Om "Allkonst"

Auktoriserad dramapedagog (fil kand i kultur och media) ”allkonstnär”, verksam med konstnärliga och kulturella uttryck sedan 70-talet.

Gungstolen

Skrevs 2018-03-01, 09:27 av Allkonst

 

ladda ned

 

Kommentarer

  1. AllkonstAllkonst Inläggsförfattare

    Tiden går … den yngsta passerade 30 idag och den äldsta närmar sig snart 50, då sätter jag mig tillrätta i min sköna fåtölj, och minns hur min mamma i min ålder hade införskaffat sig en gungstol. Jag påpekade för henne ”att gungstolar är för riktigt gamla människor, sätter man sig i en sån så åldras man bara fortare”. Hon svarade med ett skratt ”att den vägen ska vi alla vandra, om så i en gungstol eller inte, om jag lägger mig i sängen och glor i taket, eller vaggar fram och tillbaka i stolen gör mig inte yngre, man måste acceptera tidens gång”. Gungstolar eller inte, tänker jag, jag vill inte vara lik min mamma, jag vill vara ung i tanken och sitta i min sköna fåtölj, och glömma bort samma besvär som mamma hade, artrosen, och sväva, så som jag alltid gjort i drömmarnas värld, och tänka på allt gott jag kan göra mot mig själv. Träna, äta sunt, ha betydelsefulla relationer, läsa, lösa korsord, skriva … listan kan göras hur lång som helst. Oavsett allt mitt tyckande kan jag ändock tycka att gungstolar är en vacker möbel men passar inte i moderna stilrena hem, eller kanske ändå? Beror på hur man placerar den, och i vilken miljö. Jag ser då ett stort rum med högt i tak, och gungstolen placerad i något av hörnen, den står där och ser liten ut, som om den försvinner allt längre bort i en tid som försvinner och kommer aldrig åter.

  2. TatluserTatluser

    När jag ser din bild på gungstolen så ser jag framför mig i minnet när far på vintrarna brukade sitta i just en sådan gungstol och med viktiga papper på bordet bredvid och med kakelugnsbrasan värmande i hörnet. Nu är det stolen framför datorn som får vagga bort bekymren som för närvarande är den elaka kylan inomhus, nitton grader är alldeles för svalt när man sitter stilla, men de som bestämmer tycker det är ok för de sitter om dagarna i väl uppvärmda kontorslokaer.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen