De senaste diskussionsämnena

Slumpad diskussion

Väckarklocka i Trosa

Skrevs 2009-05-12, 00:28 av

Med hjärtat i halsgropen åkte jag till Trosa. Det var flera år sedan jag talade offentligt och nu skulle det ske igen. Jag var väl förberedd men oroades för att det s.k. arbetsminnet skulle svika mig. Det fungerade! Många kom till SPF-mötet i Folkets Hus trots maj månad då allt annat än föredrag lockar i trädgårdar och vid båthamnar. Nu var det inte föredrag jag skulle bjuda på utan mer ett möte med samtal om hur påverkan av äldreomsorgen skulle kunna ske och det inom ramen för kommunala pensionärsrådet, KPR.Det var för övrigt SPF-representanten Ulla, som läst ethas och min artikel ”Hur blir det när vi är 85?” i SvD förra året. Ulla frågade mig om jag ville komma till Trosa.

De två SPF-representanterna var där och tanken var att mötesdeltagarna i första hand skulle inse att representanterna fanns och att dessa inte kunde ”hitta på” ämnen till pensionärsrådet helt själva. De behövde allas engagemang, intresse och konkreta uppslag för att förbättra dagens äldrevård och kanske fanns dessutom idéer om hur ”de sista ljuva åren” skulle kunna utformas. Jag tror att SPF-föreningen i Trosa också blev klar över att även den som förening har en roll i sammanhanget. Pensionärsrepresentanter behöver, förutom direkta ämnesuppslag, också uppbackning och stöd för sitt uppdrag i KPR.

Från tjänstemannens, socialchefens, perspektiv mindes jag att min entusiasm för dessa rådgivande organ hade varit begränsad. Företeelsen KPR mindes jag mest som ”rapportstuga” där pensionärer och tjänstemän rapporterade till varandra. Sen hände ingenting. Idag har jag insett att KPR kan ha ett värde och bli en verklig påverkansmotor men då behövs vitalisering och civilkurage. Kanske blev detta SPF-möte en väckarklocka för förening och medlemmar. Pensionärer har intresse för samhällsfrågor också! De är dessutom sakkunniga i frågan om äldreomsorg. I vart fall i Trosa.

Svar

 1. ethaetha

  Tänk om man kunde sätta lite eld i baken på pensionärsföreningarna, SPF och PRO och allt vad dom heter! Hur skulle det gå till?
  Upplysning är nog bra, men så länge våra företrädare i pensionärsråd och annat ber snällt om saker som boule-banor inomhus, finns det knappast något hopp.
  Civilkurage? Det är kanske mycket begärt av folk som hemligen bävar inför sin egen ålderdom. Bäst att vara snäll och inte irritera…
  Att kritisera dagens äldrevård kan vara att utmana ödet.
  Men om föreningarna kunde gå samman blev dom nog en maktfaktor. Den ”opolitiska” inriktningen hos de största lägger hinder i vägen.

 2. TatluserTatluser

  Som sagt ”Pensionärsallians”, där de olika organisationerna samlade sina gemensamma idér och krav, det borde kunna bli något starkt. En sammanslagning torde LO-folket aldrig komma att gå med på.

 3. Pensionärer är numera och än så länge en stark konsumentgrupp!
  Man har bävat för vad denna ”sovande björn” skulle kunna ådstakomma om den vaknar…..
  dags att vakna och resa sig nu kanske?

 4. ulsanulsan

  De som blir pensionärer idag är vana att ta för sig och att kräva sina rättigheter. De ”unga pensionärerna” kommer nog att fortsätta med det. De nöjer sig inte med att diskutera boulebanor eller läsecirklar. Jag hoppas att de ställer mer och större krav på kommuner, landsting och staten. Det är en stor grupp med alla 40-talister och med en höjd levnadsålder. De borde kunna påverka!

 5. ethaetha

  Kruxet är att nyblivna pensionärer sällan ser sig som gamla nog att gå in i p-föreningar.
  Ska vi starta en charmoffensiv?

 6. Jaa, tummen upp etha!
  Jag ska verka från min horisont….
  ska gå med och rapportera från detta pankisforum.
  Vad händer i våra största pensionärsorgan (!)?

  Undercover….

 7. Inläggsförfattare

  Också jag tillhör dem som skulle ta emot en ”pensionärsallians”. Dessutom tror jag en sådan skulle kunna bli den maktfaktor som så väl behövs. Sammanslagning rätt av är dock orealistiskt även om jag skulle gilla det. På mötet i Trosa nämnde jag att på Östermalm i Stockholm där jag bor samverkar SPF och PRO i vissa sammanhang. Min erfarenhet från förr då partiernas kvinnoförbund samverkade i dagisfrågan säger mig att i vissa utvalda frågor kan samverkan ske. Det ger resultat. Men jag minns också med vilket ogillande moderpartierna såg att kvinnorna kunde driva frågor över partigränserna. Sådan otrohet var otillåten.

 8. lars häråslars härås

  Det var intressant att Du Tintomara har berört ämnet KPR. Jag har sedan en tid fått protokollen från deras arbete i Västerås för att kunna få en bild av deras arbete. Efter att ha följt deras förehavande är det bara att konstatera att bemämningen rapportstuga är adekvat för deras insatser. För några år sedan var jag medlem i SPF men hörde aldrig talas om KPR. Rådsmedlemmarna borde rätteligen ha rapporterat till sina kamrater samt där inhämtat synpunkter och önskemål att föra vidare till rådet.Det sker nog i väldigt liten skala.Jag tror de bara är äldrenämndens gisslan för att kunna hänvisas till då klagomål på äldrenämndens öra framkommer. Det är en intressant fråga hur rådet ska få liv och betydelse. Vilken kanal använder vi idag för att föra tankar och frågor uppåt? Inte är det KPR i alla fall.

 9. ethaetha

  Du har rätt, lagunen, KPR är det minst omtalade på pensionärernas möten, det vet jag av egen erfarenhet. KPR borde vara medlemmanas språkrör i angelägna frågor, men vad som avhandlas där når sällan eller aldrig dem som berörs. Knappt ens den ”information” från sammanträdena som lämnas av kommunens ansvariga.
  Trots att jag har varit aktiv i styrelsen för SPF här i Falun har jag aldrig sett ett protokoll från KPR-sammanträdena, bara fått en kort sammanfattning av vårt valda ombud. På styrelsemötena.
  Vi har länge krävt att få vara remissinstans under kommunstyrelsen för att ha inflytande över besluten innan de fattas. Omsorgsnämndens ordförande tycker dock att hon själv klarar så bra att framföra våra synpunkter.
  Min önskan är att alla pensionärsföreningars representanter i KPR samlas i förväg och enas om en gemensam hållning i angelägna frågor.
  Men inte ens det tycks vara möjligt. Varför? Prestige?
  Det behövs kanske ett generationsskifte för att man ska lämna gamla nötta hjulspår.

Skriv ett inlägg i tråden

© 2013 Silvergenerationen