Om "Allkonst"

Auktoriserad dramapedagog (fil kand i kultur och media) ”allkonstnär”, verksam med konstnärliga och kulturella uttryck sedan 70-talet.

Mitt motto

Skrevs 2018-02-08, 20:31 av Allkonst

”Våga leka Ditt liv”, medveten om att det inte går att radera sidor ur livet som innehåller både psykisk och fysisk smärta – Charlie Chaplin sa: ”Man måste leka med sin smärta för att orka stå ut”.  Jag tror att han ville uttrycka något viktigt med det. Som dramapedagog är jag övertygad om att leken frigör själsliga blockeringar. Kierkegaard är för mig en av de större inom psykologin. Han hade en teori om förhållandet mellan ångest och frihet och menade att frihet var möjligheter och att möjligheterna förde med sig ångesten, men att möjligheterna betyder ”JAG KAN”. Barnets början till utveckling är ”Jag kan”. Jag tror att det är där vi ska börja söka vårt ”JAG”.  Sen är det säkert att vi ”KAN”  hitta insikten om att vi inte alltid kommer fram till en förändring utan en mindre eller större kris med hänvisning till det kinesiska tecknet för kris - som har två komponenter; - där det ena betyder ”fara” och det andra ”möjlighet”.  Väljer jag det ena är risken stor att jag förblir ”ofri” men väljer jag det andra är chansen stor att jag växer i ”frihet”. Du som läser mitt inlägg; har du ett motto? 

Kommentarer

 1. TatluserTatluser

  Tänk och begrunda vad som känns åtråvärt, låt bekräftad kunskap och erfarenhete styra din handling, det går om jag gör som det står i kunskapens skrift.

 2. gunillagogunillago

  Nja, inte annat än det som idag lite lakoniskt säger; ”det är som det är och det blir som det blir”. Tidigare liv har ju gått i stå och nu kan man luta sig mot sin erfarenhet och de kunskaper om självet som livet gett. Livet är i sig självt föränderligt och ger olika ”input” i dess olika faser.

 3. AllkonstAllkonst Inläggsförfattare

  Tack för att ni delar med er!

  Jag begrundar Tatluser ditt motto som är tänkvärt! Tänk om man ändå kunde styra sina handlingar utifrån samlade erfarenheter och göra det förnuftet säger, frågan är om man lyckas handla utan att känslorna medverkar i ens handlingar, känns lite som att avstå känslor och tänka ”kallt”, eller vara förnuftig som en del säger. Jag tror det kan vara svårt för människor som är känslostyrda. Kanske är det något vissa av oss aldrig någonsin lär sig, att ”gå på en grå rak linje”? Handlingen är en rörelse som ibland kan utföras utan att tanken medverkar. Vad tror du?

  Ja absolut Gunillago, jag håller med dig, ”acceptera och gå vidare” är min tolkning av ditt motto. Gårdagen återvänder inte, och framåt i tiden finns ingen återvändsgränd, det är bara något som vi själva skapar, och som hindrar oss från att använda erfarenhet och kunskap som berikat våra liv i olika faser. Håller du med mig?

  Vetgirig ditt motto är utan tvivel en sanning som berör om man läser meningen så som det är tänkt för förnuft kan väl inte samsas med galenskap?

  Ha en fin dag! //

 4. PaulThomasPaulThomas

  Visst krävs disciplin att låta bekräftad erfarenhet och kunskap styra din handling. ”Det är vid gränsen till det redan odlade som nya marker står att vinna.”
  Vad gäller acceptera och gå vidare, kom att tänka på ett arabiskt ordspråk. ”Fyra saker kommer inte tillbaka – det sagda ordet, den skjutna pilen, det gångna livet och det förspillda tillfället.”

 5. AllkonstAllkonst Inläggsförfattare

  PaulThomas! Det arabiska ordspråket säger mycket. Blev väldigt inspirerad av det då jag arbetar just nu med att få fram ett studiematerial för en specifik målgrupp, kanske känner du till ”fyrahörnsövningen”? Ordspråkets olika meningar kommer nu att placeras i rummets samtliga hörn och får vara utgångspunkten för rollspel och reflektion. Tack!

 6. AllkonstAllkonst Inläggsförfattare

  Hej Nitanita!

  Jag beklagar men jag förstår nog inte din återkoppling till min blogg? Frågan var om du har ett motto, ditt svar är tydligt; du har inget, istället har du ett mantra … en helig formel som hör hemma i Newage-rörelsen, där hör jag inte hemma, men respekterar oliktänkandet. Trevlig helg!

 7. gunillagogunillago

  ”Acceptera och gå vidare” är en alldeles utmärkt tolkning.. För det är min syn på livet – ett ständigt lärande och en plötslig törn som knuffar dig vidare in på ett nytt spår.

 8. Elvira37Elvira37

  ”Se till att du inte förspiller några möjligheter i framtiden” skulle jag kunna göra till mitt motto, men jag har flera, som min farmor lärt mig och som betytt mycket i mitt liv.
  ” Man har aldrig så litet att man inte kan spara något” och ”Rik den som nöjd är” och själv tänker jag ofta: ”Det beror inte på hur man har det utan hur man tar det”.

 9. AllkonstAllkonst Inläggsförfattare

  Ja tänk Elvira37, om man ändå kunde ha sådan framförhållning att man inte rusade genom livet som många gör. Det har ju hänt att man efter att ha fått en möjlighet tackat nej, eller helt missat en möjlighet och efteråt tänkt ”där missade jag något, attans”! Allt beroende på vilka val man gör, och nog har väl de flesta valt fel och tänkt ”varför valde jag inte en annan väg i livet, en annan möjlighet ..? ”då skulle ju allt se annorlunda ut” (tror man). Med tanke på din farmors motto så slår det mig vilken inre rikedom det är att vara nöjd, och din slutfras är verkligen tänkvärt, för är det inte så att många människor kraschar totalt när de står inför en plötslig oväntad förändring? Sårbarheten hos oss människor ser så olika ut, några klarar livets törnar bättre än andra, vissa kan däcka totalt av det andra upplever som en bagatell. Tänkvärda ord från din farmor och dig. Tack!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen