvetgirig

  Vilka Ni eller Vi valde rätt eller fel vid senaste valet????????????
  Vilken företrädare Du en väljer bland politikerna så verkar denne någon vara korrumperad på något sätt.

 5. Lasse-MajaLasse-Maja

  Den gamla vanliga visan skyll på politikerna och facket. Men de flesta bryr sig inte ens om att kolla vad de representanter man väljer står för. Det är ju enklast att skylla på dem i stället för att göra något åt det.

  Visst finns det politiker som vill ändra både riksdagsarvoden och riksdagsmäns pensioner, men de kanske inte har rätt politisk färg.

  Jag säger som jag brukade säga till fackmedlemmarna -Du har det fack Du förtjänar. Så till den som klagar på riksdagspolitikerna säger jag: Du har de politiker Du förtjänat!

  Tatluser: Snälla Lasse-Maja berätta vilka politiker är det som vill ändra politikernas riksdagsarvoden och evighetsarvoden när de lämnar uppdraget (till förmån för skattekistan) och även kanske vill minska antalet riksdagsmän, jag har inte lyckats fånga någon sådan information.

 6. orera

  För alla arbeten som ska tillsättas ställs en kravprofil med förmågor, egenskaper och kunskaper som arbetsgivaren förväntar sig att en sökande ska ha. I det politiska livet ställs inga kravprofiler alls. Charm och gott munläder räcker långt. Titta i era lokala politikers CV, det kan vara en skrämmande läsning. Ibland kan politiken tyckas vara en alldeles utmärkt karriärväg för den som inte gillar/klarar att studera.

 7. minimalminimal

  För att inte gå omkring och sura över denna orättvisa penningutdelning och liknande, rekommenderar jag ”Skrattet ökar makten” några sidor i Feministiskt perspektiv 1998 av Maria Ohlsson
  Själv har jag inte läst denna essä´(?) men tycker att titeln är så pass underbar, så att man bara på grund av den orkar dra lite på smilbanden.

 8. Berit KBerit K

  Nu vill man ju sätta en gräns för hur snabbt en f d rikspolitiker får anta nytt jobb. Att hen då får ersättning av riksdagen under väntetiden tycker jag inte är oskäligt alls. Men än så länge är det ju en annan sak!

 9. vetgirigvetgirig

  Du Lasse-Maja Du förklarade både högt och tydligt tidigare att Du inte ville vara med om att kritisera skatteorättvisorna som förekommer i Svea-Rike.
  Du deklarerade bara hur dumma och ointelligenta vi var, vi som förde den frågan, men Du själv kom aldrig med något konkret förslag om hur vi skulle agera. Du ville inte vara med helt enkelt!!!!!!!!!
  Motvalls kärring kallas sådana som Du!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Lasse-MajaLasse-Maja

  Tatluser efterlyste namn på politiker som vill sänka riksdagspolitikers arvoden. Här kommer en länk http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Sankta-riksdagsarvoden_H2021686/?text=true Finns säkert fel om jag inte minns fel. Det är bara att leta.

  Ja, jag vet också att det på flera håll i landet diskuterats om sänkta arvoden till politiker i Kommunstyrelser med mera. Men jag tänker inte servera allt direkt, utan gör som jag, LETA FAKTA!

  I Tatlusers blogg tänker jag inte gå in i polemik med Herr Vetgirig vilken dåligt påläst försöker vrid focus från huvudfrågan!

  Tatluser: Tack för denna intressanta information om riksdagsmotionen, inte har denna information kommit fram i massmedia!

 11. minimalminimal

  Påpassligt av dig Lasse-Maja att leta upp motionen från miljöpartiet.
  En lång skrivelse som emellertid inte berör frågan som Tatluser ställer, den obegränsade rätten att ha kvar sitt arvode (i alle fall en stor del av det) tills den avgådde/a politikern hittat ett nytt jobb.
  Motionen berör inte heller pensionerna. Att som motionärerna gör, lyfta fram fritidspolitikerna och deras arvode är också lovvärt.

 12. Lasse-MajaLasse-Maja

  Nej, men den är ju ändå ett bevis på att det finns viljor som vill avskaffa både det ena och det andra. Som skrivet BARA ATT LETA!

 13. Hyperbore

  Det är väl inte bara politiker det handlar om. Många chefstjänstemän i kommuner som går i tidig pension (eller har haft ett tidsbegränsat förordnande) får viss ersättning utbetald men denna reduceras om de har annan inkomst. Vilket innebär att de startar ett eget konsultbolag och jobbar där varvid arvodet går till företaget – men de tar inte ut någon särskild lön därifrån förrän efter ”begränsningstiden” gått ut.

 14. GerdGerd

  Samma sak fast tvärtom skulle jag kunna kalla mitt inlägg som följer.
  Jag var förtroendevald kommunpolitiker (första kvinnan i den kommunens kommunstyrelse, minsann) det var en tid då vi arbetade med kommunsammanläggningar = 60-tal). Tid gick och då jag fyllde 50 fick jag mitt första besked om min kommande pension, det var ATP-tid och de första åren i mitt fall var poängen noll (jag hade varit hemma med barn några år). DÅ upptäckte jag att en arbetsgivare inte hade rapporterat in att jag faktiskt hade haft inkomst av utredningsuppdrag. Detta medförde att det fattades några år för att jag skulle ha uppnått de stipulerade 30 åren. Jag anmälde detta och fick rätt i sakfrågan. Denna händelse blev anledning till att jag sensre drev fråga om kvinnors pensioner på 80-talet. Slutsats i detta sammanhang blir att allt var inte bättre förr – inte för en kvinna i detta fall.

 15. TatluserTatluser Inläggsförfattare

  Tydligen inte så ovanligt att arbetsgivaren inte sköter rapporterna, samma som för dig Gerd råkade också jag ut för, när jag fick beskedet om pensionen hade jag bara tjugoåtta år, jag blev arg det var mitt under min semester och så skulle jag behöva ägna mig åt dessa bekymmer, åkte hem och samlade ihop mina papper, drog kopior och skrev meritförteckningen och skickade in till pensionsstyrelsen (hette det väl på nittiotalet), jag hade sammanlagt fyrtio tjänsteår och fick rättelse.

 16. vetgirigvetgirig

  Håller med Hyperbore. Alla som nått en topposition i samhället drabbas av maktgalenskap och pengabegär. Så gott som alla!
  Det är väl inte så konstigt, politiker och höga tjänstemän är ju i regel bundis med varandra och klappar varandra på ryggen.

 17. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag har skrivit det förr , maktfullkomlighet är inget som enbart har med en topposition att göra. Så fort man fått den minsta lilla position i någon form av folkrörelse försöker de flesta människor nyttja den för egen vinning. Det verkar vara vanligare med rötägg än rätt tänkande individer! Att inte de här takterna försvinner då man nått högre upp säjer ju sig själv för där kan Du ju få ut ännu mer!

 18. TatluserTatluser Inläggsförfattare

  Kanske därför som vissa människor söker sig till toppen eller nära den för att utnyttja det till egen fördel, det främsta motivet för sådana individer torde främst vara att själva tjäna så mycket som möjligt både vad gäller prestige och lön, resultatet av jobbet brukar andra få sköta.

 19. Berit KBerit K

  Konstigt Gerd att du var enda kvinna i kommunstyrelsen hos dig. Jag satt i ks i flera år och vi var i stort sett lika många av varje sort. Mitt parti var litet men vi var flera kvinnor. Ändå är detta en arbetarstad där sossarna haft egen majoritet från det vi blev stad 1916.

 20. GerdGerd

  Berit K, jag kan så här efteråt (det var över 50 år sedan) ha blandat ihop Kommunstyrelsen med Sammanläggningsdelegerade. Den sistnämnda tillfälliga organisationsföreteelsen bestod i allefall av män från kommunstyrelsen och mej. Kommunen i fråga var så långt ifrån en s.k. ”arbetarstad” man kan komma!

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen