De senaste diskussionsämnena

Slumpad diskussion

Luftslottet som sprängdes

Skrevs 2009-12-01, 04:56 av Johanna Nilsson

VAd tycker ni alla om den? Skriv gärna under Filmklubben.

Svar

 1. ethaetha

  Efter att ha läst boken är jag tveksam till att se filmen.
  Alla tre böckerna är ju så himla bra – varför riskera att få sina intryck bortblandade?

 2. IngriaIngria

  Jag håller inte med. Jag älskar alla tre böckerna och tycker samtidigt om filmerna. De följer sina böcker oerhört tätt och förmedlar samma mystik, samla känsla gränsöverskridande som böckerna gör. Skådespelarna är bokens rollfigurer.
  Ingria

 3. TatluserTatluser

  I vår bostadsförening har vi en filmklubb vi såg filmen ”Män hatar kvinnor”, vi var alla överens om att den var mycket välspelad, utomordentligt medryckande.

 4. Stam RenrewStam Renrew

  Såg ettan och tycker att den på ett ovanligt bra sätt tar upp bokens handling. De nödvändiga ”förklaringarna” har man löst på ett utomordentligt kreativt sätt.

  Då Michael Jackons-filmen inte behagade visa sig när vi ville se den så fick det motvilligt bli Larsson-Trean istället trots att vi ej sett tvåan än. Motvilligt också för att vi förstått att den inte skulle hålla samma höjd som ettan. Där tycker jag nog att man tog i lite i onödan. Jag fann den både välgjord och spännande och väl motsvarande boken.

 5. ethaetha

  Jag tar tillbaks min fördomsfulla åsikt om att filmatiseringen skulle vara sämre än boken! Nu har jag sett de två första – utmärkt att kunna låna hem film på nätet – och ger mig fullständigt. Filmerna är bra!
  Nu väntar jag på att trean ska bli tillgänglig.

 6. bebebebe

  Har sett första filmen som jag tyckte var passabel. Men tyckte den var alldeles för centrerad kring Salander. Karln tycker jag blir mycket mer intressant i boken. Övriga skådespelarprestationer i filmen uppskattade jag absolut inte men det var ju föredömligt många naturscenerier i boken, vällämpade för export.

  De två senare filmerna har inte sett ännu. Jag tyckte förvånansvärt mycket om böckerna men var lite skakad över att jag kunde gå på så hejdlös stålmanslitteratur. Det finns kanske en stålmansgen som gör oss benägna att okritiskt svälja under, i varje fall sådana som ”står i rättvisan” eller åtminstone ”den rättvisa hämndens” tjänst.

 7. ethaetha

  Klart att Salanders upplevelser är mer bildmässiga än Blomqvists, det är nackdelen med en filmatisering. Men inte vill jag kritisera stålmannatrenden. Den är mycket trevligare skildrad här och häpnadsväckande intressant, jämfört med vanliga deckares ”deus ex machina” som ter sig mer eller mindre trovärdig, beroende på hur stort intresse man ägnar nån nämnvärd analys av fenomenet.

 8. Johanna NilssonJohanna Nilsson Inläggsförfattare

  Den manlige huvudrollsinnehavaren, Blomqvist, är ju inte särskilt stålmannalik. Han är väl lite mer av en mjukis, snäll och jämställd. Men Lisbeth Salander är som en vuxen Pippi. Sverige ståtar nu med ytterligare en stark kvinna.
  Gangstrarna var förstås hårdhudade och tyvärr finns det väl sådana även i verkliga livet.

 9. Johanna NilssonJohanna Nilsson Inläggsförfattare

  Jag tyckte inte att filmerna blev en besvikelse, åtminstone inte den första, som jag tyckte var klart bäst. De andra är sämre och den tredje skulle kanske inte ens ha behövts. Nu kan man snart göra en film av allt som händer efter Stieg Larssons död. Det verkar kunna bli väl så spännande och fullt av intriger. Jag hoppas dock att hans sambo Eva Gabrielsson är god.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen